alfa36 18.11.10, 11:27 Jak o nią zadbac? Raz jest za sucha a jak podleję to wychodzi na glebie bialy osad (grzyb)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirzan Re: Miniróża w doniczce 18.11.10, 12:32 Przesadź do ziemi,bo rośnie w torfie. Odpowiedz Link Zgłoś
moo-n Re: Miniróża w doniczce 18.11.10, 13:55 Musi stać w chłodnym pomieszczeniu bo w ogrzewanym zimą zmarnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Miniróża w doniczce 18.11.10, 14:34 Jeżeli masz taką możliwość, to przesadź ją szybko do gruntu. Albo przynajmniej do doniczki z porządną ziemią na balkonie. Bo w mieszkaniu raczej nie przezimuje. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Miniróża w doniczce 18.11.10, 16:26 Może przezimować, zwłaszcza na wietrzonym parapecie, ale najszczęśliwsza nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kira-mira Re: Miniróża w doniczce 19.11.10, 09:16 czyli jak przezimowac róze? przesadzic z doniczki do gruntu w ogrodzie i okryc?a na balkon nie moża wystawić w doniczkach w których już rosną niektórzy wynoszą do piwnicy.i kiedy to zrobić? moja róż ma cały czas zielone listki. prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Miniróża w doniczce 19.11.10, 09:47 Jeżeli masz ogród, to przesadź jak najszybciej do gruntu i oczywiście podlej. One jeszcze pożyją przed zimą, skoro mają zielone listki. Okrywać na razie nie trzeba. Najlepiej czują się po prostu przysypane śniegiem. Jeżeli będą zapowiadać bardzo silne mrozy bez śniegu, to możesz trochę okryć, ale bez przesady. Ja nigdy nie okrywałam róż miniaturek i niejedną zimę przeżyły. Za wczesne i za ciepłe okrycie bardziej szkodzi, niż mróz. Na wiosnę możesz je przyciąć dość krótko, to pobudza wydawanie młodych, zdrowych pędów. Oczywiście ciąć trzeba tak, żeby najwyższy pozostawiony na pędzie pączek był skierowany na zawnątrz krzaczka, inaczej pęd będzie wyrastał do środka, a nie na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś