tamaryszek44 01.07.10, 15:10 Kto wie dlaczego na moim ogrodzie sałata tak szybko do kwitnienia sie szykuje. Małe główki i już strzelają do góry. Co robię źle? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakali Re: Sałata.... 01.07.10, 15:19 A nie ma za duzo potasu i fosforu w miejscu w którym rosnie? Może dodatkowo ją nawozisz nawozem który pobudza do kwitnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Sałata.... 01.07.10, 20:21 Jesienią wkopałam obornik, a w ogóle to mam piach nie ziemię. Nawozu nie sypałam. Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Sałata.... 01.07.10, 21:13 tamaryszek44 napisała: Kto wie dlaczego na moim ogrodzie sałata tak szybko do kwitnienia się szykuje. może ma za duzo słońca, sałata lubi półcień a raczej to my lubimy sałatę z półcienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Sałata.... 01.07.10, 21:16 A tego nie wiedziałam.... Jak wzejdzie następna to po pikuje w cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Sałata.... 01.07.10, 21:38 zawsze sadze sałatę w takim miejscu, ze ma trochę słońca z rana (tak do 10) a potem to tylko co jakiś czas przez drzewa owocowe, aż do wieczora gdy oświetla ja zachodzące słońce. moja sałata sadzona w takich warunkach w połowie maja wcale jeszcze się nie szykuje do kwitnienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ad sałaty chęć chuci 01.07.10, 23:30 Jedyne, co mi się kojarzy, to to, że długość dnia steruje sałatowymi żądzami. Podobnie jest i z rzodkiewkami. Jeśli się je przesuszy nie podlewając i pozostawi samopas po siewie za późnym, to pędzi w kwiat. Zagadywany o to masowy hodowca rzodkiewek potwierdzał - i mówił: woda, woda i woda - a nie zakwitnie. Są wśród rzodkiewek "agatowe" rasy nieczułe na długość dnia, to i wśród sałat pewnie są i takie... Odpowiedz Link Zgłoś
tu_lucy Re: Sałata.... 02.07.10, 09:07 to tak jak mój szpinak - zawsze zanim miał jakieś liście możliwe do zerwania to już kwitł cholernik... za ciepło i za sucho... w zeszłym roku miałam super główki (Królowa Majowych) normalnie pełne przepiękne i nic mi nie zakwitło w tym roku wysiałam tę samą odmianę i pięknie mi kwitnie... podobnie jak rzodkiewka i rukola... Odpowiedz Link Zgłoś