Dodaj do ulubionych

Pytanie o drzewa.

12.07.11, 20:45
Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych. Osiedle jest położone na obrzeżach miasta, na płaskim niezadrzewionym terenie. Jedyne drzewa jakie tu można zobaczyć to drzewa owocowe w przydomowych ogródkach.
Chciałabym na swoim ogródku posadzić katalpy. Posiałam je z nasion i wyrosły mi już około metrowe drzewka. Chcę posadzić kilka w stałe miejsce, ale nie wiem czy mogę bo one rosną dość duże z tego co czytałam.
Znacie się na prawie zadrzewiana prywatnych terenów?
Obserwuj wątek
    • e28chru Re: Pytanie o drzewa. 13.07.11, 10:31
      Nie wiem jak dużą masz działkę, ale Katalpa dorasta do 10 m i może mieć 6 m średnicy. Poszukaj informacji na www.
      • bakali Re: Pytanie o drzewa. 13.07.11, 10:46
        Posadzic możesz, ale kiedy urosną zbyt duże, możesz mieć duży problem.
        • tamaryszek44 Re: Pytanie o drzewa. 13.07.11, 21:13
          Problem z sąsiadami?
          Moja działka ma 6 arów, wszyscy w okół takie małe mają, ale może dwie w środkowej części nikomu nie będą wadzić, a ja zyskam trochę cienia.
    • ekspertleroymerlin Re: Pytanie o drzewa. 13.07.11, 21:59
      Witam,
      Nie ma przeciwskazań by sadzić drzewa na własnym terenie. Prawem karnym objęta jest wycinka bez zezwolenia, nie sadzenie:). Dla bezpieczeństwa (jeżeli sąsiedzi są uciążliwi...) można posadzić drzewa w takiej odległości od ogrodzenia działki, by docelowa korona drzewa nie wychodziła na teren sąsiada. W przypadku Surmii należy przewidzieć min. 3-metrową odległość.
      Pozdrawiam, Wojtek
      Ekspert Leroy Merlin
      • tamaryszek44 Re: Pytanie o drzewa. 14.07.11, 20:45
        Dzięki serdeczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka