piottros 27.08.09, 09:28 Dla mnie? Czy to federacja czy kto tam, i tak to będą naziści. W coh, sprawia mi przyjemność gdy mam 500 punktów a przeciwnika wykańczam do zera :0 Niemcami czasem pykne, ale zawsze gram aliantami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: shalick Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 09:34 Gloryfikacja? Czy ja wiem? Według Ciebie każdy nazista przedstawiony w grze (czy gdziekolwiek) powinien wyglądać jak Gargamel? Oczywiście - zawsze istnieje rozwiązanie rodem bodaj z America's Army. My zawsze gramy "dobrymi" a nasz sieciowy przeciwnik "złymi", ale jak dla mnie, to jeszcze gorsze rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
d_pawel Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja 27.08.09, 09:35 "Czy to nie jest gloryfikacja?" Kiedy grasz Hiszpanią podczas podbojów w Ameryce, czy uważasz, że gra gloryfikuje panowanie Europejczyka na tych kontynentach? Gdy grasz Rzymem w takim Rome: Total War i zdobyte miasta równasz z ziemią (bo jest to jako tako korzystne, nie ma szans na bunt, choć te rozwiązanie ma wady - jest mało ludności potem) albo sprzedajesz mieszkańców w niewolę - czy to się równa gloryfikacji niewolnictwa oraz wyrzynania innych ludzi? Przykłady można mnożyć, dotykając także gloryfikacji komunizmu - w końcu można grać Stalinem w Civilization, prawda? Tak więc problem jest rozległy, ale jeśli już potępiamy jedno, to potępiajmy wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja 27.08.09, 09:39 @d_pawel zwróć uwagę, że ja nie stawiam tez, tylko stawiam pytania. mimo, że w ogólności się z Tobą zgadzam, to jednak równanie Aliantów z ziemią za pomocą jednostek w czarnych mundurach i lugerami jest... mocno kontrowersyjne w naszej kulturze. nie możemy się nad tym nie zastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.09, 09:42 Dla mnie to też dosyć dziwna sprawa, szczególnie patrząc przez pryzmat naszych doświadczeń podczas II Wojny, a my nie jesteśmy raczej narodem który łatwo zapomina o takich rzeczach. Ale z drugiej strony umiem odróżnić rzeczywistość, od wyimaginowanego świata w grach. Tak więc nie mam nic przeciwko nazistom w grach, nawet grania po ich stronie. A jeżeli chodzi o obrazki, no cóż one w menu są zawsze "propagandowe" i pokazują twardych facetów, z twardymi minami, gotowych na twardą walkę I to chyba też bez różnicy czy tam jest jakiś przepasiony hamburgerami jankes, i upojony piwskiem aryjczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
d_pawel Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja 27.08.09, 09:44 radek.zaleski -> Jasne że jest, głównie z powodu tego, że nazizm był najbardziej krwawą ideologią obok komunizmu w dziejach, niemniej z polskiej perspektywy granie radzieckim sołdatem albo Stalinem w Civ4 jest równie kontrowersyjne. Jedyne co nas różni od Zachodu, to właśnie stosunek ZSRR - my doświadczyliśmy panowania tego imperium, to obywatele krajów z Europy Środkowej i Wschodniej byli obiektem represji. Nazizm zaś uderzył zarówno w Zachód, jak i Wschód. Dodajmy do tego walkę Rosjan z Niemcami (czyli kłopotliwy dług wdzięczności Zachodu u Wschodu) i mamy powody dla którego twórcy ostrożniej podchodzą do III Rzeszy niż ZSRR. Odbiegłem trochę od tematu, ale cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
13allach Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja 27.08.09, 10:03 Znowu nudna poprawność polityczna w grach i gadanie ze DEMOKRACJA NAJLEPSZE ble ble czysta propaganda. Odpowiedz Link Zgłoś
han_solo_79 Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja 27.08.09, 10:28 Kurczaki, a ja nie odczuwam żadnych rozterek gdy gram niemiaszkami w CoHa i Stalinem w Civ4... Droga redakcjo, co robię nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
biker48 Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja 27.08.09, 10:36 Nie jestem nazista ani innym faszystą ale bez przesady kurde.. Mierzi mnie takie postępowanie. Ja chcę grać Niemcami i mieć wszędzie swastyki i inne krzyże... To nadaje klimatu takie grze.. A nie jakaś federacja... A World in Conflict też usuną komunistów?? Bo są zbrodniarzami?? Bez przesady..... Odpowiedz Link Zgłoś
aryman222 Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja 27.08.09, 10:36 totalnie bezsensowny pomysł. przecież to tylko gra. strzelanie do siebie i wysyłanie wojska w takim czy innym mundurze niczym od siebie się nie różni. gdyby to miało sens to trzeba by było wykluczyć wszystkie armie świata (prawa wojny są nieubłagane- dzieje się złoooo, złooooo ) i pojedynkowalibyśmy sie ekipami typu: motylki kontra biedronki Odpowiedz Link Zgłoś
ezronymius Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja 27.08.09, 10:40 Niekażdy Niemiec był nazistą. Większość żołnierzy w Wermahcie - nie, ale za to w jednostkach SS i WaffenSS - 100% obłożenie partyjniakami z NSDAP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlozcie sobie kiel Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 10:53 JA chce norlamnych nazistow Bo wole nimi grac! ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lan Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 10:55 Czy tylko mi się wydaje, że wszyscy zapomnieli o jednym fakcie. mianowicie: CHODZI O CHINY. Kraj, gdzie dziennie wykonuje się dziesiątki kar śmierci, gdzie żyje ponad 400 milionów niezarejestrowanych i nieodnotowanych nigdzie ludzi, gdzie panuje ustrój z piekła rodem, gdzie organy do przeszczepów pobiera się od więźniów. Kraju, gdzie panuje totalny i niezachwiany zamordyzm; kraju, którego jedną dziesiątą mieszkańców uzbroiwszy w maczety zawojowało by się Europę doby broni nuklearnej i technologii kosmicznej... Mógł bym tak jeszcze dłuuugo. Tylko po co? IMO: Wszelkie "odchyły" i "dziwactwa" w jakiejkolwiek dziedzinie mogą być jedynie ciekawostką, jeśli mówi się o TYM kraju. Więc proszę, spierajcie się dalej o "poprawność" polityczną i tym podobne banialuki. Tylko BŁAGAM nie tutaj. Szkoda wirtualnego atramentu i prawdziwych nerwów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coss Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja IP: *.strong-pc.com 27.08.09, 10:56 >Większość żołnierzy w Wermahcie - nie Jaaasne. Wszyscy byli przeciwko, a NSDAP wybory wygrała przez pomyłkę w liczeniu głosów. Zlituj się. Odpowiedz Link Zgłoś
bialygolabek Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja 27.08.09, 10:58 Faszyzm, szowinizm, rasizm ma się w głowie. A takie uprawianie poprawności politycznej poprzez usuwanie symboli mnie trochę śmieszy. Przykładowo: poza tym że gram jestem także modelarzem i sklejam pojazdy pancerne. Pewnie część z was tego nie wie ale na rynku niemieckim wszelkie modele kupione w sklepach są pozbawione symboli III rzeszy. Dla mnie to jest śmieszne. Jestem w stanie to zrozumieć ale i tak uważam to za głupotę. Co innego zachowania propagujące nazizm: te powinne byś piętnowane i surowo karane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coss Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja IP: *.strong-pc.com 27.08.09, 11:00 >jedną dziesiątą mieszkańców uzbroiwszy w maczety zawojowało by się Europę doby broni nuklearnej i technologii kosmicznej... Quentin Tarantino w "Czterech pokojach" i pamiętna sentencja: "Któregoś dnia ojciec powiedział mi: synu, im rzadziej będziesz wypowiadał radykalne poglądy, tym rzadziej wyjdziesz na idiotę" Odpowiedz Link Zgłoś
ash-prawdziwy Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja 27.08.09, 11:02 dla mnie sytuacja absurdalna - po pierwsze primo: i tak każdy średnio rozgarnięty człowiek wie dlaczego świat potępia hitlerowskie niemcy, po drugie primo: to tylko gra - jeżeli odbiorca ma problem z oddzieleniem tego od świata rzeczywistego nie powinien nawet grać w pacmana, po trzecie primo ultimo: takie coś śmierdzi mi na kilometr cenzurą, a tej nie trawię. (zwykle gram nazistami/niemcami bo mają ładniejsze mundury) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ibn Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 11:02 Nie wydaje mi się abyśmy mieli tu do czynienia z jakąkolwiek formą gloryfikowania >nazizmu<. Jakby w CoH misje polegały na pacyfikowaniu wiosek, bronieniu załadunku Żydów do wagonów towarowych czy w cutscenkach zamiast dwu smętnych panów z kampfgrupfe lehr o pseudopoetyckim zacięciu (choć nie skończyłem tej kampanii - może dalej takie kwiatki są, choć wątpię) słuchalibyśmy tyrad obergruppenfuhrehra Wolfa o wyższości rasy aryjskiej i historycznej konieczności eliminacji gruźlików ze społeczeństwa, można by być oburzonym. A tu raptem jedynym elementem jaki na siłę można by było uznać za gloryfikację nazizmu jest komunikat o zniszczeniu wrogiej jednostki 'kampfgrupfe lehr once again proved its superiority!' Nie widzę nic złego w graniu nazistami. Gry komputerowe to rodzaj zabawy. Tak samo nie widzę nic złego w graniu w innych grach sowietami, czy oglądaniu 'Stawki większej niż życie'. Ludzie, którzy utrzymują, że to 'obraża ofiary', czy 'gloryfikuje zbrodnicze ideologie' w moim przekonaniu, zupełnie niepotrzebnie sprowadzają, w gruncie niewinną rozrywkę do rangi jakiegoś śmiertelnie ważnego tematu. Innymi słowy wydaje mi się, że nic nie stoi na przeszkodzie aby być w życiu pacyfistą a zarazem czerpać rozrywkę z wirtualnej wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lan Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 11:08 @coss No to jeszcze powiedz, do czego to przypiąć i możemy rozmawiać dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ibn Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 11:11 Moment, moment, FEDERACJA? Jaka do jasnej cholery federacja? Service guarantees citizenship! www.youtube.com/watch?v=K5sANHYp_IQ&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hoplita Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja IP: *.polityka.com.pl 27.08.09, 11:15 A tu na ten sam tenat: technopolis.polityka.pl/2009/piekni-chlopcy-z-ss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coss Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja IP: *.strong-pc.com 27.08.09, 11:17 @Ian No przecież wstawiłem ten nie najszczęśliwszy fragment Twojej wypowiedzi. Do tego to przypiąć. Wiem, że chodziło Ci raczej o hasło, slogan, więc nnie róbmy offtopa, ale wyobraź sobie 130 mln komuchów z maczetami biegnących na spotkanie nowoczesnych armii europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lan Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.09, 11:26 @coss No, to się rozumiemy ;P @ibn Masz rację Odpowiedz Link Zgłoś
niko12131 Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja 27.08.09, 11:28 w coh gram niemcami bo jest tam lepszy sprzęt od aliantów Odpowiedz Link Zgłoś
han_solo_79 Re: W CoH: Online nazistów zastąpi Federacja 27.08.09, 11:48 @hoplita Thanks man. Pan Jan M. Długosz mimo, że starał sie pozostać obiektywnym na koniec jednak nie wytrzymał i pojechał po bandzie dołączając do długiej już listy marud z emo relatywizowania. No i niestety dla Pana Długosza gra na pewno będzie dystrybuowana przez Steam, więc obejdzie się bez polskiego wydawcy. Odpowiedz Link Zgłoś