Dodaj do ulubionych

Szkodniki w doniczce!!

03.02.10, 23:40
Proszę o pomoc znawców tematu. Zaplęgły mi się w doniczce wredne małe potwory (białe pełzające robaczki, po podlaniu unoszą się na wodzie), wiem stworzenia boskie to są itd. ...ale jak pozwolić im się spotkać szybko z Stwórcą....Akceptuję nawet najbardziej okrutne sposoby eliminacji tej populacji. W sklepie z truciznami dali mi jakieś paskudztwo w małej buteleczce ...ale nie pomogło.
Obserwuj wątek
    • www_ziarenko_net Re: Szkodniki w doniczce!! 04.02.10, 00:04
      Wydaje mi się, że jak już pisałem wcześniej w wątku o małych latających muszkach masz do czynienia z ziemiórkami... no więc z tych robaczków które masz rozwiną się dorodne SZKODNIKI ziemiórki a te pełzające to larwy tychże wspomnianych, w stanie larwalnym są groźniejsze od muszek bo zjadają korzenie w szczególności u młodych roślinek hamując ich rozwój a czasami są przyczyną zagłady! przeczytaj tutaj co zastosować by je zlikwidować
      forum.gazeta.pl/forum/w,309,105026226,105604136,Re_muszki.html
      • www_ziarenko_net Re: Szkodniki w doniczce!! 04.02.10, 00:09
        coś link mi nie zadziałał w poprzednim poście więc wkleję całość spod tego linka
        "... robaczki jak malutkie dżdżownice takiej 1mm długości to będą ziemiórki i najlepiej zastosować środek chemiczny NOMOLT 150 SC (zwalcza szkodniki: gąsienice, śmietki, larwy ziemiórek, mączlika szklarniowego, owocówki, gąsienice szklarniowych motyli)nie bawiłbym się w jakiś czosnek czy jak gdzieś słyszałem fusy z herbaty czy zagotowany papieros (wywar tytoniowy) wyciąg artylerię i zabij szkodnika :) "
        • lacymon Re: Szkodniki w doniczce!! 06.02.10, 14:20
          No właśnie Nomolt stosowałem ...i te małe paskudztwa nic sobie z tego nie robią.
          Wymieniałem również ziemię w doniczkach ...i dwa tygodnie był spokój, a potem
          znowu skolonizowały mi kwiaty...Nie wiem czy one nie mają sumienia ..czy co...?
          A rośliny(kroton i cytryna) umierają w oczach!
      • lacymon Re: Szkodniki w doniczce!! 04.02.10, 00:10
        No niestety ten link nie chula....
        • lacymon Re: Szkodniki w doniczce!! 04.02.10, 00:12
          oczywiście ..nie hula...
          • www_ziarenko_net Re: Szkodniki w doniczce!! 04.02.10, 09:21
            ale nie ma problema bo w moim poprzednim poscie skopiowalem
            zawartosc tego co bylo w tym linku :)
            • dar61 Ad nie ma [jaj Kolumba] 04.02.10, 10:30
              Niektórzy chcą mieć treść ścieśnioną we wpisu zawartość.
              Inaczej jestestwa wpisu nie otworzą...

Tako rzecze tytułologia u wyznawców brukowców...

---

Jajo Kolumba:
              Nie mieć donic - nie mieć ziemiórków.
              • dar61 Re: bełkot darowy/ jaja faberżowe 04.02.10, 10:37
                Niektórzy chcą mieć treść ścieśnioną we wpisu nagłówek, niż w
                jego zawartość
                .

Taka wersja jest właściwsza, Darze62minus1.

Siadaj Dar, poprawnie z minusem.

Jajo Faberge:

Hodowanie w mieszkaniu gekkona wybitnie zmniejszyłoby pogłowie
                ziemiórków, szczególnie na przednówku gekonowym.
    • doroteja_z_brzozy zaplęgniaki przebrzydłe ;-) 04.02.10, 17:53
      lacymon: "Zaplęgły mi się..."

zaplęgniaki, co za species! ;-))
    • brynia2 do Lacymona 07.02.10, 20:11
      Jeśli w otoczeniu roślin pojawiają się latające czarne maleńkie muszki, to na
      bank są ziemiórki.
      Jeśli muszek nie ma, a w doniczce roi się od białych podskakujących
      "przecinków", to są wazonkowce.

Na ziemiórki skutecznie działa DIAZOL. Ostatnio wytłukłam nim również wazonkowce.
      Środek ma postać białej zawiesiny, którą rozcieńcza się w wodzie, a następnie
      podlewa rośliny. Na opakowaniu podany jest sposób użycia. Proporcji nie musisz
      się ściśle trzymać, sprawdzone. Podlewałam nim nawet siewki pomidorów, robiąc
      mieszankę na oko.
      • lacymon Re: do Lacymona 07.02.10, 22:10
        super, dzięki, spróbuję diazolu w takim razie...w więc na front!
      • brynia2 Re: do Lacymona 08.02.10, 10:36
        Pisząc wazonkowce miałam na myśli skoczogonki. Pozostała treść nadal aktualna.
        Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
        • lacymon Re: do Lacymona 08.02.10, 15:21
          No właśnie, bo oglądałem sobie te paskudztwa pod lupą, robiłem im na żywca
          wiwisekcję, i jakoś mi nie pasowały przymioty tych stworzeń.. do wazonkowców,
          ani do ziemiórek. Ale teraz rozwiałaś wszelkie wątpliwości bo owe skoczogonki to
          są właśnie te monstra!!! Jeszcze raz dzięki!
          • thea19 Re: do Lacymona 08.02.10, 19:42
            skoczogonki nie sa szczegolnie szkodliwe i nie trzeba ich tepic
            gdyby sie jednak zbytnio panoszyly, to trzeba wstawic doniczke do naczynia z
            woda (wyzszego od doniczki) i zalac woda, poczekac troche az skoczogonki wyplyna
            i zlac wode
            nastepnie kwiatka nie podlewac i dac przeschnac ziemi (skoczogonki gina w malo
            wilgotnej ziemi)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka