Dodaj do ulubionych

storczyki ogrodowe

IP: *.stacje.agora.pl 20.04.11, 09:32
Czy ktoś uprawiał storczyki ogrodowe? Jak tak to jaki gatunek polecacie ? Wymagają dużego nakładu pracy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Grazynka Re: storczyki ogrodowe IP: *.stacje.agora.pl 20.04.11, 10:00
      a ja mam pytanie o normalny stroczyk, doniczkowy. Szybko mi usechł i czy ta łodyga, która została, jeszcze odżyje? podlewam ją stale i na to licze....
      • Gość: lusia Re: storczyki ogrodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 22:02
        Zwyczajny domowy storczyk to pewnie falenopsis, który powinien kwitnąć prawie pół roku. No chyba , że to była miniaturowa odmiana, wowczas powiedzmy miesiąc - dwa. Jeśli podlewasz go stale, to źle wróży. Falenopsisa wystarczy podlewać raz w tygodniu. Można jego doniczkę zanurzyć na 5 min w misce z wodą, potem poczekać, aż nadmiar wody spłynie i dopiero wtedy odstawić go na miejsce. Jeśli ma za mokro, np stoi w osłonce w której gromadzi się doda, gnije i nie ma dla niego ratunku.
      • Gość: lusia Re: storczyki ogrodowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.11, 22:11
        Ten zwykły storczyk to pewnie falenopsis. Powinien kwitnąć pół roku, chyba, że to odmiana miniaturowa, to wówczas miesiąc - dwa. Jeśli stale go podlewasz, to źle wróży. Falenopsisa wystarczy podlewać raz w tygodniu. Można doniczkę wstawić do miski z wodą na 10 min, potem poczekać, aż nadmiar wody spłynie i dopiero odstawić roślinę na miejsce. Jeśli ma za mokro, bo np. stoi w osłonce, w której gromadzi się woda, korznie gniją i roślina jest nie do uratowania.
    • klaudia_redakcja Re: storczyki ogrodowe 26.04.11, 12:18
      Z mojego doświadczenia także wynika, iż wystarczy storczyka podlać (lub "przelać" jego korzenie) raz w tygodniu. Ja wkładam kwiat do umywalki, tam bieżącą wodę "przelewam" przez korzenie w doniczce i już :)
    • berberys22 Re: storczyki ogrodowe 08.06.11, 11:28
      Proponuję zacząć od gatunków z doboru podstawowego - są mniej wymagające i bardziej przyjazne dla ogrodnika-amatora. Piękna jest plejone formosana (Pleione formosanum) - polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka