eviann1 06.08.05, 19:30 Stwierdzono u mnie nadczynność tarczycy.Dostalam dawke jodu i szereg tabletek,w tym Encorton.Czy ktoś go stosował?Jakie mogą być skutki uboczne? Słyszlam,że się tyje,czy to prawda?Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga-83 Re: Encorton 06.08.05, 20:01 Nie panikuj niepotrzebnie.Niektorzy tyją a inni nie. Ale to chyba nie koniec swiata... Jedyny uprzykszajacy zycie skutek uboczny to zacma posterydowa i jaskra ale jak odstawisz to mija. Wiec poprostu badaj sobie oczy 2 razy w roku. Zdecyduj sie czy brac czy nie, bo nie mozna tak ze raz bierzesz a raz nie. PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
bruke Re: Encorton 06.08.05, 22:26 www.fundacja.inweb.pl/forum/viewtopic.php?t=191 Czy to wlasciwa diagnoza? Skutków ubocznych jest duzo, m.in. osteoporoza... Odpowiedz Link Zgłoś
aga-83 Re: Encorton 07.08.05, 00:27 Owszem, ale kazdy steryd ma tyle skutkow ubocznych. Zalezy od pacjenta, ja osobiscie uwazam ze te oczne zmiany sa najgorsze i lepiej z tym uwazac. Osteoporoze to nie jest koniec swiata, mozna wcinac wapn i bedzie ok. Wrzody-jak sie pije siemie lniane regularnie to nie bedzie. Zmiany psychiczne tez sie zdarzaja-depresje. Ogolnie istnieja gorsze swinstwa niz to. Nawet w niewinnych masciach bez recepty są. Sterydami sie leczy baaaardzo duzo chorob i lepiej je wyprobowac poki moga jeszcze pomoc.W sumie na wszystko niemal je laduja, tylko ze to trzeba kontrolowac, a nie kazdy lekarz o tym pamieta. Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: Encorton 07.08.05, 13:16 Niestety kazdy tyje po encortonie. jak każdy steryd ogólniedziałający ma swoje działanie uboczne. Wszystko zalezy od dawki i czasu podawania. Jeśli krótko to poza niewielkim przybytkiem wagi (który dość łatwo zgubić) nie powinno być żadnych dodatkowych atrakcji(- mniej więcej do miesiąca). Jeśli ma to trwać dłużej (a w Twojej chorobie na pewno na miesiącu się nie skończy)- wskazana jest profilaktyka osteoporozy (nie tylko wapń ale i vit. D - np. Calcium 500D) ale i przed chorobą wrzodową (np. wspomniane tu siemie lniane, ale być może będzie też trzeba wziąć leki zmniejszające wydzialanie HCl w żołądku- to już w gestii Twojego lekarza). Wskazana kontrola ciśnienia i dieta niskosodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wilknaanne Re: Encorton 07.08.05, 13:52 Pod żadnym pozorem nie radze zażywać tego świństwa!!!1 1.Zmień lekarza na normalnego. 2.Max.stosowania to 3 tygodnie i koniec bo będzie żle. Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: Encorton 07.08.05, 14:38 wilknaanne napisał: > Pod żadnym pozorem nie radze zażywać tego świństwa!!!1 > 1.Zmień lekarza na normalnego. > 2.Max.stosowania to 3 tygodnie i koniec bo będzie żle. Kiedy i gdzie kończyłaś mdycynę? Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka30 Re: Encorton 07.08.05, 15:01 Moja kolezanka to brala i sie bardzo roztyła. A raczej nei roztyła a wygladąła jak napuchnieta jak bania. Popros lekarza, zeby zmienił ci lek tego leku wystrzegaj sie poki tylko mozna. Skutkami ubocznymi po sterydoterapi jest np. łysienie, 2 lata od momentu terapi nie nalezy zachodzic w ciąze bo dziecko poprostu nie przezyje, czesto sie wymiotuje, zalezy jeszcze jaka dawke dostajesz. Ptzeczytaj ulotke a sie przekonasz... Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: Encorton 07.08.05, 15:13 Przestańcie straszyć encortonem, jak by to była trucizna. Lepiej zwiększyć metabolizm mięśnia sercowego w nadczynności tarczycy do stanu jak by przeżyła lat 80? Gorzej utyć czy mieć serce babci? Encorton jest jednym z leków w leczeniu nadczynności, czasami koniecznym, gdy nadczyność tarczycy jest jednym z objawów zapalenia tarczycy, choroby kolagenowej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
a50 Re: Encorton 07.08.05, 16:33 Żaden steryd nie jest obojętny, ale czymś trzeba się leczyć. Zażywałam encorton pół roku i nie przybyłam na wadze chociaż mam tendencję do tycia, nie wyłysiałam, nie odczuwałam skutków ubocznych, choć pewnie zrobiły swoje. Niektórzy przybywają na wadze, ale to jest opuchlizna z powodu zatrzymywania wody w organiźmie i po odstawieniu leku wraca się do swojej wagi (dwie osoby z mojej rodziny tak miały). Odpowiedz Link Zgłoś
aagata4 Re: Encorton 07.08.05, 21:15 zgadzam się z Duszkiem... sterydy warto brac z umiarem... ale jezeli masz watpliwosci to moze faktycznie skonsultuj to z innym lekarzem... generalnie warto unikac sterydu i akurat nadczynnosć tarczycy wg mnie nie jest do tego . wskazaniem ... spotyka sie jednak lekarzy którzy aplikuja ten steryd z powodu nadczynnosci tarcycy ... wg mie steryd powinno sei brac jak juz nie mozna wykonywac jakis czynnosci zyciowych np bolace stawy kosci itd... ael to jest moje zdanie ... byc moze ze lekarz nie poinformował Cie dokladnie w jakim celu aplikuje ten steryd - zanim podejmiesz decyzje o odstawieniu dowiedz sie koniecznie co jest dokladnym powodem przepisania ci tego leku - gdyz ten lek przepisuje sie przy niektorych schorzeniach immunologicznych (a o tym lekarze czesto nie informuja pacjentow-ay sienei przerazali stanem zdrowia) jezeli nie planujesz teraz dzieci to wg mnie z powodu samej tarczycy nie warto go brać - gdzyz narobi wiecej szkody niz pozytku. jednak samowolnie nie mozna go odstawiac bo od ilosci brania sterydu zalezy tez dawka lekow z hormonami tarczycy... poza tym nei piszesz nic o badaniach immunologicznych czy mialas je wykonywane czy tylko na podstawie badań hormonow lekarz ci zalecil te sterydy ... polecam forum na ten temat: na poczatku moze ci ono przestraszyc bo mowa tu o poważych chorobach ktore moga wspolisntiec z chorobami tarczycy, ale nie perazaj sei tym, bo wiekszos spraw Ciebie nie dotyczy ... poszukaj tylko informacji o encortonie - co do ktorego jest wiecej złych opini niz dobrych... dotyczace wlasnie jednej z chorb tarczycy Hashimoto forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776 i ogolne chorob tarczycy forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712 wiedz tez ze ten encorton nie jest straszny jak dziewczyny piszą... po prostu kazdy organizm reaguje na niego inaczej... ja go wlasnie odstawiam i nei zaobserwowalam zadnych skutkow ubocznych a biore go od polowy maja ... w moim przypadku byl on konieczny, gdyż kilka razy ronilam ciaze z powodow wlasnie immunologicznych i m.in. mam też chora tarczyce na tle immunologicznym Hashimoto i ten encorton wlasnie mi chroni ciaze... (choc paradoksalnei na ulotce pisza ze nie wolno brac go w ciazy) nawiazlam kontakty z kolezankami majacymi problemy z poronieniami i wlasnie ten steryd im pomogl i maja teraz drowe dzieci ... trzeba tez pamietac ze leku nie mozna odstawiac nagle... - ja przez dwa tygodnie bede zmniejzala stopnowo dawki aby nie zrobic sobei krzywdy ani mojemu maleństwu (jestem teraz w ciazy) pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś
aga-83 Re: Encorton 07.08.05, 20:04 Ludzie!!!!!!!!!!!!Jacy Wy jestescie beznadziejni!!!! Kto Wam daje prawo do takich glupich porad???To stos glupot jest co Wy wypisujecie-ze kazdy tyje (np ja nie), ze 2 lata nie mozna zajsc w ciaze (hehehe), ze dziecko nie przezyje, ze lysienie (wrecz przeciwnie...), ze max 3 tyg (glupota)!!!!Beznadziejni jestescie. Autorko watku nie czytaj tych brednie, nie sugeruj sie nimi. To jest steryd, sterydami sie leczy niemal wszystkie choroby, lekarz jak Ci zmieni lek to na inny steryd. W ulotkach pisza wszystko zeby sie zabezpieczyc. Owszem jesli sie samowolnie bierze to moze jest ryzyko, ale jak sie kontroluje to nie. Wcinaj ten encorton, bo jak Ci wlacza jakis cytostatyk to bedziesz mazyc o sterydzie..... PZDR Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: Encorton 07.08.05, 20:42 I też miał niedoczyność tarczycy od urodzenia ale tak strasznie nie tył Odpowiedz Link Zgłoś
majeczka30 Re: Encorton 08.08.05, 22:47 Zgadzam sie z aagata4. Ja przedstawiłam skutki uboczne jakie wystapiły w konkretnym przypadku, i jak każdy lek ma n swoje wady i zalety, nie stety w ty, jest wiecej wad. I nie wciskajcie mi ze sterydami leczy sie prawie wszystkie choroby. Mnie leczono sterydami zupełnie na końcu kiedy nic sie juz nie dało zrobic i i tak wylądowałam na stole operacyjnym. NIe stety ale każdy organizm inaczej przyjmuje tego typu leki wieć skąd (aga-83) wiesz ze bez powikłań bedzie w innym wypadku? pOZDRAWIAM:) Odpowiedz Link Zgłoś
beatka551 Re: Encorton 08.08.05, 23:06 Ludzie! na tym forum moze z 3 postami sie w zupelnosci zgadzam! Leczenie sterydami to jest konieczność i ostateczność. Nadczynność tarczycy mozna leczyc takze innymi lekami. Możliwe ze u ciebie jest taka konieczność, ale podlega to woli lekarza i twojej. Są skutki uboczne, nie ukrywajmy ze duże. Ale nie każdy musi reagowac na ten lek tak samo, chociaż wiekszość tak. Skutki uboczne jakie moga wystąpić to własnie m.in łysienie, poronienia, zwiekszone ryzyko zachorowan na raka, tycie. Jeżeli chodzi o tycie, to jest tak faktycznie, co prawda później łatwo jest zgubic ta nadwyżke ale i tak trzeba sie przygotowac na to jak mozna wyglądac. Nie stety niekiedy bywa i tak ze leki typu encorton trzeba brać baaardzo długo zeby uzyskac porządany efekt. wIęc skutki uboczne sa bardzo duże, u każdego jakieś wystepują. aLE zanim zacznie se brac np encorton trzeba sie powaznie zastanowic czy warto i czy lekarz jest wart zaufania. Po to jest ten lek zeby on leczył, ale póki sie nie upewnisz ze lekarz wie co robi nie bierz bo moze wyrzadzic wiele szody w twoim organiźmie. Koleżanka chciała znac zdanie n/t skutków ubocznych wiec je przestawiam. NIe jestem na "nie" tylko poprostu wiem ze mozna w niektorych przypadkach uniknąc wielu problemów. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
aagata4 sprostowanie 09.08.05, 20:54 sprostowanie... beatka551 - ten lek uchronil mnie od kolejnego poronienia ... a nie jak napisalas ze powoduje poronienia... jezeli sa problemy z poronieniami natury immunologicznej - a choroba tarczycy juz daje przypusczenie mogą być - trzeba to potwierdzic innymi badaniami na przeciwciala TPO i TG ... Odpowiedz Link Zgłoś
jskr1 Re: Encorton 07.08.05, 18:37 Ze wzgledu na chorobe reumatoidalna biore encorton juz 12 lat w dawce 10 mg na dobe. Nie przytylam po nim, urodzilam na nim zdrowe dziecko i jak dotad nie mam zadnych skutkow ubocznych. Bede go brac dozywotnio. Moze byc po nim wieksza sklonnosc do zatrzymywania wody w organizmie stad tycie u niektorych pacjentow - ale nie u wszyskich.Zalezy to tez oczywiscie od dawki. Przy dlugim stosowaniu zagrozenie osteporoza. Proponuje brac. Przy krotkim, terapeutycznym stosowaniu efekty zdrowotne powinny byc duzo wyzsze niz ewentualne skutki uboczne. Pozdrawiam serdecznie i zycze zdrowia jskr Odpowiedz Link Zgłoś
eviann1 Re: Encorton 08.08.05, 20:56 Dziękuje za odpowiedź,szczególnie pocieszylaś mnie tym,ze urodzilas zdrowe dziecko.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: Encorton 07.08.05, 20:41 Mój synek dostawał przy chemioterapi miał po nim apetyt. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: Encorton 07.08.05, 22:21 brałam 2 lata temu, pamiętam, że utyłam niewiele, może ze 3, 4 kg, ale jak już ktoś pisał, nie tyle można utyć, co "napuchnąć". tzn. bez paniki, to nie wygląda jakoś strasznie:) ale u mnie np. jest tak, że kg prędko zrzuciłam, tyle że nigdy wcześniej nie tyłam w niektórych miejscach, a wtedy właśnie utyłam w nietypowych i teraz już nie mogę zrzucić tłuszczyku z tych rejonów. ale pewnie to kwestia indywidualna jednak. skutków ubocznych nie zaobserwowałam u siebie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinapelc Re: Encorton 08.08.05, 07:55 Moja siostra miała podobny problem do Twojego i wyleczyła się medycyną niekonwencjonalną.Encorton to silnie działający lek, do tej pory wydawało mi się, że stosuje się go u osób, które mają astmę.Jeśli będziesz chciała poznać metodę mojej siostry to odezwij się. Odpowiedz Link Zgłoś
eviann1 Re: Encorton 08.08.05, 20:51 Chętnie poznam tę metodę,oprócz Encortonu biorę siedem innych leków,npThyrozol,Lit,wapno i inne oslaniajace.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Encorton 09.08.05, 00:22 eviann1 napisała: > Chętnie poznam tę metodę,oprócz Encortonu biorę siedem innych > leków,npThyrozol,Lit,wapno i inne oslaniajace.Pozdrawiam. Daj sobie spokój. Przecież to akwizytorka Herbalife. S. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinapelc Re: Encorton 11.08.05, 19:48 Wysłałam Ci maila na eviann1@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Encorton 11.08.05, 21:11 karolinapelc napisała: > Wysłałam Ci maila na eviann1@gazeta.pl Jak akwizytor dorwie potencjaną klientkę to nie popuści, aż czegoś jej nie sprzeda. Buldog w porównaniu z akwizytorem to wzór niezdecydowania. ;))))) S. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinapelc Re: Encorton 11.08.05, 22:03 Tak się składa, że moją intencją nie jest to, żeby za wszelką cenę coś sprzedać.Jeśli tego nie rozumiesz to nie jesteś zbyt bystry. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Encorton 11.08.05, 22:22 karolinapelc napisała: > Tak się składa, że moją intencją nie jest to, żeby za wszelką cenę coś > sprzedać. Właśnie to widać. ;)) S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Encorton 09.08.05, 00:22 karolinapelc napisała: > Moja siostra miała podobny problem do Twojego i wyleczyła się medycyną > niekonwencjonalną.Encorton to silnie działający lek, do tej pory wydawało mi > się, że stosuje się go u osób, które mają astmę.Jeśli będziesz chciała poznać > metodę mojej siostry to odezwij się. Czy Twoja siostra też handluje Herbalife ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
biqmisiul Re: Encorton 09.08.05, 07:16 Snajperek wietrzy spisek akwizytorów? Czyżby mania prześladowcza? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Encorton 09.08.05, 18:35 biqmisiul napisał: > Snajperek wietrzy spisek akwizytorów? To nie spisek, to ich praca. > Czyżby mania prześladowcza? Nie. Szara rzeczywistość. S. Odpowiedz Link Zgłoś
airbus340 Re: Encorton 10.08.05, 12:29 O podaniu Encortonu decyduje lekarz.Jesli masz jakieś wątpliwości, lub obawiasz ise skutków ubocznych-to nie bój zapytać się lekarza, czy to naprawde konieczne ze musisz zazywac Encorton; cazy jest mozliwosc zeby Twoj lekarz zmienił go na inny lek, a jelsi lekarz odpowie,ze w TWOIM,KONKRETNYM PRZYPADKU LECZENIE ENCORTONEM JEST KONIECZNE, to porozmawiaj nt. możliwych skutków ubocznych i jak im przeciwdziałać. Encorton jest bardzo silnym lekiem,ale kazdy organizm reaguje na niego inaczej. Substancja czynna-prednizon (prednizolon) - to hormon, należacy do grupy leków glikokortykosteroidów (potocznie sterydów). Ma bardzo szerokie zastosowanie, w wielu bardzo róznych chorobach.Najważniejsze,to w jakiej dawce masz go brać,i jak długo. Ja przeszedłem dwie terapie Encortonem-raz z powodu choroby oskrzeli i płuc,dwa lata temu.Encorton brałem wtedy w dawce 20mg, 1x dziennie,przez ok.7 dni. Do tego miałem antybiotyki,syropy, leki osłonowe.Drugi raz brałem Encorton na zatoki, od laryngologa, w dawce 25mg na dobe,w dawkach podzielonych 3razy dziennie,przez 10 dni. Po tych 10 dniach trzeba stopniowo zminiejszać dawkę,nie wolno odstawic go nagle,z dnia na dizen,bo moze to spowodowac m.in.zaburzenia czynności kory nadnerczy i przysadki mózgowej. Te dawki,jaki ja miałem,uwązane są przez lekarzy za małe,a okres leczenia- b.krótki. Owszem,były skutki uboczne,ale głownie ze strony układu pokarmowego- nudności,zgaga,bóle brzucha, wzdęcia. Moze i troche przytyłem,ale minimalnie. Są leki osłonowe,np. Polprazol na ukł.pokarmowy,trilac. Ale pamietaj,ze jełśi lekarz powie Ci,ze przyjmowanie Encortonu jest w Twoim przypadku konieczne,to musisz sie z tym pogodzic-ewentualnie skonsultować z innym lekarzem. Moge polecic,zebys stopniowo organizm przyzwyczajała do Encortonu-nie max,dawka od pierwszeog dnia,ale stopniowo zwiększaj, i tak samo z odstawieniem-stopniowo,z każdym dniem coraz mniej. Z leków osłonowych warto powalczyc,o recepte na np.omeprazol (polprazol) lub Ulfamid, do tego trilac/lacidofil. Odpowiedz Link Zgłoś
bo23 Re: Encorton 12.08.05, 20:49 Dziewczyno, nie słuchaj większości głosów, na sterydach jestem ponad 10 lat, trochę przytyłam na początku ale brałam bardzo duże dawki, przeszłam kilka sterydów i ENCORTON nie jest jeszcze taki straszny, mi osobiście uratował życie. Co do snajpera to przyznaję mu rację, niektóży udzielają porad całkiem beztrosko jak kupa szarlatanów, to herbatka to maść cudowna. Nie mam obecnie powodu do pochwał naszej służby zdrowia a wręcz przeciwnie, ale posłuchaj najpierw ze 2 lekarzy. Czy lek czy Twoje zdrowie wybór zawsze naloeży do pacjenta. Pozdrawiam życzę dużo zdrowia. Bo23 Odpowiedz Link Zgłoś