Dodaj do ulubionych

Pojemniczki torfowe

17.02.11, 13:31
Czy może ktoś mi objaśnić do czego one służą? Ja pomyślałam, że będą świetne do wyhodowania rozsady.Powtykałam a każdą (używając okularów) po nasionku pomidora i się zaczęło.Podlewanie sprawiło, że kompletnie rozmiękły i zaczęły się przewracać no więc każdy z nich powsadzałam do małych doniczek.Myślałam, że to wynalazek ułatwiający życie ale szczerze mówiąc nie wiem w jaki sposób:(
Obserwuj wątek
    • bakali Re: Pojemniczki torfowe 17.02.11, 13:46
      Chodzi o to, że kiedy siewki urosną, możesz je wsadzic do ziemi w całości, bez wyjmowania z doniczki, bo torfowa osłonka się rozłozy.
      Szczerze mówiąc, ja nie korzystam z takich wynalazków, dla mnie to kompletna kicha właśnie z powodów praktycznych: doniczka się rozłazi, ziemia szybko wysycha, trudno dogodzić. Małe doniczki z cienkiego plastiku są bardzo dobre do siewu i rozsady, w razie czego mozna plastik po prostu rozciąć i wyjąc całą bryłę korzeniową.
      • mysza54 Re: Pojemniczki torfowe 17.02.11, 14:26
        Dziękuję za odpowiedź.Też tak myślę:) A swoją drogą zanim siewkę wetka się do ziemi z tym pojemniczkiem, to on już od podlewania całkiem się rozlezie.
        • effi007 Re: Pojemniczki torfowe 20.02.11, 06:16
          To dziwne, że aż tak rozmiękły. Stosowałam je przez 2 sezony i za każdym razem trzemały się bardzo dobrze przez blisko 2 miesiące - aż się zastanawiałam, czy roślina sobie poradzi z nimi po posadzeniu do gruntu. Dały radę :)
          • moo-n Re: Pojemniczki torfowe 20.02.11, 11:42
            Poczytaj jeszcze tu
            forum.gazeta.pl/forum/w,309,108143244,,doniczki_trofowe_jak_z_nimi_postepowac_.html?v

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka