gucia.2 20.06.10, 17:31 codziennie przybywa brązowych liści, nie wiem co mam robić. Pomóżcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: anturium -umiera 21.06.10, 22:39 obejrzyj, czy ma jakies widoczne pasożyty, robaczki..? Czy podejrzewasz grzybowe historie? Moze tu znajdziesz podpowiedź www.floraforum.pl/index.php/topic,783.0.html Ja bym kupiła nowe podłoze- takie dla storczyków, wyjęła roslinę, opłukała korzenie- moze nawet spryskac roślinkę czymś na robale i czymś na grzyby- tzn PRZECIW, posadzic w noewe podłoże, pilnowac stanowiska, temperatury.... Odpowiedz Link Zgłoś
edziakrys Re: anturium -umiera 22.06.10, 07:36 Jak możesz wrzuć fotkę roślinki. Czasem zalane korzenie powodują śmierć kwiata. Antek nie lubi stać w wodzie, czyli wody w podstawce. Może się zdarzyło kilkakrotnie? Jeśli tak to przesadź w nową ziemię, nie nawoź przez ok 2 tygodnie i zobaczysz co będzie się działo. Przydałoby się obejrzeć tez korzenie czy nie brązowieją, albo nie maja jakiegoś niechcianego gościa:) Odpowiedz Link Zgłoś
gucia.2 Re: anturium -umiera 22.06.10, 20:49 oglądałam wewnątrz, wydaję się ok, ale nad ziemia jest pełno zdrewniałych łodyg, cale okryte brązową łuską, więc Antoś wygląda nieładnie, a liście codziennie usuwam. co najmniej po dwa Odpowiedz Link Zgłoś
amore-pomidore Re: anturium -umiera 23.06.10, 15:09 Częstą przyczyną takich objawów jest Antraknoza. Choroba atakuje właśnie anturium, oraz araukaria, bluszcz, cissus, difenbachia, fikus, kroton, storczyki,. Zwalczanie: rośliny opryskiwać preparatami: Sarfun 500 SC, Bioczos BR, Odpowiedz Link Zgłoś