dorciasia 31.01.04, 23:21 Pojawiły sie u mnie białe robaki w ziemi w roślinach doniczkowych. Co zrobić lub użyć aby je wytepić ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: białe robaki 11.02.04, 07:43 Napisz jak wyglądają duże , małe, maciupkie, czy tez podłużne? Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
tiga3 Re: białe robaki 12.02.04, 11:18 Również zauważyłam białe robaczki na podstawce, przypuszczam, że w ziemi też są, są małe,cieniutkie,podłużne, proszę o radę, czym je wytępić? Odpowiedz Link Zgłoś
hane Re: białe robaki 20.02.04, 10:18 ja u siebie mam male biale robaczki, male na 3-4 mm, skaczace, nie podluzne wijace... rozprzestrzenily sie na wszystkie kwiatki... zidyntefikowalam je jako skoczogonki... najpierw je trulam zaparzonym tytoniem (z fajrantow) i znikly na tydzien... powrocily, bo chyba popelnilam blad nie powtarzajac operacji... teraz wsadzilam do doniczek takie paleczki owadobujczo- lecznicze, ale te cholery wcale nie uciekaja... chyba poczekam tydzien i znowu je tytoniem wezme... czy to jednak sa te robaczki i czy to jest dobry sposob? nie wiem, moze niech powie cos ktos kompetentny... a na wijace robaki zawsze byl sposob, trzeba zagotowac ziemie, ale powoduje to wyplowienie jej i pewnie trzeba potem ostro nawozic, zeby ja wzbogacic... Odpowiedz Link Zgłoś
miranda8 Re: białe robaki 24.03.04, 12:47 podciagam wątek. pan Jurek sie nie wypowiedział na temat skoczygonków. Obszukałam całe forum, może odpowie. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: białe robaki 24.03.04, 13:24 Było, było wiele razy.Znalazłam wypowiedź p.Jurka. Oto ona: Witam na forum Gazety! Najpierw o „robaczkach” pisałem już o nich „milion razy” i nie zaszkodzi ponownie! Proszę się nie przerażać, to tylko pierwogonki lub szczeciogonki, prymitywne owady żywiące się nie rozłożoną materią organiczną lub wysysające produkty mikroryzy. Nie są szkodliwe dla roślin przynajmniej w rozsądnej ilości. W doniczce potrafią czasem uszkadzać włośniki czyli najdrobniejsze korzonki. Świadczą o tym, że ziemia użyta jako podłoże nie była do końca przekompostowana. Aby się ich pozbyć należy kupić w sklepie ogrodniczym najmniejsze opakowanie środka Basudin i po rozcieńczeniu podlać nim roślinę. Rozcieńczamy go z wodą wg przepisu na ulotce. Można też stosować wywar z nikotyny, jest równie skuteczny, ale ziemia po jego użyciu nabiera nieprzyjemnego zapachu. Odwrotnie rzecz się ma z Basudinem, ten śmierdzi strasznie po zmieszaniu go z wodą, ale zapach ten szybko znika. Pierowgonki nie przenoszą się do sąsiednich doniczek, chyba że zostaną przeniesione z ziemią. Zresztą w starej ziemi doniczkowej lub podłożu na bazie torfu nie rozwijają się tak lawinowo gdyż nie maja co jeść. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak I ja pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś