marzenal1 30.04.04, 18:40 Kupiłam ostatnio kłącze gloriozy.Potzebuję informacji i porad na temat sposobu jej sadzenia i uprawy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: uprawa gloriozy 30.04.04, 18:52 Glorioza to łatwa do uprawy roślina cebulowa. Wymaga jednak specyficznych warunków i najlepiej uprawiać ją w glebokich pojemnikach, które można wystawić do ogrodu lub na taras po wiosennych przymrozkach - koniecznie w miejscach ciepłych, słonecznych, osłoniętych od wiatru, w podłożu lekkim, próchnicznym, zasobnym w składniki pokarmowe. i przepuszczalnym. Bulwy układa się poziomo, pąkiem w stronę środka pojemnika i przykrywa warstwą podłoża o grubości 5-8 cm. Glorioza wymaga systematycznego podlewania a podłoże nie powinno przesychać warto je wyściółkować korą, trocinami lub żwirem. Nawozimy ja aż do końca kwitnienia. Po kwitnieniu, gdy zaczyna zasychać, pojemniki przenosimy w mało widoczne miejsce, aby nie szpeciły ogrodu. Roślina ta może być uprawiana jako wieloletnia roślina doniczkowa na ciepłym słonecznym oknie. Bulwy wykopujemy w październiku lub przenosimy donice do chłodnego pomieszczenia. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
marzenal1 Re: uprawa gloriozy 30.04.04, 19:04 jerzy.wozniak napisał: > Glorioza to łatwa do uprawy roślina cebulowa. Wymaga jednak specyficznych > warunków i najlepiej uprawiać ją w glebokich pojemnikach, które można wystawić > do ogrodu lub na taras po wiosennych przymrozkach - koniecznie w miejscach > ciepłych, słonecznych, osłoniętych od wiatru, w podłożu lekkim, próchnicznym, > zasobnym w składniki pokarmowe. i przepuszczalnym. Bulwy układa się poziomo, > pąkiem w stronę środka pojemnika i przykrywa warstwą podłoża o grubości 5-8 cm. > > Glorioza wymaga systematycznego podlewania a podłoże nie powinno przesychać > warto je wyściółkować korą, trocinami lub żwirem. Nawozimy ja aż do końca > kwitnienia. Po kwitnieniu, gdy zaczyna zasychać, pojemniki przenosimy w mało > widoczne miejsce, aby nie szpeciły ogrodu. Roślina ta może być uprawiana jako > wieloletnia roślina doniczkowa na ciepłym słonecznym oknie. Bulwy wykopujemy w > październiku lub przenosimy donice do chłodnego pomieszczenia. > Jurek dziękuję za poradę Odpowiedz Link Zgłoś