19.06.11, 13:59
Na w prost mojego domu na ulicy na pasie zieleni rośnie 5-o letnia wierzba Iwa. Pomoc ze strony Zarządu Dróg i Zieleni Miejskiej zawodzi bo jedna już uschła.Ma bardzo dużo żółtych listków jak na zdjęciu . Obok są dwa klony w pełni ciemnozielone,więc brak wody nie wchodzi w grę . Myślę ,że albo pH za małe albo atak rdzy . Patrząc przez lupę nie stwierdziłem na listkach żadnych żyjątek np.pajączków itp.Myślę wieczorkiem opryskać Amistarem.

http://i56.tinypic.com/2dgstnn.jpg
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Iwa 19.06.11, 14:06
      Może przechodzą pod nią jakieś większe instalacje i trafiła korzeniami na osłaniający je beton?
      • amityr Re: Iwa 19.06.11, 16:26
        Nie nic takiego z wyjątkiem rury z zimną wodą nic nie ma.
    • dar61 Foto z zimy? 19.06.11, 19:06
      Jak daleko odsuwają Wam zimą zwały śniegu z drogi - czy bywa on zasolony?

U rodziców mych nas na przedpolu domu posadziłem przydrożnie zapłotowo oliwnik - ten po długim okresie suszy gubi połowę listków i pod spodem ścielą się one masowo. Też w 1. latach miałem domysły o chorobach. Może macie podobnie.
      • dagusia333 Re: 19.06.11, 21:11
        Ona raczej cierpi od suszy, widać wokół po stanie trawy.Nieodpowiednie stanowisko/ gleba dla niej.Nie można porównywać klonów i wierzby, mają różne wymagania wilgotnościowe.Inna sprawa, że wierzby często są atakowane przez choroby grzybowe, ale wtedy mają jakieś plamy na liściach, a nie samo ich żółknięcie.
        • dagusia333 Re: 19.06.11, 21:14
          Nie jest to wierzba iwa, ale wierzba płacząca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka