Dodaj do ulubionych

jak się pozbyć grzybów?

16.09.10, 11:21
Mam w tym roku pod drzewami i w trawie całą stertę jakichś paskudnych białych grzybów trujaków, ble, jak się tego pozbyć? Boję się że co roku już będą chciały rosnąć... Jak się ich pozbyć? Czy samo wyrywanie coś da?
Obserwuj wątek
    • dar61 jak się pozbyć rozkładu padliny? 16.09.10, 13:02
      Jak czytam porady, że pod zakładany trawnik najlepsza jest ziemia kompostowa, nie dziwię się, kiedy w niej jest mnóstwo nie do końca rozłożonych resztek - acz dziwuję się reakcji właścicieli trawnika na ciąg dalszy rozkładu protopróchnicy, jaką grzybnia uskutecznia.

Jak chce mieć sterylny trawnikowy gazon {Iksigrekzeta}, może ten trawnik założyć de novo, podścielając grunt dobrze "przepracowany" w rozkładzie.
      Jeśli jest cierpliwsza, niech tylko kosi, wyrywa te pojawiające się owocniki grzybów, pozwalając podziemnie grzybni pracować kwoli dokończenia rozkładu. Za kilka lat problem zaniknie.
      U nas, po kilku latach, też zanikał był, choć pojedynczy hymenoforu wysuwający się łepek jeszcze się zdarza.
      I warto podsypywać dla wyrównywania tam niepłaskości nie próchniczną ziemię - a zwykły piasek.

Niedaleko płotu mych rodziców był grzybny trawniczek, w okolicy publicznej drugi - co roku zbierałem tam wiadro czernidłaków i sos z nich smakowity, choć prawie zawsze w zębach chrzęszczący, warzyłem - a pojawiają się one i znikają w krótkim terminie i wyprawiać się po nie w ruderalne rejony pozamiejskie mnie się, zleniwiałemu, nie chce.

Dziś miasto w tym rejonie założyło nowe trakty spacerowe i tawnikowiska, moi staruszkowie się też doczekali za swym płotem, po ćwierćwieczu od osiedlenia się, chodnika - ziemię tam nową splantowano, trawnika do koszenia [HURRRA!] ubyło - mnie trochę żal [grzybów, nie monocotyledones]
      :)

A może grzyby pod ziemią nieco dłużej przebijają się ku kwitnieniu swemu i jeszcze świeżutki sosik czernidłakowy pojemy, kto wie?
      • dar61 Lobby... 16.09.10, 13:13
        Wyznawcy trawnikowego bożka zapewne dodadzą, że najlepszą metodą na zmniejszenie pojawu grzybów będzie napowietrzenie [nacinaniem nacinatorem, nakłuwaniem nakłuwatorem, dopiaszczaniem und zołwajte] darni, co pomoże przyspieszyć próchnicznienie podtrawnych resztek, wspomoże dżdżownicom robotę.

Inne chemiczne metody posypywania proszkiem nr1, potem nr2 zapewne też pojaw grzybów wyhamują.
        Ale mogą wywołać pojaw innych, typu mchów, organizmów - co przeniesie akcenty w inne rejony walki, walki niekończącej się, o sterylność i antybioróżnorodność.

Byczek Fernando chyba nie ma takich zmartwień, dzięki temu mordkę ma wiecznie rozpromienioną - a skubie, międli i trawi ze spokojem.

Czego i ja życzę lobbystom trawnikowym.
        [spokoju]

Dar61
      • iksigrekzet111 Re: jak się pozbyć rozkładu padliny? 17.09.10, 13:01
        Moze i to racja.... Ziemia była hurtem - (wywrotki) - kupiona. Skąd ja sprzedawca miał???? Korę pod iglaki też braliśmy prosto z tartaku....
    • horpyna4 Re: jak się pozbyć grzybów? 16.09.10, 14:25

A jakie to grzyby? Może jadalne?
      • iksigrekzet111 Re: jak się pozbyć grzybów? 17.09.10, 12:58
        hmm, białe, blaszkowe, lekko błyszczące, niskie. największe kapelusze na razie do ok 8 cm średnicy. Pieczarki to nie są. Nie znam się dobrze na grzybach blaszkowych więc nawet w księgach porównywać nie będę. Obok modrzewia wsród kory - kilka kozaków - te i owszem jak podrosną zamienią się w sosik czy zupkę.
        • horpyna4 Re: jak się pozbyć grzybów? 17.09.10, 13:15

Jeżeli blaszki są białe, to prawdopodobnie muchomor jadowity; jeżeli szare, to może być pieczarka polowa (nie mylić z polną).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka