armeria 11.07.10, 21:18 Postanowiłam przesadzić do doniczki paulownię i trzymać ją zimą w szklarni. Obawiam się przeniesienia wraz z bryłą korzeniową dżdżownic i innych robaczków, które w donicy się namnożą. Czy można coś z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 Re: Z ogrodu do doniczki 12.07.10, 10:15 Niektórzy umieją tę glebę wysterylizować przez prażenie kilka godzin w autoklawie lub nasycanie parą wodną rozgrzaną pod 100 stopni. Ale wtedy to już właściwie nie jest gleba. Obfite podlewanie [wodą] zmniejsza penetrowanie. Byle drenaż w donicy był. W domu - sterylnie? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklementyna Re: Z ogrodu do doniczki 12.07.10, 19:01 yoma napisała: > A co ci zrobi dżdżownica w domu? Bardzo polecam stary (z 2004 roku) wątek z tego forum o dżdżownicy w domu. Wątek jest długi, sporo czytania, można się spłakać ze śmiechu. Wystarczy wpisać do wyszukiwarki: dziki zwierz w domu. Działa. Przed chwilą sprawdziłam. Dobrej zabawy! ck Odpowiedz Link Zgłoś
armeria Re: Z ogrodu do doniczki 12.07.10, 22:48 Kiedyś miałam doniczkę z ziemią ogrodową i namnożyło się w niej mnóstwo czegoś, co wyglądało jak małe dżdżownice (o ile istnieją małe dżdżownice, różniące się od dużych, nie znam się). Było to dość obrzydliwe, no i takie zagęszczenie tego czegoś na, niedużą w końcu kubaturę ziemi w doniczce, chyba nie wróży dobrze roślinie. Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: Z ogrodu do doniczki 13.07.10, 10:34 Słuchajcie, to naprawdę fajny watek :) forum.gazeta.pl/forum/w,309,11053953,11053953,Dziki_zwierz_w_domu_.html Odpowiedz Link Zgłoś
amore-pomidore Re: Z ogrodu do doniczki 14.07.10, 13:28 W domu może i by Ci mogła przeszkadzać, ale piszesz że chcesz przesadzić do szklarni. Tam raczej dżdżownice krzywdy ci nie wyrządzą :) Odpowiedz Link Zgłoś