Dodaj do ulubionych

co zrobić by bez ładnie kwitł?

23.05.11, 21:28
mam dwa niezbyt duże ok.1,5 m drzewka bzu i słabo mi on kwitnie, w tym roku wyszło mi w sumie po dwie kiście z każdego;
co zrobić by za rok był więcej kwiatów?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: co zrobić by bez ładnie kwitł? 24.05.11, 07:52
      Ja obcinam przekwitające kiście, jak już robią się brzydkie. Tylko same kiście, poza tym nie tnę. I co roku kwitnie obficiej, tej wiosny była istna orgia kwiatów.

Aha, nie nawożę i wcale mu to nie przeszkadza. Może nawet pomaga, bo niektóre rośliny właśnie wtedy lepiej kwitną, jak się je trochę przegłodzi; inaczej "idą w liście". Oczywiście nie wszystkie, ale bez na pewno.
      • claratrueba Re: co zrobić by bez ładnie kwitł? 26.05.11, 09:24
        mam kilka bzów i kilka obserwacji co do ich potrzeb:
        1. duuuuużo słońca.
        2. duuuużo lat.
        3. obcinać wszystkie przekwitłe kwiaty zanim zawiążą się nasiona (lub kwitnące do wazonu) . W jednym roku nie obcięłam- następne kwitnienie było nędzne.
        4. jak pisze horpyna- nie nawozić. To wiejsko-biedny krzew i od dożywiania głupieje. Jak mój małż postanowił bez wspomóc nawozem to liście zrobiły się jak u kokornaka a kwiaty w ogóle się nie zawiązały.
        5. poza obcinaniem przekwitłych kwiatów, nie szaleć z sekatorem. Mam sąsiada, który już chyba z sekatorem śpi." Artystyczne" cięcie bzów- takie więcej bonzai - powoduje, że kwiatów to tam nie było od lat.
        • ko_kartka Re: co zrobić by bez ładnie kwitł? 27.05.11, 10:20
          Moje bzy mają jakieś 6 metrów, więc chybabym oszalała, usiłując obciąć im przekwitłe kwiatostany... Ale może na młode bzy to działa.

Ale zgadzam się co do sekatora - bez nie lubi zbytniego ogołocenia, przerobione i u nas i u sąsiada, ale nam zmarniały tylko liście na jesień, a jemu nie zakwitł.
          • horpyna4 Re: co zrobić by bez ładnie kwitł? 27.05.11, 11:32
            Mój bez został właśnie wczoraj pozbawiony przekwitłych kwiatostanów, była w robocie drabina i sekator na kiju ok. 3 m.
    • passionati obcinać! 28.05.11, 12:48
      zaraz po przekwitnięciu! Nie bac się cięcia. Ja tak robie co roku i kwiaty są jak grube kiście
    • dar61 co zrobić by bez 29.05.11, 00:40
      Mamy bez. Mamy lilak. Mamy mieć bzowinę.
      1. - kwitnie rok w rok pięknie, choć niedoceniany, owoc ma leczniczy;
      2. - kwitnie wtedy, kiedy mu przymrozki późne zezwolą, owoc ma ... niejadalny.
      Kiedyś śp. sąsiad [choć belfer] składał pretensje na pismie do pobliskiej naszej szkoły średniej, by nie wycinać mu spod płota kwiecia jego kwitnącego lilaka w czas maturalny.
      Nic to nie dało.

Zagadnąłem ową młódź, po co takie wiechcie lilaka haraczą rok w rok, przecież maturzystce/ -ście wystarczy symbolicznie jedna kwiecia gałązka na jego/ jej egzaminacyjntm stoliku, po co więc taki gąszcz na każdym stoliku maturzysty.
      Młódź odrzekła:
      - Komisja za większym lilaka wiechciem nie widzi, kiedy ściągamy, a za jedną gałązką - pan wie, niewiele się ukryje.
      Nie oponowałem, niech choć to...

{Evezu} nie ma aby szkoły średniej - z końcową maturą - obok siebie?
      • gabi683 Re: co zrobić by bez 05.06.11, 16:45
        Ścinam i skracam co roku w tym roku było mało listów za to kwiatów całe drzewo aż chodzili sąsiedzi oglądać.Mam biły pełny oraz ciemno fioletowy.Moja sąsiadka nie robi nic więc w tym roku mila na całym wybujałym krzaku dwa kwiaty reszta liście.Jutro będzie robić:) zdecydowane cięcie
        • mirszy Re: co zrobić by bez 10.06.11, 23:38
          A co obcinać jak miał tylko 1 JEDEN kwiatostan? Obcięłam tak jak mówicie, ale to znaczy, że w przyszłym roku też tylko 1 wyrośnie? W zeszłym roku nie miał ani jedenego kwiatka :( Sam krzaczek jest u mnie 3 wiosnę.
          • asta6265 Re: co zrobić by bez 11.06.11, 10:52
            No widzisz co roku lepiej. Teraz obcięłaś jeden, a za rok się już rozkrzewi i będzie więcej. Trzeba obcinać uschłe kwiatostany, żeby nie dopuścić do zawiązywania nasion. Zdrewniałe i suche torebki z nasionami szpecą i osłabiają krzew.Możesz lekko podciąć, jednak nigdy nie przycinamy na wiosnę, ponieważ związują wtedy pąki kwiatowe na zeszłorocznych pędach. Wiosną usuwamy tylko suche i przemarznięte pędy. Ijeszcze jedno: by bzy dobrze rosły należy systematycznie wycinać odrosty korzeniowe, które osłabiają roślinę i powodują słabsze kwitnienie.
            No i cierpliwości, są piękne, ale wolno rosną:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka