monka27 24.03.04, 18:48 W czasie tego weekendu wprowadzamy sie do nowego domu. Ogródek jest zarośnięty chwastami i innym dzikim zielskiem. Moje pytanie: jak przygotować teren pod trawkę i iglaki, jak zlikwidować zielsko? pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grau Re: czym potraktować chwasty 25.03.04, 05:54 Monka, niestety ..... recami. Systematycznie, z zapalem i wiara. Metr po metrze. Oczywiscie kwadratowym :)) zycze powodzenia sz. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: czym potraktować chwasty 25.03.04, 06:44 POPIERAM!!!! POPIERAM!!!! Nie taki straszny diabel jak go maluja. czesc radochy z pracy w ogrodzie to walka z chwastami. Potem obracasz sie, i z duma obserwujesz ile juz zrobilas.. :)) VeNuS Odpowiedz Link Zgłoś
ptasik Re: czym potraktować chwasty 25.03.04, 11:07 Jak ja sie ciesze, ze moja naturalna metoda gora:))) Tak trzymac, tak trzymac:))) Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: czym potraktować chwasty 25.03.04, 14:46 Metr po metrze, a raczej centymetr po centymetrze, widłami amerykańskimi (to takie z szerokimi zębami). Na kolanach wywlekać z ziemi kłącza, korzonki i inne podziemne pędy. Gwarancji, że wyciągniesz wszystko co do centymetra nie masz żadnej - zawsze cos się urwie i zostanie, by potem ruszyć do podboju oczyszczonej przestrzeni. Jest sposób szybszy i skuteczniejszy - środki chwastobójcze. Jeden z najlepszych to roundup. Wiem, że to chemia, ale czasem innego wyjścia nie ma. Roundup sziała na zielone częsci roślin i wnika do najdalszych korzonków. W zetknięciu z ziemią rozkłada się - działa tylko przez liście i łodygi. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasik Re: czym potraktować chwasty 25.03.04, 19:39 piasia napisała: > Jest sposób szybszy i skuteczniejszy - środki chwastobójcze. Jeden z > najlepszych to roundup. Wiem, że to chemia, ale czasem innego wyjścia nie ma. > Roundup sziała na zielone częsci roślin i wnika do najdalszych korzonków. W > zetknięciu z ziemią rozkłada się - działa tylko przez liście i łodygi. Wiedzialam Cholero Ty Jedna, ze jak tu przyyleziesz to zmiejsca napiszesz ROUNDUP Przy najblizszej okazji Cie poddusze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
grau Re: czym potraktować chwasty 26.03.04, 05:47 Piasiu, oj, oj !!! :)) A siooo ! sz. Odpowiedz Link Zgłoś
palo_ma1 Bez histerii proszę:) 26.03.04, 11:27 Głos na ROUNDUP (albo coś w tym rodzaju). Jeżeli monka27 ma więcej niż 3 ary, to okażcie litość! Pozdrawiam pm:) Odpowiedz Link Zgłoś
elaos Re: czym potraktować chwasty 26.03.04, 11:40 Jestem za. Nie wszystko da się ręcami. Używałam obydwu sposobów, tam gdzie lekka ziemia było wybieranie ręczne, a gdzie glina i gruzowisko+zakopane śmieci to była chemia i częste koszenie. Inaczej do dzisiaj bym miała chwaściory po szyję. Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: czym potraktować chwasty 29.03.04, 18:50 Ptasiku, nie duś, Grau, nie wyganiaj! Jak przyjedziecie do Markowic i zobaczycie kolekcję wideł połamanych przy odchwaszczaniu - zrozumiecie, że nie wszystko da się "ręcami". Glebę mam ciężką, gliniastą, na podłożu wapiennym (jak to na Jurze), kamienie zaczynają się na głębokości 15-20 cm. Jak sobie wyobrażacie w taqkich warunkach odchwaszczenie np. 200 m kwadratowych maliniaka, gdzie oprócz malin rośnie wszystko, co rośnie w naszym klimacie z wyjątkiem może drzew iglastych? Za to na działce, gdzie piaseczek i lekuśka gleba - herbicydy na razie wstępu nie mają. Napisałam "na razie" bo zobowiązano mnie do zadbania o kawałek terenu wzdłuż siatki, a tam ostre i twarde trawsko po pas, między tym macierzanka, a wszystko rośnie na żużlu i kamieniach. Przekopać tego nie dam rady, wyrwać nie zdołam,a chcę usunąć trawę i zostawić macierzankę i rozchodniki. Pozostaje niestety herbicyd selektywny. Tylko nie wiem, czy jest taki, który działa wyłącznie na jednoliścienne. Tak że nie bijcie, wybaczcie. Jam słaba kobieta, a chwasty mają takie silne łodygi.... Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: czym potraktować chwasty 29.03.04, 16:29 Przesyłam jeden z moich artykułów o tym od czego zacząć, no i oczywiście czekam na dalsze pytania. Najpierw ogród czy dom? O ogrodzie zwykle myślimy, gdy dom jest prawie gotowy. Po przeprowadzce jeszcze długo musimy znosić smętny widok za oknem. Nie tak szybko ogród zbudowano. Generalnie ogród to praca na lata, tylko niektórzy mogą sobie pozwolić na kupno dużych roślin i osiągniecie efektu w kilka tygodni. Zwykle długo musimy czekać aż rośliny urosną na, tyle aby tworzyły kompozycyjną całość. Dlatego urządzanie ogrodu powinniśmy zacząć jak najwcześniej. Dodatkowa zaleta rozpoczęcia prac jeszcze przed budowa domu jest brak pośpiechu, który gdy dom już stoi jest nieodłącznym elementem prac ogrodowych. Śpieszymy się, aby jak najszybciej mieć zieleń za oknami, nie patrząc na koszty i podejmując nieprzemyślane decyzje. Wczesne rozpoczęcie prac, to także rozłożenie wydatków związanych z ogrodem, na dłuższy okres czasu. Ważne i mniej ważne. Ogród składa się z dwóch podstawowych elementów są to szkielet główny zwany czasem zrębem kompozycji, oraz elementy uzupełniające. Szkielet główny to głownie drzewa i krzewy oraz trwałe rozwiązania takie jak alejki, baseny, oczka wodne czy altany. Ich zmiana w przyszłości wiąże się z dużymi nakładem pracy i kosztów. Na przykład przesadzanie niewłaściwie posadzonych drzew, nie zawsze uwieńczone sukcesem. Przy przesadzaniu dużych okazów jest wymagany specjalistyczny sprzęt, a jego wypożyczenie jest bardzo drogie. Dlatego rozplanowanie tego tzw. zrębu kompozycji jest najważniejsza częścią pracy przy projektowaniu ogrodu, warto się, więc z nim „przespać” nie tylko kilka nocy. Uzupełnieniem są elementy takie jak, rabaty, klomby, trawniki itp. Zmiana ich układu jest stosunkowo łatwa. Zwykle stanowią uzupełnienie szkieletu głównego, chociaż przeważnie to one są głównym elementem dekoracyjnym w ogrodzie. Ten element ogrodu zmienia się zawsze wraz z upływem czasu i oraz dążeniem właściciela, aby był jeszcze piękniejszy. Przy projektowaniu szkieletu głównego wszystkie wolne miejsca, co, do których nie mamy pomysłu, jak je urządzić zamieńmy na trawnik. To bezpieczne rozwiązanie - łatwo go później przerobić na ogródek dla dzieci czy rabatę z ziołami. Trawnik jest również najtańszy do założenia i stosunkowo łatwy do pielęgnacji szczególnie wtedy, gdy wysiejemy trawnik łąkowy. Zacząć jak najwcześniej Urządzanie ogrodu możemy zacząć jeszcze przed wykopami pod fundamenty,. Już wtedy, bowiem możemy sporządzić plan ogrodu. Jest to konieczne nawet dla tych osób, które maja doskonałą wyobraźnię i radzą sobie np. z aranżacją mieszkania. Sporządzenie dokładnego planu terenu pomoże nam uniknąć wielu błędów, które są tym bardziej widoczne im mniejszy jest ogród. Plan sporządzamy na podstawie planu budowlanego, ważne, aby był on sporządzony na papierze milimetrowym dokładnie wg. rzeczywistych wymiarów ogrodu. Zaznaczamy już istniejące rośliny, altany, spadki terenu, podmokle miejsca istniejące nawierzchnie. Zastanówmy się dobrze, które z nich chcemy zostawić a które usunąć. Najtrudniejszą decyzja jest wycinka drzew. Duże stare drzewa mogą zacieniać poszczególne partie ogrodu, ale z drugiej strony bardzo długo trzeba czekać na klimat, który stwarza kilkudziesięcioletnie drzewo. Czasem, więc warto nieco zmienić swoja koncepcję, aby zostawić kilka dużych zdrowych drzew. Pomyślmy tez czy wyrównać teren na stół czy tez może zostawić lekkie wzniesienia, które zawsze ożywiają i powiększają optycznie ogród. Czy wiemy, co chcemy? Plan pomaga nam także sprecyzować nasze wyobrażenie o ogrodzie. Zmusza nad zastanowieniem się, jaki ma mieć charakter i jakie chcemy mieć w nim rośliny. Weźmy, więc kartkę papieru podzielmy na rubryki takie jak - drzewa - krzewy byliny - i napiszmy nazwy roślin i wyposażenia ogrodu, które chcemy mieć.. Pomoże to nam nie tylko sprecyzować nasze wymagania, ale również ułatwi obliczenie kosztów całego przedsięwzięcia. Coraz bliżej celu Gdy już zapadnie decyzja co ma być w naszym ogrodzie nanosimy elementy architektury ogrodowej takich jak oczka wodne altany oświetlenie oraz planujemy rozmieszczenie instalacji elektrycznej oraz instalacji wodnej do automatycznego nawadniania lub punktów ujęć wody. Gdy są już naniesione na planie zastanówmy się jak rozmieścić ciągi komunikacyjne. Powinny one być wszędzie tam gdzie częste chodzenie nie pozwoli na rozwój trawnika. Czasami lepiej jest zrezygnować z kilku metrów trawnika i utwardzić powierzchnie pod stolik lub krzesła. Będzie zawsze lepiej wyglądało niż klepisko z wydeptaną roślinnością. Następną czynnością jest zaprojektowanie rozmieszczenia roślin klombów i rabat. Dobierając rośliny sprawdzimy, jakie osiągają maksymalne wymiary uwzględnijmy. To na planie. Pamiętajmy, że nawet duże ogrody powyżej 1200 m powinny być projektowanie tak, aby miały jak najwięcej przestrzeni Ogród z komputera Ogromna pomocą w projektowaniu ogrodu są programy komputerowe, które pozwalają obejrzeć ogród wraz z roslinami w trzech wymiarach. Sprawdzić, jaki widok będziemy mieli z okna sypialni a także prześledzić cienie rzucające poprzez budynek i drzewa, co pomoże nam prawidłowo dobrać rośliny zależnie od warunków świetlnych. Programy takie polecam szczególnie tym osobom, które maja trudności z przestrzenna wyobraźnią i dla których aranżacje np. kuchni czy pokoju sprawiaja trudności. Do programów tych jest również załączony zestaw kilku tysięcy najpopularniejszych roślin. „Sadząc” je w naszym wirtualnym ogrodzie podajemy ich wiek w momencie kupna, co wiąże się z ich wielkością uwzględnianą przez program. Po ich „posadzeniu” możemy również zobaczyć jak będzie wyglądał nasz ogród za 10-15 czy 20 lat. Gdy rośliny się rozrosną. Od razu, więc możemy sprawdzić czy nie zacienią nam miejsca przeznaczonego na opalanie lub nie zasłonią widoku na ogród. Gdy tylko skończą tynkować Jeśli ogród jest duży możemy zacząć prace nawet tuz po wykonaniu fundamentów jednak wówczas musimy wydzielić ogrodzone miejsce na zaplecze budowy. W niewielkim ogrodzie zwykle nie ma na to dość miejsca i prace przy zakładaniu ogrodu zaczynamy, gdy ekipom budowlanym zostaną tylko wnętrza. W pierwszej kolejności wywozimy gróz i śmieci pozostałe po budowie. Resztek zaprawy cementu gruzu itp. nie wolno zakopywać. Są silnie zasadowe i mogą przez długie lata szkodzić posadzonym roślinom. Jeśli teren jest zachwaszczony to należy opryskać go preparatem Roundup, który niszczy większość roślin (także drzewa i krzewy - uwaga przy opryskiwaniu!!). Preparaty chwastobójcze jest sens stosować tylko w sezonie wegetacyjnym, gdy maja, co najmniej kilka liści. Rośliny giną po około 3 tygodniach i wówczas cały teren należy przekopać lub najlepiej zruszyć glebogryzarką. Następnie przyjrzyjmy się ziemi w naszym ogrodzie czy jest to uboga i piaszczysta czy tez ciężka wilgotna i żyzna. Zależnie od rodzaju podłoża musimy nawieźć ziemi kompostowej przy glebach ubogich i piaszczystych lub przesypać wapnem, gdy ziemia jest kwaśna. Zruszoną ziemię nawozimy Azofoską około 5 kg na 100m2, całość grabimy usuwając kamienie i wałujemy. Układamy instalacje elektryczną oraz systemy nawadniania lub punkty poboru wody, wykonujemy alejki, podjazdy, murki oporowe itp. Podczas tych prac zabezpieczmy rosnące w naszym ogrodzie drzewa deskami i grubą jutą, aby nie uległy uszkodzeniom. Dopiero po zakończeniu wszystkich prac „ziemnych” możemy zacząć przystępujemy do posadzenia żywopłotu drzew oraz krzewów. Zaczynamy od posadzenia żywopłotu i większych drzew na obrzeżach ogrodu. Pamiętajmy, że świeżo posadzone rośliny powinny być często podlewane! Rośliny w pojemnikach i balotowane możemy sadzić przez cały rok pod warunkiem, że ziemi nie jest zmarznięta. Drzewa z gołym korzeniem najlepiej sadzić w marcu i kwietniu oraz Odpowiedz Link Zgłoś
monka27 Re: czym potraktować chwasty 31.03.04, 08:43 Dziękuję wszystkim za sugestie :)) Na ogrodach się zupełnie nie znam, bo nigdy nie miałam. Teraz będę tu częściej zaglądać. :)) pozdrawiam M. Odpowiedz Link Zgłoś