berberys22 08.06.11, 11:08 Kochani, bardzo chciałabym mieć ogród japoński. Czy ktoś z Was zakładał kiedyś taki ogród? Wiem, że trudno będzie zbudować taki prawdziwy, ale może chociaż macie jakieś wskazówki jak wystylizować ogród na japoński? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia4ab Re: Ogród japoński 08.06.11, 11:26 Witam serdecznie. Chciałabym pomóc ale nie wiem sama jak to można zrobić.Ogród taki musi być piękny, drzewa i krzewy urocze. Może ktoś inny z tym problemem się spotkał i będzie w stanie pomóc. Pozdrawiam basia4ab Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misialin Re: Ogród japoński IP: *.static.system77.pl 04.02.13, 19:43 Mam nadzieję, że pomogę podając adres: japanogrod.blogspot.com/ Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
marta_1961 Re: Ogród japoński 09.06.11, 12:30 Na pewno warto zajrzeć tu:www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113393,7457410,Ogrod_w_stylu_japonskim.html Odpowiedz Link Zgłoś
marta_1961 Re: Ogród japoński 09.06.11, 12:44 i jeszcze tu: www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113379,8948075,Ogrod_w_stylu_japonskim__Wyrafinowany_minimalizm.html Odpowiedz Link Zgłoś
berberys22 Re: Ogród japoński 10.06.11, 11:08 Dzięki, choć tak naprawdę czekam jeszcze na informacje od zwykłego śmiertelnika, który własnym sumptem, amatorsko zrobił taki ogród - bo ja tak zamierzam :) Odpowiedz Link Zgłoś
marta_1961 Re: Ogród japoński 10.06.11, 18:41 no tak... ja też jestem ciekawa :-) Podobają mi się takie ogrody. Może kiedyś tam będę miała własny ogród, a na razie tylko podziwiam osiągnięcia innych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ninjawarrior Re: Ogród japoński 27.05.14, 11:38 berberys22 napisała: > Dzięki, choć tak naprawdę czekam jeszcze na informacje od zwykłego śmiertelnika > , który własnym sumptem, amatorsko zrobił taki ogród - bo ja tak zamierzam :) hej, a może pomoże ci do tego program? tutaj masz link - mygreenspace.pl/ zanim zaczniesz działać na realnym trawniku proponuje podziałać coś na wirtualnej trawce, z tego co się orientuję są tam modele drzewk i kwiatów dla ogrodów japońskich, a jak nie ma to chyba możesz zgłosić... co do samego ogrodu, nigdzie takiego nie widziałem hmm poszukam jeszcze w necie może znajdę jakąś koncepcję, przykładowy projekt to Ci podeśle, bo sam planuje w tym roku zmienić aranżację ogrodu właśnie na styl japoński ... Odpowiedz Link Zgłoś
cebulekwiatowe Re: Ogród japoński 22.04.15, 16:14 W sumie to także ciekawa opcja aby najpierw wirtualnie zaprojektować ogród w japońskim stylu a dopiero potem urzeczywistnić to w praktyce,pytanie który z tych programów będzie w tym celu najbardziej odpowiedni. Odpowiedz Link Zgłoś
adamzremba Re: Ogród japoński 15.06.11, 10:48 Ogród japoński to sporo zabawy - kolega wziął się za własny i trochę go przerosła sprawa. Wszystko musi wyglądać tak, jakby nie interweniował człowiek. Poza tym nie każdy ma miejsce na nieodzowne elementy ogrodu japońskiego jak oczko wodne, drewniana altana czy kładka. Ale powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
delein Re: Ogród japoński 07.02.13, 11:54 Ogród japoński, jak każdy inny, jest bardzo indywidualny, ale przy jego tworzeniu trzeba kierować się paroma podstawowymi zasadami. Przede wszystkim w kompozycji bardzo ważne jest zachowanie harmonii pomiędzy kształtami, formami, fakturami, czy kolorami. Każdy element nie pasujący do ogólnego obrazu wprowadza tzw. złą energię. Warto o tym poczytać, czy przyjrzeć się bliżej Feng Shui w ogrodzie :) Całość ma współgrać z przyrodą, odzwierciedlać to, co nas otacza, zaprosić naturę do nas (co oczywiście w przypadku ogrodu japońskiegoma więcej sensu w Japonii, czy Chinach). Jeśli chodzi o rośliny, to wybieramy takie, które są charakterystyczne dla Dalekiego Wschodu, ale jednocześnie zniosą nasze surowe czasami klimaty. Będą pasowały tu różnego rodzaju rośliny zimozielone jak sosny, czy jałowce o wymyślnych kształtach- czy wyglądające tak naturalnie, czy też uformowane przez nas. W centrach ogrodniczych można dostać gotowe formy bonsai, lub też półprodukty, do samodzielnego wyprowadzenia. Dalej- rododendrony i azalie na kwaśne podłoża, które kolorem kwiatów przełamią zieleń w ogrodzie. Możemy w bardziej zacisznych miejscach posadzić którąś z odmian klonu palmowego- wybór jest ogromny, a każda z nich pięknie przebarwia się na jesień. Rewelacyjnie sprawdzają się bambusy, choć niewiele jest odmian, które wytrzymają nasze ciężkie zimy. Warto pomyśleć również o wiśni, na przykład w odmianie 'Amanogawa', czy 'Kiku-Shidare-Zakura'- nie dość, ze wiosną pięknie kwitną, to jeszcze ten zapach...Nie muszą to być duże drzewa, większość z nich występuje w odmianach szczepionych, które dodatkowo można przycinać, by nie przytłumiły innych roślin. Ważnym elementem ogrodu japońskiego jest woda. Jeśli nie mamy dużego ogrodu wystarczy mała sadzawka, czy stylizowana na japońską fontanna, albo kąpidełko dla ptaków. Można też samemu wykonać z bambusa taki wodny 'stukacz'. Tafla wody może również spełniać rolę lustra, warto to wykorzystać. Innym elementem nieożywionym są kamienie i żwir. Gładkie, obłe formy głazów idealnie będą komponowały się z formowanymi roślinami zimozielonymi. Na Dalekim Wschodzie takie formy mają naśladować pobliskie wzgórza lub morskie fale. W wysypanym piasku lub żwirze natomiast grabi się równoległe linie. Ogród można uzupełnić mnóstwem akcesoriów nawiązujących do japońskiej kultury- latarenki, figurki, mała architektura ogrodowa, pergole, altany, mostki- wszystko to dostępne jest w wydaniu dalekowschodnim. Jest z czego wybierać zatem :) O samych japońskich ogrodach można opowiadać i czytać godzinami,w internecie, czy książkach można znaleźć morze inspiracji. Daj znać jak idą ogrodowe prace! Odpowiedz Link Zgłoś
maciek3555 Re: Ogród japoński 28.03.14, 19:58 A może ktoś wrzuciłby zdjęcie swojego? Moja żona choruje na taki od lat. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bql3 Re: Ogród japoński 22.05.14, 00:21 A może taki link na Picasa od "zwykłego śmiertelnika" z fotkami ze skromnego małego orientalnego ogrodu z herbaciarnią japońską ,który stanowi własny pomysł i aranżację całości i co najważniejsze własnoręczne wykonanie projektu. Pozdrawiam picasaweb.google.com/114085795523260537848 Odpowiedz Link Zgłoś
ninjawarrior Re: Ogród japoński 22.05.14, 12:19 Musi na pewno być oczko wodne i kładka. Przydałaby się też tradycyjna pagoda drewniana. Jeśli chodzi o rośliny to przede wszystkim wiśnie, bo Japonia to kraj kwitnących wiśni, Odpowiedz Link Zgłoś
czerwono_czarny re: 31.07.14, 10:51 znam firmę z krakowa która zajmuje się projektowaniem ogrodów japońskich :) www.wertykalne.pl/ :) Odpowiedz Link Zgłoś
czerwono_czarny Projektanci 31.07.14, 11:12 znam świetną firmę, która projektu własnie min ogrody japońskie :) www.wertykalne.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
gordo_studio Re: Ogród japoński 03.11.14, 11:37 Polecam artykuł na temat ogrodów japońskich: ogród japoński berberys22 napisała: > Kochani, bardzo chciałabym mieć ogród japoński. Czy ktoś z Was zakładał kiedyś > taki ogród? Wiem, że trudno będzie zbudować taki prawdziwy, ale może chociaż ma > cie jakieś wskazówki jak wystylizować ogród na japoński? Odpowiedz Link Zgłoś
marek200a Re: Ogród japoński 11.12.14, 09:13 bardzo fajne są takie ogrody ale niestety ciężkie w pielęgnacji ogrody Ostrowiec Odpowiedz Link Zgłoś
komorowska72 Re: Ogród japoński 06.02.15, 02:38 na priv mogę polecić dobrego projektanta Odpowiedz Link Zgłoś
martynakowalska99 Re: Ogród japoński 17.02.15, 10:17 Park ala japoński jest w Rabce, wiec może tam zaglądnij. Bardzo mi się podoba i wydaje mi się, że o coś takeigo moze Ci chodzić :) Odpowiedz Link Zgłoś
cebulekwiatowe Re: Ogród japoński 12.03.15, 15:34 swego czasu nawet na tutejszym forum można było spotkać kilka przykładowych stylizacji takiego ogrodu,ale jedyne co musi się w nim znaleźć obowiązkowo znaleźć to większe oczko wodne oraz mini fontanna. Odpowiedz Link Zgłoś
miker44 Re: Ogród japoński 10.01.16, 14:21 Japoński ogród kojarzy mi się z wiśniami. Tylko tutaj jest cały pic - mam te tzw. chińskie wiśnie i niestety ładne są tylko przez miesiąc, później już po kwiatach. Odpowiedz Link Zgłoś