izka2609 28.01.11, 21:21 czy któraś z was ją ma?zastanawiam się nad kupnem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: trytoma 28.01.11, 21:42 Trytoma nie jest łatwa w uprawie, bo ma pewne wymagania. Pochodzi z Afryki, więc może mieć problemy z zimowaniem w gruncie. Potrzebuje bardzo ciepłego stanowiska, najlepiej przy południowej ścianie budynku. Ziemia musi być żyzna, pulchna i wilgotna latem. Zimą nadmiar wilgoci szkodzi trytomie. Jeżeli ma zimować w gruncie, to musi mieć przewiewne okrycie, np. słomiany chochoł. Należy też przykryć dookoła niej ziemię korą lub kompostem, żeby zbyt nie przemarzała. Dlatego też dobre jest sąsiedztwo ściany fundamentowej budynku, za którą jest ogrzewana piwnica. Można też wykopać późną jesienią z bryłą ziemi i zimować w chłodnej piwnicy lub garażu. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: trytoma 29.01.11, 15:23 Mam trytomę własnego chowu już co najmniej 6-letnią. Moja jest posadzona nieopodal niskiego krzaczka krzewuszki, więc ma pewną osłonę od strony północnej. W tej chwili jest to pokaźna kępa, która sobie bardzo dobrze radzi. Na zimę obsypują ją tylko korą. Odpowiedz Link Zgłoś
edziakrys Re: trytoma 01.02.11, 09:13 Ja tez mam, nie okrywam i rośnie. Jedyne co mogę poradzić, to to żeby rosła w dobrym podłożu, bo u nas na piaskach (mimo że sama pochodzi z Afryki) zmniejszyła liście i kwiatostany. Dostała sporo dobrej ziemi przy przeprowadzce, ale to jej nie wystarczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: trytoma 01.02.11, 10:41 Tak, tylko że na piasku lepiej zimuje, niż na glinie. Ona potrzebuje żyznej ziemi, ale nie może taplać sie w stojącej wodzie na przedwiośniu. Odpowiedz Link Zgłoś