mali_na 18.11.09, 20:32 Po uporaniu się z liśćmi, posadzeniu tulipanów, wykopaniu dalii i innych, obwiązaniu jałowców i innych stożkowatych co zrobić? Cały czas mam wrażenie ,że o czymś zapomnę:( Coś pryskamy? Przycinamy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renti Re: Co jeszcze planujecie zrobić w listopadzie? 18.11.09, 22:06 Przekopać z kompostem(lub obornikiem)warzywniak, po pierwszych przymrozkach okopczykować róże(drzewka różane najpierw przygiąć do ziemi), przykryć jedliną wrzosy i podstawy azalii, opryskać brzoskwinie przeciw kędzierzawości liści- Miedzianem(a na wiosnę Sylitem), przyciąć winogrono, rozsypać kompost na rabatach i uzupelnić ściólkę wokól roślin(np.korę), obwiązać wlókniną i sznurkiem krzewy hortensji... Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Co jeszcze planujecie zrobić w listopadzie? 19.11.09, 01:05 {Renti} zachwala: ... opryskać brzoskwinie przeciw kędzierzawości liści- Miedzianem (a na wiosnę Sylitem)... Jesienią ten syllit też zalecają. ... przyciąć winogrono... Za wcześnie na to. Dobrze latem skracane latorośla można winnemu gronu ciąc dopiero w zimie. ... rozsypać kompost na rabatach ... I przykopać/ przyorać/ przyglebogryzarkować go - bo straci, wysychając, swe walory. Chochoł hortensji radzą też tu wiązać później - nie każdej i nie wszędzie. ... Czas sprzyja teraz rekonstrukcji okołozielonej kompozycji. Bo czyż nie pisała {Efedra} niedawno, jota w jotę, kropka w Kropkę, tak: ... Taaaaa. Kończy się sezon ogrodniczy, zaczynają się reklamy ... Deerzet odrzekł był wtedy na to: ?! A ścieżki podsypie piaskiem, zamiast podeszcznej glajdy, kto ? Kto podniesie poziom trotuaru ścieżek w miejscu zapadania się jego, podmywania? Kto wykona studnie chłonne przy ujściu rynien, wykona wreszcie tak dawno planowane zasilenie wkopanego ptasiego pojnika z tej rynny, rurą podziemną? Przecież właśnie teraz nie ma terroru nie grzeb mi tutaj, przecież widzisz, że tak pięknie rośnie? Kto wykona sąsiadowi wiekowemu wkopywanie jego systemu rurek podziemnych, podlewanie i szarpaninę z wężem konczących? Te z szerokich rur z zatyczką studzienki, gdzie jednym przekręceniem, poniżej poziomu zamarzania gruntu, wodę na ogródku się w wężach otworzy? Kto przesadzi bez szkody te krzewy i krzewinki, kompozycje zielone, dekomponując, zrewitalizuje? Skarpy zdekarpatyzuje i w turnie upodobni, warstwy drenażu tam wkopując? Kto? Znów ma słychać coś mi tu narobił, kwiaty mi więdną, niedoczekanie twoje, żebyś mi tu to jeszcze raz ... A ławka wokół kasztana, rozrysowana w myśli na malusieńkie szczegóły, już wtedy w ciało sie oblecze, jako i ten blat, biesiadom bezgrillowym sposobny, na atrapie studni położon będzie wreszcie, pojnik od rozrastającego się cisa odsunięty wtedy, płot przestawiony, słupki przeniesione, podmurówka tymi ręcami i palcyma wykonana będzie. A firmom - wara! Acz szkoda też tych zjedzonych bez w łańcuckim sadzie w tle... Odpowiedz Link Zgłoś
renti Re:Do Deerzet_a 21.11.09, 19:20 deerzet napisał: > ... rozsypać kompost na rabatach ... > I przykopać/ przyorać/ przyglebogryzarkować go - bo straci, > wysychając, swe walory To chyba żart? R a b a t y przyorać, przyglebogryzakować? A co z korzeniami bylin, krzewów, a co ze śpiącymi pod ziemią pąkami? No chyba że chcesz je zlikwidować? Gdybyś uważniej czytal mój post, to wyraźnie napisalam: przekopać z kompostem ale warzywniak, a na rabatach tylko rozsypać i uzupelnić ściólkę, która to wlaśnie zabezpieczy walory kompostu, a przy okazji(kompost+ściólka np.kora) uchroni rośliny przed przemarznięciem. > Chochoł hortensji radzą też tu wiązać później - nie każdej i nie > wszędzie. Polowa czy koniec listopada, wcale nie jest wczesną porą na tego typu "robótki", zwlaszcza że teraz w każdej chwili może przymrozić, chyba że ktoś lubi pracę w ogrodzie gdy ręce marzną i drętwieją od zimna, ja nie lubię więc robię to teraz. Zresztą pytanie bylo o to, "co jeszcze planujecie zrobić", a nie "doradźcie co mam zrobić". No...ale ile ogrodników tyle rad i pomyslów, przynajmniej nie jest nudno i jest w czym wybierać. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Do robotnej R. 22.11.09, 19:12 Wynika nasze nieporozumieniez semantyki, chyba. Mnie "rabata" kojarzy się z czymkolwiek, nawet z grzędą w warzywniku. Do warzywniaka od dawna na zakupy więc nie chodzę, mając własny warzywnik w ogródku ;) Postów też nie czytam, jeno wpisy :) Potwierdza mi też Szanowna {Renti} teorię potrzeby zakrycia - najlepiej w ziemi, nie nadsypką - tego rozsypanego dojrzałego kompostu na grzędach, rabatach tudzież hektarach. Najprostszym, naturalnym sposobem - nie zbierania tam samoistnie tworzącej się ściółki, szczególnie w uprawach wieloletnich, łąkopodobnych. Acz moi domowi konserwatyści sprzątają tam każdy listeczek, pozostawiając jeno glebę, dziwując się, że nie mogą nadążyć z tą robotą. Jam zmądrzał, krzyż oszczędzam, jako i {Renti} zachwala, moszczeniem grzęd i rabat trocinami, korą i plandekami - z pozostawieniem, w co żarłoczniejszych krzewach - wkopanych rur z kamienną przykrywką, którymi dawkuję dorocznie macerat z pokrzyw, kompostu i czystą wodę, według potrzeb krzaczka. Resztę upraw wieloletnich, skalniaków czy owocowych drzew, zasilam jednokroć tylko, w czas ich zakładania, giga-podsypką, a kompost swój kolekcjonuję na warzywnik jeno, do warzywniaka chodząc li tylko po czosnek. Czosnek dla wypędzenia złych duchów z gleby, z sąsiedztwa, i z ... Pozdrawiam z mych zachodnich kresów, gdzie, jako i pisałem - ciepło do końca grudnia i beżśnieżnie od dziesięcioleci. A hortensje nam tu zimują bez chochoła od lat coś z dziesięciu, u sąsiadki, dwie przecznice dalej - coś z ćwierć wieku :) D. Odpowiedz Link Zgłoś
ha.anka Re: Co jeszcze planujecie zrobić w listopadzie? 19.11.09, 09:11 W listopadzie pracy w ogrodzie jest duzo. tutaj możesz poczytać co jeszcze zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Bez mulczowania 19.11.09, 10:50 Nie wspominając o miłości do gdziebądź mulczowania zapytałbym, co na podsuniętej nam stronie oznacza ta "jeżyna bezkońcowa"? Jakbyśmy, jak tam radzą, tu u mnie na polskich kresach zachodnich, w zimy-nie-zimy, od razu opatulali zmarzluchy ogrodowe w te włókniny - nie mylić z chochołami - to byśmy zaraz następną wiosną się skarżyli tu na forum - "hortensja nam choruje, kie licho?"... - Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklementyna Re: Bez mulczowania 19.11.09, 15:14 dar61 napisał: > w Polsce kupujemy miedzian, syllit, pampersy - nie: M > iedzian, Syllit, Pampersy... Darze61, w kraju panuje wszak moda na duże litery, nie tylko w nazwach produktów i roślin, ale i między innymi w zaimkach. Niedawno przeczytałam w jakimś komentarzu internetowym: "...wstydziłbyś się Ty chamie, Ty!" Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ad zasromania 20.11.09, 00:05 :-) *** Moda modą - ale to chyba wielkoliterowość rodem z reklamówek niepolskokorzeniowych. My lubim prusakolep, chyba. Ten jeszcze bielszy. Pozdrawiam {Ciocię}. I nie tylko D61 Odpowiedz Link Zgłoś
renti Re: Bez mulczowania 21.11.09, 19:31 dar61 napisał: > Tak poobrabiawszy mulczowaniem pozadziwiam się tą od lat manią > germańskodużego literowania rzeczowników. Choć tam radzą inaczej, to - masz rację radzą inaczej... > w Polsce kupujemy miedzian, syllit, pampersy - nie: M > iedzian, Syllit, Pampersy... - a ja kupuję Miedzian oraz Syllit (Pampersów nie używam) i uwierz mi na slowo...dzialają :))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Bez germanizmów sum złowiony 21.11.09, 21:12 Nawyki czy pochodzenie kogokolwiek, też i Szanownej {Renti}, nie uczynią w polskiej mowie i zapisie rewolucji. Das Ziegel i tak się w małoliterową cegłę zamieniło - jako i dyktat wytwórcy teflonu, nakazujący jego wytwór pisać dużą literą, zlekceważony u nas został. Polska sum! --- Też mam, stosuję, acz na kolana przed nimi nie padam, wielkich im liter nie kładąc. Odpowiedz Link Zgłoś
baba06 Re: Co jeszcze planujecie zrobić w listopadzie? 19.11.09, 15:43 a róże? kiedy przyciąć teraz? czy dopiero na wiosnę? Odpowiedz Link Zgłoś
renti Re: Co jeszcze planujecie zrobić w listopadzie? 19.11.09, 16:22 Wlaściwe cięcie róż przeprowadza się na wiosnę, bo wtedy widać do którego miejsca przemarzly. Teraz skracamy tylko tyle, aby śnieg ich nie polamal(ok. 1/3 wys.) Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Co jeszcze planujecie zrobić w listopadzie? 19.11.09, 20:09 Z bieleniem wstrzymuje się do grudnia, z okręcaniem czekam na spadek temperatur, brzoskwini nie mam:( Może choć trochę wapna na trawę wysypię? A kiedy się zwalcza mączniaka na vitisie? Co do cięcia winorośli w tym roku zdecydowałam się ciąć jesienią, bo w ubiegłym roku po styczniowym cięciu bardzo płakała. Może grudzień będzie lepszy? Krążenie soków ustanie... Odpowiedz Link Zgłoś
nie-lubi-gazety Re: Co jeszcze planujecie zrobić w listopadzie? 20.11.09, 20:02 Ja zawsze tnę bardzo późną jesienią w dni suche. Miejsca po cięciu,ranę zabezpieczam farbą emulsyjną zmieszaną z środkiem przeciwgrzybowym. Po cięciach silny oprysk przeciwko mączniakowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Co jeszcze planujecie zrobić w listopadzie? 22.11.09, 13:02 nie-lubi-gazety napisała: > Ja zawsze tnę bardzo późną jesienią w dni suche. Miejsca po cięciu,ranę > zabezpieczam farbą emulsyjną zmieszaną z środkiem przeciwgrzybowym. Po cięciach > silny oprysk przeciwko mączniakowi. Długo wczoraj szukałam w internecie wiadomości na temat zwalczania mączniaków na winorośli. Okazało się to wszystko bardzo skomplikowane:( Z tego co zrozumiałam istnieje nawet system monitorowania pogody i w zależności od ilości dni deszczowych prognozowania wystąpienia problemów z vitisem. Jedną ze zmiennych w tym równaniu jest jeszcze odmiana. Dla mnie, amatora, metoda nie do opanowania. Znalazłam jednak na którymś forum winiarzy prostszą metodę 1.W fazie pękania pąków zmyć siarkolem (2%) 2.Przed kwitnieniem-siarkol+ dithane 3.Po kwitnieniu- siarkol+dithane 4.Gdy jagody są wielkości grochu-biosept U mnie w tym sezonie mączniak opanował winorośl:( Z Twoim sposobem pryskania w styczniu nie spotkałam się A może ktoś jeszcze coś podpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera5 Re: Co jeszcze planujecie zrobić w listopadzie? 22.11.09, 18:44 U mnie w tym roku mączniak zaatakował bardzo późno jak dojrzewały grona.Mączniaka nie było od 5-u lat.Tnę podobnie późna jesienią najlepiej w lekki mrozek. I mocny oprysk Topsinem. A to czytałyście? www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=13 Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Co jeszcze planujecie zrobić w listopadzie? 22.11.09, 19:30 Okazało się że znalazłam to samo forum:) A dokładnie ten wątek www.winogrona.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=3405&view=previous I tu twierdzą,że dopiero zaczynamy pryskać wiosną Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Aha! i jeszcze.... 22.11.09, 19:34 Ścięłam wczoraj kilka łóz i winorośl nie płacze. Postanowiłam ciąć teraz Odpowiedz Link Zgłoś