mali_na 13.01.10, 17:33 Nie rozmawialiśmy o tych mieszkańcach ogrodów:) Ma ktoś ule w ogródku? Może by się podzielił doświadczeniami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deerzet Ad doświadczenia ogrodowe 13.01.10, 19:22 A jakie {Mali_nę} obchodzą? Bo u nas z sąsiadem stoją i nisko latają do mojego pojnika. Czasem zapylą to i owo, czasem dziabną, jak łazi im kto na szlaku do pojnika. I dają się okradać z nadwyżek. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Ad doświadczenia ogrodowe 13.01.10, 22:55 Jak sie zakłada ule? Skąd wziąć pszczoły? Czy pszczoła pszczole jest równa, czy też może są ich różne gatunki? Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmr Re: Ad doświadczenia ogrodowe 14.01.10, 21:37 mój teściu jest zrzeszony w jakimś związku pszczelarzy, może poszukaj w necie najbliższy w twoje okolicy? wiem że to jakie są pszczoły wiele zależy od matki, dlatego mój teściu wiosną sprowadza nowe matki i potem delektuje się pierwszymi wylotami, kiedy są zapładniane przez trutnie (a matki czynią to przeważnie raz w życiu) :), bardzo lubię oglądać kiedy pszczoły się roją... Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmr Re: Pszczoły i ule 13.01.10, 19:56 Mam w ogrodzie około 10 uli, należą do teścia :). A miodek robią pyszny. Tylko jak są upały przeszkadzają dzieciom w baseniku... Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Pszczoły i ule 13.01.10, 23:23 Mój tato miał ule, ale nie takie wolno stojące tylko był( nadal jest) domek.Było w nim 5 uli wszystko zamykane, jedyne okna były/ są uchylne żeby gdy wyfrunęła pszczoła z ula podczas jakichś prac pielęgnacyjnych (skrzydłem gęsim sobie pomagając) można ją było wypuścić.Sporo fachowej pracy to kosztuje, obsługi, trzeba się koniecznie poszkolić w temacie, to wcale nie jest takie proste.Tato kupował u jakiegoś znajomego hodowcy tzw.'matkę' pszczelą i zakładał gniazdo, ale co i jak dokladnie nie wiem. Pamiętam tylko zabawne akcje w czasie wakacji gdy pszczoły się wyroiły i ogromny rój wisiał na drzewie.Musiałam je wedle rozkazu spryskiwać wodą żeby nie zwiały, do czasu aż tato wrócił z pracy i mógł zdjąć rój do specjalnej skrzynki. Ach... to były czasy, ale nawet teraz jeszcze w tym domku pachnie miodem :) Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Pszczoły i ule 13.01.10, 23:34 Najlepiej obsługi i innych rzeczy nauczyć się pod okiem fachowca, bo o ile wiem to w pszczelarstwie jest sporo takich rzeczy gdzie łatwo o błędy, łatwo wkrada się choroba i traci się wszystko.Kiedyś było nawet takie czasopismo 'Pszczelarstwo' się nazywało, no i koledzy pszczelarze( wtedy jeszcze sporo takich było) udzielali sobie nawzajem cennych rad. Odpowiedz Link Zgłoś
biszek Re: Pszczoły i ule 19.01.10, 09:19 kurde , tez postawiłbym sobie ze dwa ule w ogrodzie :) ale nie mam zielonego pojęcia co się z tym robi, może ktoś zna jakąś stronkę www gdzie podstawy są łopatologicznie wyłożone, a może tu się ktoś pokusi i napisze na szybko mały poradnik ? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Pszczoły i ule 19.01.10, 11:40 Na szybko w tej dziedzinie nic się nie zrobi.Obserwując przez lata swojego ojca twierdzę, że z pszczołami to dość poważna i trudna praca. Trzeba mieć do tego zamiłowanie, nie na 'odczepnego' by mieć słoiczek miodu. Wpisz w gogla 'pszczelarstwo', a znajdziesz sporo Odpowiedz Link Zgłoś