06.08.05, 19:30
Stwierdzono u mnie nadczynność tarczycy.Dostalam dawke jodu i szereg
tabletek,w tym Encorton.Czy ktoś go stosował?Jakie mogą być skutki uboczne?
Słyszlam,że się tyje,czy to prawda?Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • aga-83 Re: Encorton 06.08.05, 20:01
      Nie panikuj niepotrzebnie.Niektorzy tyją a inni nie. Ale to chyba nie koniec swiata...
      Jedyny uprzykszajacy zycie skutek uboczny to zacma posterydowa i jaskra ale jak odstawisz to mija. Wiec poprostu badaj sobie oczy 2 razy w roku. Zdecyduj sie czy brac czy nie, bo nie mozna tak ze raz bierzesz a raz nie.
      PZDR
      • bruke Re: Encorton 06.08.05, 22:26
        www.fundacja.inweb.pl/forum/viewtopic.php?t=191 Czy to wlasciwa
        diagnoza? Skutków ubocznych jest duzo, m.in. osteoporoza...
        • aga-83 Re: Encorton 07.08.05, 00:27
          Owszem, ale kazdy steryd ma tyle skutkow ubocznych. Zalezy od pacjenta, ja osobiscie uwazam ze te oczne zmiany sa najgorsze i lepiej z tym uwazac. Osteoporoze to nie jest koniec swiata, mozna wcinac wapn i bedzie ok. Wrzody-jak sie pije siemie lniane regularnie to nie bedzie. Zmiany psychiczne tez sie zdarzaja-depresje.
          Ogolnie istnieja gorsze swinstwa niz to. Nawet w niewinnych masciach bez recepty są. Sterydami sie leczy baaaardzo duzo chorob i lepiej je wyprobowac poki moga jeszcze pomoc.W sumie na wszystko niemal je laduja, tylko ze to trzeba kontrolowac, a nie kazdy lekarz o tym pamieta.
    • duszkan Re: Encorton 07.08.05, 13:16
      Niestety kazdy tyje po encortonie. jak każdy steryd ogólniedziałający ma swoje
      działanie uboczne. Wszystko zalezy od dawki i czasu podawania. Jeśli krótko to
      poza niewielkim przybytkiem wagi (który dość łatwo zgubić) nie powinno być
      żadnych dodatkowych atrakcji(- mniej więcej do miesiąca). Jeśli ma to trwać
      dłużej (a w Twojej chorobie na pewno na miesiącu się nie skończy)- wskazana
      jest profilaktyka osteoporozy (nie tylko wapń ale i vit. D - np. Calcium 500D)
      ale i przed chorobą wrzodową (np. wspomniane tu siemie lniane, ale być może
      będzie też trzeba wziąć leki zmniejszające wydzialanie HCl w żołądku- to już w
      gestii Twojego lekarza). Wskazana kontrola ciśnienia i dieta niskosodowa.
      • wilknaanne Re: Encorton 07.08.05, 13:52
        Pod żadnym pozorem nie radze zażywać tego świństwa!!!1
        1.Zmień lekarza na normalnego.
        2.Max.stosowania to 3 tygodnie i koniec bo będzie żle.
        • maga_luisa Re: Encorton 07.08.05, 14:38
          wilknaanne napisał:

> Pod żadnym pozorem nie radze zażywać tego świństwa!!!1
          > 1.Zmień lekarza na normalnego.
          > 2.Max.stosowania to 3 tygodnie i koniec bo będzie żle.

Kiedy i gdzie kończyłaś mdycynę?
          • majeczka30 Re: Encorton 07.08.05, 15:01
            Moja kolezanka to brala i sie bardzo roztyła. A raczej nei roztyła a wygladąła
            jak napuchnieta jak bania. Popros lekarza, zeby zmienił ci lek tego leku
            wystrzegaj sie poki tylko mozna. Skutkami ubocznymi po sterydoterapi jest np.
            łysienie, 2 lata od momentu terapi nie nalezy zachodzic w ciąze bo dziecko
            poprostu nie przezyje, czesto sie wymiotuje, zalezy jeszcze jaka dawke
            dostajesz. Ptzeczytaj ulotke a sie przekonasz... Pozdrawiam:)
            • duszkan Re: Encorton 07.08.05, 15:13
              Przestańcie straszyć encortonem, jak by to była trucizna. Lepiej zwiększyć
              metabolizm mięśnia sercowego w nadczynności tarczycy do stanu jak by przeżyła
              lat 80? Gorzej utyć czy mieć serce babci? Encorton jest jednym z leków w
              leczeniu nadczynności, czasami koniecznym, gdy nadczyność tarczycy jest jednym
              z objawów zapalenia tarczycy, choroby kolagenowej itp.
              • a50 Re: Encorton 07.08.05, 16:33
                Żaden steryd nie jest obojętny, ale czymś trzeba się leczyć. Zażywałam encorton pół roku i nie przybyłam na wadze chociaż mam tendencję do tycia, nie wyłysiałam, nie odczuwałam skutków ubocznych, choć pewnie zrobiły swoje. Niektórzy przybywają na wadze, ale to jest opuchlizna z powodu zatrzymywania wody w organiźmie i po odstawieniu leku wraca się do swojej wagi (dwie osoby z mojej rodziny tak miały).
              • aagata4 Re: Encorton 07.08.05, 21:15
                zgadzam się z Duszkiem... sterydy warto brac z umiarem... ale jezeli masz
                watpliwosci to moze faktycznie skonsultuj to z innym lekarzem...

generalnie warto unikac sterydu i akurat nadczynnosć tarczycy wg mnie nie jest
                do tego . wskazaniem ... spotyka sie jednak lekarzy którzy aplikuja ten steryd z
                powodu nadczynnosci tarcycy ... wg mie steryd powinno sei brac jak juz nie mozna
                wykonywac jakis czynnosci zyciowych np bolace stawy kosci itd... ael to jest
                moje zdanie ...

byc moze ze lekarz nie poinformował Cie dokladnie w jakim celu aplikuje ten
                steryd - zanim podejmiesz decyzje o odstawieniu dowiedz sie koniecznie co jest
                dokladnym powodem przepisania ci tego leku - gdyz ten lek przepisuje sie przy
                niektorych schorzeniach immunologicznych (a o tym lekarze czesto nie informuja
                pacjentow-ay sienei przerazali stanem zdrowia)

jezeli nie planujesz teraz dzieci to wg mnie z powodu samej tarczycy nie warto
                go brać - gdzyz narobi wiecej szkody niz pozytku. jednak samowolnie nie mozna go
                odstawiac bo od ilosci brania sterydu zalezy tez dawka lekow z hormonami
                tarczycy... poza tym nei piszesz nic o badaniach immunologicznych czy mialas je
                wykonywane czy tylko na podstawie badań hormonow lekarz ci zalecil te sterydy ...

polecam forum na ten temat:

na poczatku moze ci ono przestraszyc bo mowa tu o poważych chorobach ktore moga
                wspolisntiec z chorobami tarczycy, ale nie perazaj sei tym, bo wiekszos spraw
                Ciebie nie dotyczy ... poszukaj tylko informacji o encortonie - co do ktorego
                jest wiecej złych opini niz dobrych...

dotyczace wlasnie jednej z chorb tarczycy Hashimoto
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776

i ogolne chorob tarczycy

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712

wiedz tez ze ten encorton nie jest straszny jak dziewczyny piszą... po prostu
                kazdy organizm reaguje na niego inaczej... ja go wlasnie odstawiam i nei
                zaobserwowalam zadnych skutkow ubocznych a biore go od polowy maja ...

w moim przypadku byl on konieczny, gdyż kilka razy ronilam ciaze z powodow
                wlasnie immunologicznych i m.in. mam też chora tarczyce na tle immunologicznym
                Hashimoto i ten encorton wlasnie mi chroni ciaze... (choc paradoksalnei na
                ulotce pisza ze nie wolno brac go w ciazy) nawiazlam kontakty z kolezankami
                majacymi problemy z poronieniami i wlasnie ten steryd im pomogl i maja teraz
                drowe dzieci ...

trzeba tez pamietac ze leku nie mozna odstawiac nagle... - ja przez dwa tygodnie
                bede zmniejzala stopnowo dawki aby nie zrobic sobei krzywdy ani mojemu maleństwu
                (jestem teraz w ciazy)

pozdrawiam

Agata
            • aga-83 Re: Encorton 07.08.05, 20:04
              Ludzie!!!!!!!!!!!!Jacy Wy jestescie beznadziejni!!!! Kto Wam daje prawo do takich glupich porad???To stos glupot jest co Wy wypisujecie-ze kazdy tyje (np ja nie), ze 2 lata nie mozna zajsc w ciaze (hehehe), ze dziecko nie przezyje, ze lysienie (wrecz przeciwnie...), ze max 3 tyg (glupota)!!!!Beznadziejni jestescie.
              Autorko watku nie czytaj tych brednie, nie sugeruj sie nimi. To jest steryd, sterydami sie leczy niemal wszystkie choroby, lekarz jak Ci zmieni lek to na inny steryd. W ulotkach pisza wszystko zeby sie zabezpieczyc.
              Owszem jesli sie samowolnie bierze to moze jest ryzyko, ale jak sie kontroluje to nie. Wcinaj ten encorton, bo jak Ci wlacza jakis cytostatyk to bedziesz mazyc o sterydzie.....
              PZDR
              • ela2225 Re: Encorton 07.08.05, 20:42
                I też miał niedoczyność tarczycy od urodzenia ale tak strasznie nie tył
              • majeczka30 Re: Encorton 08.08.05, 22:47
                Zgadzam sie z aagata4. Ja przedstawiłam skutki uboczne jakie wystapiły w
                konkretnym przypadku, i jak każdy lek ma n swoje wady i zalety, nie stety w ty,
                jest wiecej wad. I nie wciskajcie mi ze sterydami leczy sie prawie wszystkie
                choroby. Mnie leczono sterydami zupełnie na końcu kiedy nic sie juz nie dało
                zrobic i i tak wylądowałam na stole operacyjnym. NIe stety ale każdy organizm
                inaczej przyjmuje tego typu leki wieć skąd (aga-83) wiesz ze bez powikłań bedzie
                w innym wypadku?
                pOZDRAWIAM:)
            • beatka551 Re: Encorton 08.08.05, 23:06
              Ludzie! na tym forum moze z 3 postami sie w zupelnosci zgadzam! Leczenie
              sterydami to jest konieczność i ostateczność. Nadczynność tarczycy mozna leczyc
              takze innymi lekami. Możliwe ze u ciebie jest taka konieczność, ale podlega to
              woli lekarza i twojej. Są skutki uboczne, nie ukrywajmy ze duże. Ale nie każdy
              musi reagowac na ten lek tak samo, chociaż wiekszość tak. Skutki uboczne jakie
              moga wystąpić to własnie m.in łysienie, poronienia, zwiekszone ryzyko zachorowan
              na raka, tycie. Jeżeli chodzi o tycie, to jest tak faktycznie, co prawda później
              łatwo jest zgubic ta nadwyżke ale i tak trzeba sie przygotowac na to jak mozna
              wyglądac. Nie stety niekiedy bywa i tak ze leki typu encorton trzeba brać
              baaardzo długo zeby uzyskac porządany efekt. wIęc skutki uboczne sa bardzo duże,
              u każdego jakieś wystepują. aLE zanim zacznie se brac np encorton trzeba sie
              powaznie zastanowic czy warto i czy lekarz jest wart zaufania. Po to jest ten
              lek zeby on leczył, ale póki sie nie upewnisz ze lekarz wie co robi nie bierz bo
              moze wyrzadzic wiele szody w twoim organiźmie.
              Koleżanka chciała znac zdanie n/t skutków ubocznych wiec je przestawiam. NIe
              jestem na "nie" tylko poprostu wiem ze mozna w niektorych przypadkach uniknąc
              wielu problemów.
              Pozdrawiam:)
              • aagata4 sprostowanie 09.08.05, 20:54
                sprostowanie... beatka551 - ten lek uchronil mnie od kolejnego poronienia
                ... a nie jak napisalas ze powoduje poronienia...

jezeli sa problemy z poronieniami natury immunologicznej - a choroba tarczycy
                juz daje przypusczenie mogą być - trzeba to potwierdzic innymi badaniami na
                przeciwciala TPO i TG ...

• jskr1 Re: Encorton 07.08.05, 18:37
      Ze wzgledu na chorobe reumatoidalna biore encorton juz 12 lat w dawce 10 mg na
      dobe. Nie przytylam po nim, urodzilam na nim zdrowe dziecko i jak dotad nie mam
      zadnych skutkow ubocznych. Bede go brac dozywotnio.
      Moze byc po nim wieksza sklonnosc do zatrzymywania wody w organizmie stad
      tycie u niektorych pacjentow - ale nie u wszyskich.Zalezy to tez oczywiscie od
      dawki. Przy dlugim stosowaniu zagrozenie osteporoza. Proponuje brac. Przy
      krotkim, terapeutycznym stosowaniu efekty zdrowotne powinny byc duzo wyzsze niz
      ewentualne skutki uboczne.
      Pozdrawiam serdecznie i zycze zdrowia
      jskr
      • eviann1 Re: Encorton 08.08.05, 20:56
        Dziękuje za odpowiedź,szczególnie pocieszylaś mnie tym,ze urodzilas zdrowe
        dziecko.Pozdrawiam
    • ela2225 Re: Encorton 07.08.05, 20:41
      Mój synek dostawał przy chemioterapi miał po nim apetyt.
    • bzzzk Re: Encorton 07.08.05, 22:21
      brałam 2 lata temu, pamiętam, że utyłam niewiele, może ze 3, 4 kg, ale jak już
      ktoś pisał, nie tyle można utyć, co "napuchnąć". tzn. bez paniki, to nie
      wygląda jakoś strasznie:) ale u mnie np. jest tak, że kg prędko zrzuciłam, tyle
      że nigdy wcześniej nie tyłam w niektórych miejscach, a wtedy właśnie utyłam w
      nietypowych i teraz już nie mogę zrzucić tłuszczyku z tych rejonów. ale pewnie
      to kwestia indywidualna jednak. skutków ubocznych nie zaobserwowałam u siebie.
      pzdr.
    • karolinapelc Re: Encorton 08.08.05, 07:55
      Moja siostra miała podobny problem do Twojego i wyleczyła się medycyną
      niekonwencjonalną.Encorton to silnie działający lek, do tej pory wydawało mi
      się, że stosuje się go u osób, które mają astmę.Jeśli będziesz chciała poznać
      metodę mojej siostry to odezwij się.
      • eviann1 Re: Encorton 08.08.05, 20:51
        Chętnie poznam tę metodę,oprócz Encortonu biorę siedem innych
        leków,npThyrozol,Lit,wapno i inne oslaniajace.Pozdrawiam.
        • snajper55 Re: Encorton 09.08.05, 00:22
          eviann1 napisała:

> Chętnie poznam tę metodę,oprócz Encortonu biorę siedem innych
          > leków,npThyrozol,Lit,wapno i inne oslaniajace.Pozdrawiam.

Daj sobie spokój. Przecież to akwizytorka Herbalife.

S.
        • karolinapelc Re: Encorton 11.08.05, 19:48
          Wysłałam Ci maila na eviann1@gazeta.pl
          • snajper55 Re: Encorton 11.08.05, 21:11
            karolinapelc napisała:

> Wysłałam Ci maila na eviann1@gazeta.pl

Jak akwizytor dorwie potencjaną klientkę to nie popuści, aż czegoś jej nie
            sprzeda. Buldog w porównaniu z akwizytorem to wzór niezdecydowania. ;)))))

S.
            • karolinapelc Re: Encorton 11.08.05, 22:03
              Tak się składa, że moją intencją nie jest to, żeby za wszelką cenę coś
              sprzedać.Jeśli tego nie rozumiesz to nie jesteś zbyt bystry.
              • snajper55 Re: Encorton 11.08.05, 22:22
                karolinapelc napisała:

> Tak się składa, że moją intencją nie jest to, żeby za wszelką cenę coś
                > sprzedać.

Właśnie to widać. ;))

S.
      • snajper55 Re: Encorton 09.08.05, 00:22
        karolinapelc napisała:

> Moja siostra miała podobny problem do Twojego i wyleczyła się medycyną
        > niekonwencjonalną.Encorton to silnie działający lek, do tej pory wydawało mi
        > się, że stosuje się go u osób, które mają astmę.Jeśli będziesz chciała poznać
        > metodę mojej siostry to odezwij się.

Czy Twoja siostra też handluje Herbalife ?

S.
        • biqmisiul Re: Encorton 09.08.05, 07:16
          Snajperek wietrzy spisek akwizytorów?
          Czyżby mania prześladowcza?
          • snajper55 Re: Encorton 09.08.05, 18:35
            biqmisiul napisał:

> Snajperek wietrzy spisek akwizytorów?

To nie spisek, to ich praca.

> Czyżby mania prześladowcza?

Nie. Szara rzeczywistość.

S.
    • airbus340 Re: Encorton 10.08.05, 12:29
      O podaniu Encortonu decyduje lekarz.Jesli masz jakieś wątpliwości, lub obawiasz
      ise skutków ubocznych-to nie bój zapytać się lekarza, czy to naprawde konieczne
      ze musisz zazywac Encorton; cazy jest mozliwosc zeby Twoj lekarz zmienił go na
      inny lek, a jelsi lekarz odpowie,ze w TWOIM,KONKRETNYM PRZYPADKU LECZENIE
      ENCORTONEM JEST KONIECZNE, to porozmawiaj nt. możliwych skutków ubocznych i jak
      im przeciwdziałać.
      Encorton jest bardzo silnym lekiem,ale kazdy organizm reaguje na niego inaczej.
      Substancja czynna-prednizon (prednizolon) - to hormon, należacy do grupy leków
      glikokortykosteroidów (potocznie sterydów). Ma bardzo szerokie zastosowanie, w
      wielu bardzo róznych chorobach.Najważniejsze,to w jakiej dawce masz go brać,i
      jak długo.
      Ja przeszedłem dwie terapie Encortonem-raz z powodu choroby oskrzeli i płuc,dwa
      lata temu.Encorton brałem wtedy w dawce 20mg, 1x dziennie,przez ok.7 dni. Do
      tego miałem antybiotyki,syropy, leki osłonowe.Drugi raz brałem Encorton na
      zatoki, od laryngologa, w dawce 25mg na dobe,w dawkach podzielonych 3razy
      dziennie,przez 10 dni. Po tych 10 dniach trzeba stopniowo zminiejszać dawkę,nie
      wolno odstawic go nagle,z dnia na dizen,bo moze to spowodowac m.in.zaburzenia
      czynności kory nadnerczy i przysadki mózgowej.
      Te dawki,jaki ja miałem,uwązane są przez lekarzy za małe,a okres leczenia-
      b.krótki. Owszem,były skutki uboczne,ale głownie ze strony układu pokarmowego-
      nudności,zgaga,bóle brzucha, wzdęcia. Moze i troche przytyłem,ale minimalnie.
      Są leki osłonowe,np. Polprazol na ukł.pokarmowy,trilac.
      Ale pamietaj,ze jełśi lekarz powie Ci,ze przyjmowanie Encortonu jest w Twoim
      przypadku konieczne,to musisz sie z tym pogodzic-ewentualnie skonsultować z
      innym lekarzem. Moge polecic,zebys stopniowo organizm przyzwyczajała do
      Encortonu-nie max,dawka od pierwszeog dnia,ale stopniowo zwiększaj, i tak samo
      z odstawieniem-stopniowo,z każdym dniem coraz mniej.
      Z leków osłonowych warto powalczyc,o recepte na np.omeprazol (polprazol) lub
      Ulfamid, do tego trilac/lacidofil.
      • bo23 Re: Encorton 12.08.05, 20:49
        Dziewczyno, nie słuchaj większości głosów, na sterydach jestem ponad 10 lat,
        trochę przytyłam na początku ale brałam bardzo duże dawki, przeszłam kilka
        sterydów i ENCORTON nie jest jeszcze taki straszny, mi osobiście uratował
        życie. Co do snajpera to przyznaję mu rację, niektóży udzielają porad całkiem
        beztrosko jak kupa szarlatanów, to herbatka to maść cudowna. Nie mam obecnie
        powodu do pochwał naszej służby zdrowia a wręcz przeciwnie, ale posłuchaj
        najpierw ze 2 lekarzy. Czy lek czy Twoje zdrowie wybór zawsze naloeży do
        pacjenta. Pozdrawiam życzę dużo zdrowia. Bo23

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka