Dodaj do ulubionych

Literatura

20.09.10, 10:23
Witam,
Jestem nowym czytaczem tego forum:)
Niedawno nabylismy dzialke, dosc zaniedbana, teraz doprowadzamy ja do porzadku no i zastanawiamy sie co posadzic, jak to wszystko urzadzic. A poniewaz jestesmy "zieloni" jak na razie jesli chodzi o ogrodnictwo, szukam jakiejs fachowej literatury. Oczywiscie Internet jest niezastapiony jesli chodzi o zrodlo informacji, ale cos drukowanego tez by sie przydalo.
Czy mozecie polecic jakies dobre ksiazki? Poszperalam troche na forum, ale nie znalazlam jak na razie zadnej informacji o literaturze.
Na stronie Działkowca znalazlam takie cos "4 pory roku na działce i w ogrodzie
B. Czarnecki, J. Marcinkowski, E. Taczanowska, M. Tendaj", czy to jest warte kupienia?Wg opisu wyglada ok.
Z gory dzieki. Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Literatura 20.09.10, 11:46
      Była niezastąpiona Biblia i to się nazywało bodaj Rok na działce, autorów w tej chwili nie podam. Dawno niewznawiane, ale może po jakim allegro się pęta. Dużo o warzywach, bo pisane w czasach, kiedy temu służyły działki :) ale naprawdę bardzo, ale to bardzo w porządku.

Działkowiec jest OK i to dla tych w różnym stopniu zaawansowania :)
      • ilona.89 Re: Literatura 20.09.10, 12:00
        witam,
        Jeśli chodzi o dobór roślin to proponuję katalog "Drzewa krzewy i byliny".Kosztuje ok 45 zł ale jest bardzo przydatny. Można go znaleźć na allegro, w sklepach ogrodniczych i księgarniach specjalistycznych. Zawiera zdjęcia roślin, opisy (wygląd, wymagania, pokrój, zastosowanie, wysokość itp).
        • malagochna Re: Literatura 27.09.10, 10:51
          Kupilam ten katalog, bardzo fajna sprawa, sa podstawowe informacje o roslinach, fotki, wysokosci.
          Na kursie w Zwiazku Dzialkowcow tez pani mowila o tej ksiazce jako podstawie biblioteczki ogrodnika/dzialkowca:)
          Teraz nie moge sie zdecydowac, tyle pieknych roslin jest, ze chcialoby sie wszystko sadzic:)Miejsca za malo sie okaze, a taka duza wydawala nam sie ta dzialka:)
    • szadoka Re: Literatura 21.09.10, 08:57
      Polecam "Dzialkowca". Jest tam sporo interesujacych artykulow. I nie sa potraktowane po lebkach jak np w "moim pieknym ogrodzie".
      • yoma Re: Literatura 21.09.10, 10:07
        Z pism tylko Działkowiec. Cała reszta to stado pięknie upozowanych zdjęć z "artykułami" typu "róże to królowe kwiatów, wszyscy muszą je mieć w ogrodzie". Fajnie, to już wszystko wiem o różach :)

No i są oczywiście pisma fachowe typu Hasło ogrodnicze czy Szkółkarstwo, to już wyższa szkoła jazdy, dla fachowców, ale i amator może czasem coś podpatrzeć.

Z sążnistych buchów była jeszcze "Działka moje hobby", też staroć, też przydatny, autorów podam, jak na Wieś pojadę.
        • horpyna4 Re: Literatura 29.09.10, 10:15
          Były też kiedyś "Byliny w parku i ogrodzie" Z. Hellwiga. Teraz to chyba tylko na Allegro, bo ostatnio raczej nie wznawiano.

Książka ta nie jest tak atrakcyjna na pierwszy rzut oka, jak współcześnie wydawane, bo za peerelu dominowały zdjęcia czarno-białe. Ale jest w niej sporo o wymaganiach różnych bylin, nie tylko tych "wymuskanych", ale też takich do założeń naturalistycznych.
    • malagochna Re: Literatura 22.09.10, 09:25
      Dzięki bardzo wszystkim za wskazówki.
      Pozdrawiam:)
      • effi007 Re: Literatura 22.09.10, 14:40
        Przyłączam się do opinii nt. działkowca, ale inne też warto kupować, aby wyrobić sobie oko, podglądać połączenia i szczerze mówiąc Mój piękny ogród ma ładne zdjęcia.
      • marbor1 Re: Literatura 27.09.10, 14:17
        Zdecydowanie polecam Ci wszelkie wydawnictwa Działkowca. Znajdziesz w nich naprawdę fachowe porady.
        • e28chru Re: Literatura 29.09.10, 08:54
          To jest złota myśl dla początkujących i nie tylko! Nie kupuj żadnych książek autorów-obcokrajowców bo ich informacje i opinie najczęściej odnoszą się do ich krajów. Zaś to co podają w książkach polecanych przez Działkowca odnosi się do warunków polskich. Kiedyś w Warszawie była taka fajna księgarnia na pl. Dąbrowskiego (od strony Marszałkowskiej, nie mylić z Kredotową) ale nie wiem czy jest i czy cię to interesuje. Myślę jednak, że w dużych sklepach ogrodniczych też dostaniesz.
          • wojteklm Re: Literatura 29.09.10, 11:10
            Dużo ciekawych książek znajdziesz tu:
            Literatura-Ogród

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka