Dodaj do ulubionych

Ściółka w bylinach

IP: 81.15.212.* 25.06.11, 19:55
Czy byliny można ściółkować, ale np. kamieniami? Jeśli bylina jest już ładnie rozkirzewiona i rozrzucę pod nią ściółkę no to ok, nic jej nie będzie a wręcz ściółka jak zawsze pomoże. Ale na zimę część nadziemna umrze a po zimie czy ściółka nie będzie przeszkadzała we wzroście? <br />
(jeśli zapobiega chwastom to czy nie przeszkodzi moim bylinom np. tawułkom Arendsa?)
Obserwuj wątek
    • basia4ab Re: Ściółka w bylinach 26.06.11, 11:20
      Witam serdecznie. Ja uważam że ściółka w bylinach nie przeszkadza.Ja mam mały skalniak i też jest na nim ściółka.Wiosną bardzo ładnie wyrastają tulipany, krokusy i inne kwiaty. Na przykład jak mam niskie goździki to wokół krzaczka jest ściółka co w niczym nie przeszkadza. Ja przed przymrozkami zasypuję cały skalniak suchymi liśćmi z leszczyny.Część liści zgnije a część wiosną przysypuję ziemią mieszając.Jest to nawóz dla roślin. Pozdrawiam basia4ab
      • Gość: Sebesiun Re: Ściółka w bylinach IP: 81.15.212.* 26.06.11, 23:28
        Dziękuję za odpowiedź:)
        A czy ta ściółka znajduje się wokół roślin (bylin) czy także na nich? Lubię być dociekliwy;)
        Ciekawy jestem czy rośliny równie dobrze jak z liśćmi, które są dodatkowo nawozem poradzą sobie z kamieniami :)
        • adamzremba Re: Ściółka w bylinach 04.07.11, 16:28
          ściółka może też uchronić przed chwastami. moim zdaniem nie powinna być jednak zbyt gruba, żeby nie hamować wzrostu roślin.
          • Gość: EwkaZakrzewska Re: Ściółka w bylinach IP: 81.15.212.* 05.07.11, 17:58
            ok ściółka chroni przed utratą wilgoci, zatrzymuje chwasty, ładnie wygląda i spełnia wiele różnych funkcji, ale przyłączam się do pytania: Czy nie zatrzyma także bylin?! Czy można ją bez przeszkód sypać i byliny wyrosną spośród ściółki?
            • nerina_redakcja Re: Ściółka w bylinach 15.07.11, 16:23
              Ściółka organiczna tzn kompost, liście, dobrze rozdrobniona kora, ścinki z trawnika, włókno kokosowe na pewno nie zahamują wzrostu roślin, a nawet wpłyną pozytywnie, ponieważ taka ściółka z upływem czasu rozkłada się i przemienia w próchnicę, która jest dla roślin bardzo korzystna. Inne rodzaje ściółki, jak np. rozłożona na rabatach geowłóknina, albo bardzo gruba warstwa kamyków może ograniczyć wzrost bylin, alno nawet spowodować, że zaginą. Wydaje mi się jednak, że cienka warstwa kamyków lub żwiru (taka dla celów dekoracyjnych) nie powinna zaszkodzić roślinom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka