Dodaj do ulubionych

Znowu o daturze

25.03.10, 11:14
Witam,
Dostałam od sąsiada dwie datury na balkon i nie bardzo wiem co z nimi dalej zrobić. Mają ok. 150cm i były przycięte jesienią, ale sąsiad mówi żebym je przycięła prawie do korzenia, bo odbijają od dołu, a góra jest zdrewniała. Nie wiem czy tak dużą daturę powinno się tak mocno ciąć tym bardziej, że wolałabym, żeby dalej rosła w kształcie drzewa, a boję się, że jak przytnę ją tak drastycznie to zrobi się z niej krzaczor.A może na razie zostawić ja w spokoju i poczekać, tylko czy jest szansa, że te zdrewniałe łodygi odżyją?
Obserwuj wątek
    • dar61 1. - Karmić 25.03.10, 16:52
      Zależy od wielkości balkonu :)

Cięcie jest sposobem na likwidacje zmartwiałych po zimie i za
      wysokich pędów.
      Daje niestety wielopędowść odrostów i szerokie panoszenie się tej
      rośliny.

Jeśli balkon zabudowany, wysoki i zimą ogrzewany, to dobrze
      oświetlone te giga-bielunie rosną całorocznie.

Wzmocnić balkon podporami, jakby co :)
    • ejola Re: Znowu o daturze 25.03.10, 17:47
      Ja mam datury w ogrodzie poprowadzone jako drzewka. Po drastycznym przycięciu od
      dołu mogą odbić faktycznie tak jak mówisz. Jeśli na balkonie masz miejsce, można
      zostawić w takiej formie jaką mają- drzewek. To rośliny, które mają silny
      przyrost, więc faktycznie trzeba mieć na nie miejsce. Od sposobu cięcia datur
      zależy kiedy będą kwitły. Jak masz możliwości to usuń pędy zmarznięte, resztę
      zostaw. Latem nie można jej wysuszyć, pije jak szalona i potrzebuje mnóstwo
      nawozu. powodzenia.
      • krycha202 Re: Znowu o daturze 26.03.10, 07:51
        Nie przycinam u dolu by mi sie nie rozkrzaczaly.
        Zostawiam gore do dekoracji tarasu.
        Gdy lisci jest zbyt duzo to tez obcinam, wystarcza mi same kwiaty
        i zapach.
        • mmm0000 Re: Znowu o daturze 26.03.10, 13:19
          wiesz, nie ryzykowałabym z drastycznym przycinaniem datury. Moja datura stoi sobie na balkonie i co roku na wiosnę delikatnie przycinam korzenie oraz pędy i dalej zachowuje kształt drzewka.
          możesz także sprawdzić sobie tutaj - datura

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka