magze 09.06.10, 17:29 Kupiłam rododendron Lachsgold. Nieco się zdziwiłam, gdyż na ulotce doczytałam , że zrzuca on zimą liście. Czy to jest prawda, czy też może ta informacja została umieszczona omyłkowo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obrobka_skrawaniem Re: rododendron Lachsgold 09.06.10, 20:48 Tak, ale 'Lachsgold' to odmiana zimozielona. Azaliami nazywa sie rozaneczniki zrzucajace liscie na zime. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: rododendron Lachsgold 10.06.10, 18:19 > Azaliami nazywa sie rozaneczniki zrzucajace liscie na zime. Czy aby na pewno? W tutejszych szkółkach widuję azalie tak zimnozielone, jak i zrzucające liście. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: rododendron Lachsgold 10.06.10, 18:46 Taka jest popularna terminologia, ale trzeba zdawac sobie sprawe, ze polskie nazwy roslin moga byc rozne w roznych rejonach. Dlatego naukowymi nazwami sa n. lacinskie, to one jednoznacznie okreslaja gatunek, rodzine itd. Z encyklopedii PWN: różanecznik, rododendron, azalia, Rhododendron, Azalea, ozdobny krzew lub drzewo, rodzaj z rodziny wrzosowatych (Ericaceae)[...] gat. z liśćmi zimozielonymi, sztywnymi zw. są r., z liśćmi miękkimi, opadającymi na zimę — azaliami... [ encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3969595 ] Odpowiedz Link Zgłoś