Dodaj do ulubionych

Fikus Benjaminek

18.03.11, 22:56
Fikus BenjaminFikus Benjamin ma liście błyszczące i lepkie. Oprócz tego podłoga naokoło doniczki jest lepnąca. Na łodyżkach, tych cieńszych, zauważyłam poprzyklejane prawie płaskie "żyjątka".
Poradźcie proszę czym to wytępić. Liście nie żółkną ani nie opadają.
Obserwuj wątek
    • bakali Re: Fikus Benjaminek 19.03.11, 11:20
      Tarczniki, wełnowce, mszyce? Podaj więcej szczegółów lub wklej zdjecie, zdiagnozujemy i poradzimy.
      • ciociaklementyna Re: Fikus Benjaminek 19.03.11, 13:00
        Zdecydowanie, na 100% tarczniki.
        Miałam, męczyłam się, kleiłam się, zwalczyłam. "Kompotem" z tytoniu. Jedyna rzecz, która działa, i to bez chemii.
        • codeina Re: Fikus Benjaminek 20.03.11, 13:11
          Dziękuję za informacje. Tak sprawdziłam, to są tarczniki, znalazłam jak wyglądają i porównałam z tymi na roślinie. Zaczynam tępić.
          • ciociaklementyna Re: Fikus Benjaminek 20.03.11, 17:58
            A można wiedzieć, jak tępisz?
            • codeina Re: Fikus Benjaminek 20.03.11, 22:29
              Dziękuję ciociuklementyno, Ty mnie "naprowadziłaś", że to tarczniki. Jeszcze nie wiem, dobrze że ustaliłam co niszczy roślinę. Jutro wybiorę się do sklepu ogrodniczego po poradę. A swoją drogą, wspominasz powyżej, o "kompocie" z tytoniu, możesz coś więcej napisać, jak przygotować i co dalej pryskać, podlewać?
              • ciociaklementyna Re: Fikus Benjaminek 21.03.11, 03:19
                codeina napisała:

> możesz coś więcej napisać, jak przygotować i co dalej pryskać, podlewać?

No właśnie chciałam Ci poradzić.
                Przekopiuję to, co napisałam tu w lutym komuś innemu:

Jedyna, ale bardzo skuteczna rada - zagotować wodę z tytoniem (w proporcji jedna paczka papierosów na litr wody) i po ostudzeniu podlać, powtórzyć po mniej więcej 2 tygodniach (likwidacja niedobitków). Chyba że bardzo duża donica, to trzeba więcej.
                Wypróbowałam, akurat mi się trafił tytoń fajkowy. Pomogło.
                ck

Powodzenia!
                • codeina Re: Fikus Benjaminek 21.03.11, 09:50
                  Bardzo dziękuję za przepis. Przystępuję do działania, napiszę o efektach.
                  • codeina Re: Fikus Benjaminek 27.04.11, 23:08
                    Niestety, podlewanie "esencją z papierosów" nic nie dało, dalej liście błyszczące i lepkie a wokół donicy podłoga też jest klejąca. Udam się po radę do sklepu ogrodniczego, choć tam już kiedyś kupiłam polecony przez sprzedawcę środek, który nie wytępił szkodników.
                    • ciociaklementyna Re: Fikus Benjaminek 28.04.11, 16:25
                      codeina napisała:

> Niestety, podlewanie "esencją z papierosów" nic nie dało, dalej liście błyszczą
                      > ce i lepkie a wokół donicy podłoga też jest klejąca.

Aleź, Codeino, tytoń tylko zabija tarczniki, ale nie usuwa juź "nasiusianej" przez nie warstwy glukozy, czyli cukru. Dopóki tego nie zmyjesz, będzie się lepiło.
                      Radzę powtórzyć po dwóch tygodniach, jak Ci radziłam.
    • meggi79 Re: Fikus Benjaminek 28.04.11, 08:49
      Mój nie jest duży więc płukałam go w wannie 2 razy dziennie chłodna ale nie lodowatą wodą.
      Po około tygodniu praktycznie wyzdrowiał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka