monika-andrzejewska 03.02.04, 12:39 co zrobić, aby w hiacyncie były mniejsze liście, a większy pręt kwiatowy (np. aby wyglądał tak, jak hiacynty sprzedawane w supermarketach)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bafra Re: hiacynt i liście 03.02.04, 14:13 Wiesz Moniko! nie wiem co zrobić...ale.Hiacynty,które przez wiele lat sadziłam w ogródku i nie wykopywałam miały właśnie długie liście i mały kwiat.Od paru już lat nie mam ogródkowych hiacyntów,sadzę je w skrzyniach,donicach i co roku wykopuję w czerwcu aż liście całkowicie uschną.Te hiacynty mają kwiaty ogromne,nawet łodyga nie może ich utrzymać muszę robić podpórki.Ale czy wykopwyanie cebul co roku jest przyczyną takiego kwitnienia? to może Pan Jerzy się wypowie?.bf Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: hiacynt i liście 04.02.04, 09:31 Hiacynt musi rosnąć w ciemności. Odkrywasz dopiero jak pęd ma odpowiednią długość. Przykryj doniczką - w ogródku też. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: hiacynt i liście 13.02.04, 07:42 Po pierwsze te rośliny z supermarketów są otrzymane ze specjalnie pędzonych cebul i w naszych domowych warunkach nigdy już tak pięknie nie zakwitną. Cebule ich bowiem sa w zasadzie jednorazowe i należy włożyć dużo starań aby podobnie kwitły co roku. Co więcej w doniczce nie mogą pobrać tyle związków zapasowych aby mogły w ogóle zakwitnąć w następnym roku. Dlatego po kwitnieniu najlepiej posadzić je w ogrodzie i ze 2 razy podlać nawozem wieloskładnikowym. Na zachodzie rośliny te traktuje się jako jednorazowe, czyli cebule wyrzuca się po kwitnieniu a wiosną kupuje nowe. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś