23.10.10, 21:52
Muszę się pochwalić mam w ogrodzie sekwoję. Wyhodowana z nasienia, ma w tej chwili 3 m. Trochę przypomina modrzew i podobnie jak on zrzuca igły na zimę. Mam pytanie ,jeżeli nie chcę aby drzewo iglaste/sosna,świerk,modrzew,sekwoja/ roslo wyżej niż 3m., o jakiej porze roku należy ściąć czub i czy w związku z tym trzeba drzewko zasilić nawozem. Czy wszystkie gat. dobrze znoszą taki zabieg?
Obserwuj wątek
    • jagoo Re: Sekwoja 23.10.10, 22:44
      Na pewno nie masz sekwoji - sekwoja w naszym klimacie wymarza. Skoro gubi igły na zimę, to jest to zapewne metasekwoja. Metasekwoja rośnie silnie i w żaden sposób nie utrzymasz jej wzrostu na wysokości 3m. Jak się mimo to uprzesz i bedziesz ją ciął, to po prostu bedzie niska, krzywa i wyłysiała;)
      • krzysztom Re: Sekwoja 23.10.10, 23:16
        Niska i krzywa w porządku, ale wyłysiała! Tego bym nie przeżył. Jesteś pewien, miales takie doświadczenie? A jak znosi cięcie md.so. czy św.?
        • horpyna4 Re: Sekwoja 24.10.10, 10:47
          Metasekwoi się nie tnie; jej ozdobą jest naturalny, wąskostożkowaty pokrój. Nawet wysokie drzewa nie zajmują dużo miejsca w ogrodzie.

Warto pomyśleć o obsadzeniu ziemi pod nią bylinami wczesnowiosennymi, typowymi dla lasów liściastych (zawilec gajowy, ziarnopłon wiosenny itp.). Bo metasekwoja gubi igły i zanim wypuści nowe, jest pod nią trochę słońca. Chyba, że takie rozwiązanie nie pasuje Ci do ogólnej koncepcji ogrodu.
          • moo-n Re: Sekwoja 24.10.10, 13:43
            >>jeżeli nie chcę aby drzewo iglaste/sosna,świerk,modrzew,sekwoja/ roslo wyżej niż 3m.<<

To sadzisz niższe gatunki, albo odmiany.'Trzymanie na siłę' wielkiego drzewa jest bez sensu.
            • gabula777 Re: Sekwoja 24.10.10, 13:51
              Silne ww. gatunki, które mają przewodnik po obcięciu lub złamaniu go starają się wytworzyć następny z jednej z gałęzi znajdującej się najbliżej czubka.Bardzo szybko robi to modrzew, podejrzewam, że metasekwoja podobnie.Jeżeli ma miejsce w górze to lepiej obetnij dolne gałęzie i wykorzystaj miejsce pod nim.
              • effi007 Metasekwoja 04.11.10, 09:01
                Obserwowałam 2 podobne zabiegi i efekty były 2: 1 drzewo uciekło całkowicie spod cięcia, bo właścicielowi znudziło się przycinanie, 2 drzewo zostało przesadzone bo właścicielowi po 6 latach znudziło się przycinanie, bo w danym miejscu pasowała niska roślina, no i ona niestety tego nie przeżyła.
                Metasekwoja to piękne drzewo w swoim naturalnym pokroju.
                • horpyna4 Re: Metasekwoja 04.11.10, 09:36
                  No właśnie. Po co okaleczać piękne drzewo, jak jest tyle karłowych odmian różnych gatunków?

Przede wszystkim świerk pospolity (picea excelsa). Ma odmiany dorastające do 1 - 2 m, a nawet niższe. W dodatku o różnym pokroju: stożkowatym, kulistym, gniazdowatym, pólkulistym, lub płożącym. Jest w czym wybierać, nie trzeba ciąć.

Sosna - najbardziej znany niewysoki gatunek, to kosodrzewina (pinus mugo). Ale jest jeszcze sosna karłowa (pinus pumila), trochę podobna, ale bardzo rzadka w uprawie.

No i jeszcze żywotniki, cyprysiki i jałowce - też można wybrać krzew nieprzekraczający konkretnej wysokości.
                  • dar61 Metasequoia var. exitus 04.11.10, 11:33
                    Może martwimy się na zapas?
                    Rzadkie są skuteczne hodowle w Polsce sekwoi, mamutowców czy metasekwoi. Najczęściej one umierają młodociane.
                    Nawet mojemu koledze, leśnikowi spod Słubic, gdzie pono najlepsze dla zmarzluchów lokalizacje.
                    Kolega miał, miał, a przyszła zima wcale nie 100-lecia, tylko skacząca temperaturami na przedwiośniu - i kolegi cenna kolekcja dendrologiczna, kilkunastoletnia i wychuchana, przetrzebiona została kilka lat temu nazad.

Niech działa natura.
                    • dar61 Metasequoia var. exitus 04.11.10, 11:54
                      Martwiłbym się częstszym używaniem przez Dara61 słowa hodowla zamiast uprawa w stosunku do sekwojowych roślin.
                      Do mamutów - nie.
                    • horpyna4 Re: Metasequoia var. exitus 04.11.10, 12:41
                      Nie na zapas. W Warszawie i okolicach rośnie sporo pięknych okazów metasekwoi i niektóre są już całkiem duże.
                      • grazia.w Re: Metasequoia var. exitus 04.11.10, 21:50
                        Nie rozumieć czemu hodować drzewo duże z natury aby go zaraz wbrew tejże naturze umniejszać. Mieć dwie metasekwoje w ogrodzie i cieszyć się nimi jak dzieciak że wielkie i coraz większe rosnąć. Za 600 lat patrzeć na nie z góry i myśleć sobie........... moje były, są i będą! A one będą rosnąć i rosnąć (róść?)
    • qubraq Re: Sekwoja 15.11.10, 17:07
      Sekwoję wiecznie zieloną czyli Costal Redwood to ja nieopatrznie miałem przez 13 lat w moim ogrodzie; jak idiota skazałem ja na coroczne cierpienia; każda nasza wiosna z przymrozkami była dla niej koszmarem! Niestety nie dala rady naszemu klimatowi i kilka lat temu odeszła; miala pedy i listki podobne do metasekwoi ale w ojczyźnie czyli w Kaliforni czy Oregonie one nie zrzucają ich na zimę... bo tam nie ma zim; sequoyadendron ma liscie łuskowe i tez ich nie zrzuca na zimę :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka