lellapolella 19.06.10, 22:58 Ty i diabeł różany wygraliście- mam Leonarda:) na razie w pąkach:)Jak on się u Ciebie sprawuje, spodziewamy się jakichś kłopotów, czy samych rozkoszy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krista57 Re: Krista 20.06.10, 10:26 Posadzona w listopadzie ur,zabiedzona z supermarketu jest zdrowiutka.Mrozy jej nie zaszkodziły. Ma się świetnie ,liście błyszczące,cała w pąkach. Nie wiem czy dobrze posadzona...bo pod płotem,od wschodu. Zrobię może w poniedziałek fotkę i pokażę. Zresztą wszystkie róże mają się dobrze.Oczywiście powinnam była zrobić rosarium bo na rabacie ogólnej są mało wyeksponowane. Gratuluję Lella! Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Krista 20.06.10, 13:49 moja też troszkę bidula, bo w centrum wszystkie doniczki na ziemi, poprzewracane i w tłoku. Ona lubi i słońce i półcień, więc może będzie jej pod tym płotem dobrze. Czasami lepiej sadzić rośliny w półcieniu, jeśli oczywiście to tolerują, bo dłużej kwitną:) Mnie się chyba bardziej podobają na rabacie ogólnej, każda królowa w otoczeniu dworu:) I z pewnością jest bezpieczniej, ze względu na szkodniki i choroby, będą musiały troszkę tych naszych róż poszukać. U mnie trochę kłopotów z mszycami, ale noce są zimne, dziś o 5.30 rano była już lampa a na termometrze 5. Odpowiedz Link Zgłoś
krista57 Re:Lella 22.06.10, 22:32 Obiecałam i wysyłam.Jest niska lecz okazała.Liczyłam,że będzie wyzsza.No i co to znaczy "kwiaty o ćwierć rozetowej budowie"? Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Ciekawa jestem jak tam Twoja? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re:Lella 23.06.10, 12:32 kwiaty o ćwierćrozetowej koronie- - takie, których korona składa się wyraźnie z czterech częsci- za "Encyklopedią róż". Moja jeszcze w pąkach i na razie się aklimatyzuje, jak zakwitnie to pokażę:) Z tego, co czytałam, ta róża skupia się na kwitnieniu bardziej niż na rośnięciu, ale do tego metra wysokości w końcu dobije a czasem nawet trochę wyżej:) ładniutka jest, cieszę się, że się skusiłam:D Odpowiedz Link Zgłoś