Dodaj do ulubionych

pelargonie nie kwitną

08.07.10, 12:00
Jakieś 3 tygodnie temu kupiłam piękne różowe pelargonie.Miały dużo pąków i kwiatów.Kwiaty przekwitły,a pąki nie chcą rozkwitać.Czy już nie rozkwitną?Szkoda mi trochę,bo piękne.
Obserwuj wątek
    • bakali Re: pelargonie nie kwitną 08.07.10, 12:42
      Karmisz je nawozem dla roślin kwitnących? Może są po prostu głodne :)
      Przesadziłaś je po kupieniu do dobrej ziemi, mają słońce?
      • hesperia1 Re: pelargonie nie kwitną 08.07.10, 13:12
        Przesadziłam je od razu,maja słońce,nie nawoziłam ich:(
        • bakali Re: pelargonie nie kwitną 08.07.10, 13:39
          No to sprawa wyjasniona :)
          Usmiechnij się, daj im jeśc, a zakwitną :)
          Ale pamiętaj: nawóz dla roślin kwitnących, żeby potasu i fosforu im nie zabrakło
          • hesperia1 Re: pelargonie nie kwitną 08.07.10, 15:44
            Właśnie nabyłam,nakarmiłam i dziękuję serdecznie:)
            • gabula777 Re: pelargonie nie kwitną 09.07.10, 20:48
              Bez przesady z tym 'karmieniem'.Trzy tygodnie temu sadzone pelargonie w
              minimalnym stopniu wykorzystały składniki zawarte w ziemi kwiatowej.
              One po prostu zostały posadzone zbyt późno(pelargonie sadzi się na początku
              maja), za długo przetrzymywane w małych doniczkach.Albo się ukorzeniają, albo
              kwitną.Teraz zrobiły sobie przerwę i rozbudowują korzenie( bo nareszcie mają w
              czym), podany nawóz w tym czasie spowoduje , że będzie go szkodliwy nadmiar(
              zawiera go przecież ziemia).Zasolenie spowoduje, że mogą zmarnieć całkowicie.
              • bakali Re: pelargonie nie kwitną 10.07.10, 11:50
                Trzy tygodnie po posadzeniu to najwyższy czas na nawożenie, szczególnie w taką
                słoneczną pogodę, kiedy rosliny intensywnie rosna i zuzywają składniki
                pokarmowe. Tak uwazam.
                • ls48 Re: pelargonie nie kwitną 10.07.10, 18:27
                  Ja tez tak uważam. Pelargonie sa bardzo żarłoczne.
                  • gabula777 Re: pelargonie nie kwitną 11.07.10, 08:28
                    To wszystko prawda, ale nawozi się rośliny już dobrze ukorzenione i ustalonym
                    już kwitnieniu.Jeżeli nie rozkwitają pąki, roślina z jakiegoś powodu 'zatrzymała
                    się w rozwoju' znaczy się coś nie tak z systemem korzeniowym i nawóz wtedy może
                    tylko zaszkodzić.
                    Gdyby był to brak nawozu wtedy roślina kwitnie i rozwija pąki, ale widać
                    niedobór po liściach które stają się blade.
                    Pelargonie hodowały nasze babcie, żadnych nawozów nie używały, a rośliny kwitły,
                    ale sadzone były wczesną wiosną, bo inaczej się nie dało. Sporo czasu rośliny
                    miały na ukorzenienie przed wyniesieniem na zewnątrz.
                    Inny jest zatem powód nierozwijania pąków, moim zdaniem zbyt późne sadzenie(
                    może od razu wystawienie na ostre słońce) i niedostateczne
                    ukorzenienie.Najlepiej dodać przy sadzeniu do ziemi nawóz wolnodziałający, a
                    rośliny na pewien czas do ukorzenienia postawić nieco w cieniu, a podlewać
                    zacząć słabym roztworem nawozu w płynie gdy rośliny się już rozrosną i stale kwitną.
                    • biszek Re: pelargonie nie kwitną 12.07.10, 09:07
                      gabula masz racje :)
                      rośliny ledwo ukorzenione ogrodnicy traktują dolistnie odpowiednimi nawozami stymulującymi kwitnienie. Efekty właśnie często widać po zakupie :).
                      Podlewaj, zapewnij słonce, a efekty same przyjdą :)
                      Skrzypu i pokrzyw jest dużo to można przygotować jakąś odżywkę, za moment im będzie potrzebna
    • hesperia1 Re: pelargonie nie kwitną 19.07.10, 11:05
      Melduję ze pelargonie rozkwitły i mają 9 nowych pączków.Sama nie wiedziałam czy zasilać,czy nie.Dałam im czas na zadomowienie się i dostałam taki prezent:)Teraz nakarmię je nawozem do kwiatów kwitnących i będę się cieszyć pięknymi kwiatami:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka