Dodaj do ulubionych

spalanie resztek traw,chwastów na wsi

11.08.11, 10:48
Mam problem,a nie mogę znaleźć odnośnych przepisów.Chodzi mi o okazjonalne spalenie resztek roślin na działce na wsi-typu:chore liście,chwasty itp.Zdarzało się to raz do roku,czasem wcale.Zawsze miałam problem z sąsiadką.W tym roku zagroziła mi donosem do straży pożarnej.W okolicy wszyscy spalają co się da.Czy są też jakieś pory,w których można spalać?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: spalanie resztek traw,chwastów na wsi 11.08.11, 11:58
      Najlepiej dowiedz się w straży pożarnej; będziesz mieć informację, co jest przez nich ścigane.
      • wrexham Re: spalanie resztek traw,chwastów na wsi 11.08.11, 15:00
        wydaje mi sie ze jest calkowity zakaz spalania czegokolwiek, ale kilka chwastow to mozna wrzucic do ogniska przy okazji pieczenia kielbasek; jak jest porzadny ogien z suchego drewna to nie bedzie sie tak dymilo, a o dym glownie chodzi; ostatnio spalilam obciete i wysuszone galezie z brzozy - palily sie jak zloto, nikt nie mial pretensji; straz to cie moze scignac (a raczej inne sluzby bo straz nie jest od scigania tylko od gaszenia) jak bedziesz wypalala trawe;
        ja lisci nie pale - za duzo tam pajakow, bierdonek i innych stworzen;
        • horpyna4 Re: spalanie resztek traw,chwastów na wsi 11.08.11, 16:02
          Istnieją chyba też przepisy na temat palenia ogniska w jakiejś odległości od lasu.
          • dar61 ad 100 metrów 12.08.11, 12:14
            lex.pl/kodeksy/?akt=07.109.756.htm
            Art. 82. § 1. Kto nieostrożnie obchodzi się z ogniem lub wykracza przeciwko przepisom dotyczącym zapobiegania i zwalczania pożarów, a w szczególności:

[...]
            7) w lesie lub na terenie śródleśnym albo w odległości mniejszej niż 100 m od granicy lasu:
            [...]
            b) roznieca ogień poza miejscami wyznaczonymi do tego celu,
            c) pozostawia rozniecony ogień,
            d) korzysta z otwartego płomienia,
            e) wypala wierzchnią warstwę gleby lub pozostałości roślinne,
            f) porzuca nieugaszone zapałki lub niedopałki papierosów,
            g) dopuszcza się innych czynności mogących wywołać niebezpieczeństwo pożaru,
            8) roznieca lub pozostawia ognisko w pobliżu mostu drewnianego albo przejeżdża przez taki most z otwartym ogniem lub z niezamkniętym paleniskiem,
            9) wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi ochrony lasu przed pożarem, nie wykonuje zabiegów profilaktycznych i ochronnych, zapobiegających powstawaniu i rozprzestrzenianiu się pożarów,

podlega karze aresztu, grzywny albo karze nagany.

§ 2. Kto zostawia małoletniego do lat 7 w okolicznościach umożliwiających mu wzniecenie pożaru,
            podlega karze grzywny albo karze nagany.

A w lasach?
            W Polsce Lasy Państwowe [LP] od wielu lat odchodzą od praktyki zimowego zezwalania na wypalanie pozostałości zrębowych w ogniskach - latem kiedyśdozorowanych na stałe, z asekuracją beczkowozów, z oborywaniem dookolnym terenów zrębu, kosztownym i pracochłonnym, zaniedbywanym przez wynajętych do tego ludzi spoza Lasów Państwowych - bo generowało takie wypalanie resztek pozrębowych kiedyś multum pożarów.

Dziś zezwala/-ło* się na to tylko w okresie zimowym [od poł. X do poł. III], przy pokrywie śniegu na terenie zrębu.
            */ W wielu nadleśnictwach LP w Polsce pozostałości zrębowe - prócz ich sprzedaży na opał - rozdrabnia się specjalną maszyną zawieszaną na ciągnikach i pozostawia na terenie zrębu, na miejscu, w lesie - dla przyszłych pokoleń [drzew].
            W lasach niepaństwowych bywa różnie.
            • wrexham Re: ad 100 metrów 30.08.11, 09:06
              a propos resztek po wyrębie - kiedyś w gorcach w drodze na turbacz widziałam autentyczne ogniska pozostawione samym sobie; panowie postanowili spalic resztki i poszli do domu; wlosy mi stanely na glowie; zostawilam to i poszlam dalej, do dzis sobie nie moge darowac, ze nie zadzwonilam do jakichs sluzb; zreszta moze to bylo tak dawno, ze nie bylo jeszcze telefonów komorkowych...? bardzo prawdopodobne..., ten czas tak szybko leci; tak czy owak nie zareagowalam jak trzeba;
              • dar61 wart watr czas 30.08.11, 10:20
                Wierzę, wierzę {Wrexhamie}, choć mi coraz trudniej włosy stają na głowie ;-)
                Sądząc po szybkości pojawiania się powodzi na nizinach - po silnych opadach deszczu w górach - góry nam łysieją. Watr może rzeczywiście w Gorcach było za dużo.
                Watry sudeckie hajcowały kiedyć, za Niemca, chyba mniej - moi starsi znajomi oceniają, że kiedyś po trzydniówce w Karkonoszach fala powodziowa pojawiała się po tygodniu w Nowej Soli, a dziś w ten czas sięga już Krosna, a nawet Kostrzynia.
                Choć współwinnych jest tu więcej.

Ale w Gorcach lasów prywatnych jest jakby więcej, no i ta śleboda tam inksza...
    • blankaz Re: spalanie resztek traw,chwastów na wsi 12.08.11, 10:03
      Nie wiem, jak ze strażą pożarną, ale na pewno jeden z moich sąsiadów "podkablował" inną sąsiadkę do straży miejskiej i zagrozili jej mandatem w wysokości 5000 zł.
      Też muszę teraz spalić wycięte chore maliny, na razie je suszę, żeby jak najmniej dymu było i czekam aż wiatr będzie sprzyjający (żeby dym szedł na pola orne, które są z jednej strony, a nie na domy sąsiadów).
    • yoma Re: spalanie resztek traw,chwastów na wsi 12.08.11, 11:31
      Powinna istnieć uchwała rady gminy w sprawie odpadów, gospodarki odpadami, coś takiego; i w niej powinno być napisane, czy wolno palić ogniska na posesjach. Leć do gminy i spytaj i nie daj się zbyć, niech ci pokażą podstawę prawną.

Prywatnie mam stosowną uchwałę, głoszącą, że wolno, zawsze pod ręką, bo straż gminna jest niedoinformowana...
    • dar61 ustawy: 'O odpadach'/ Prawo ochrony środowiska' 12.08.11, 12:10
      ... i inne regulaminy plus kodeksy mówią:

A.01 - Prywatna posesja

ustawa o odpadach [pdf]
      isip.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20010620628&type=3
      KOnkretnie Odpowiadający słusznie TU prawi o paleniu ognisk na prywatnej posesji:

>>...Spalanie pozostałości roślinnych, z zachowaniem przepisów szczególnych (np. ppoż.) jest DOPUSZCZALNE zgodnie z ustawą o odpadach. Mianowicie:

>>...Art. 13. 1. Zabrania się odzysku lub unieszkodliwiania odpadów poza instalacjami lub urządzeniami spełniającymi określone wymagania.
      (...)
      3. Dopuszcza się spalanie zgromadzonych pozostałości roślinnych poza instalacjami i urządzeniami, jeżeli na terenie gminy nie jest prowadzone selektywne zbieranie lub odbieranie odpadów ulegających biodegradacji, a ich spalanie nie narusza odrębnych przepisów...<<

Natomiast dym przeszkadzający sąsiadom, to sprawa CYWILNA i uzależniona od warunków konkretnego miejsca i przeznaczenia nieryuchomości. Z tym proszę do sądu powszechnego, a nie do urzędu...[/i]

A.02 - Pobliże lasu, las

Kodeks wykroczeń (art. 82):
      ...temu/ tej kto w lesie lub w odległości mniejszej niż 100 m od granicy lasu pozostawia rozniecony ogień, korzysta z otwartego ognia, wypala wierzchnie warstwy gleby lub pozostałości roślinne grozi kara nagany, grzywny, a nawet pozbawienia wolności...
      Straż Miejska w wielu miastach też opiera się na tych przepisach i w ogóle zabrania palenia liści.

B.00 - Miasto bez regulaminu dot. odpadów organicznych - nielegalne[!]

B.01 - Miasto [ambitna i poukładana wieś] z regulaminem dot. odpadów organicznych + utrzymania czystości i porządku w mieście:

...Liście muszą być kompostowane na terenie ogrodu lub wywożone przez firmę zajmującą się oczyszczaniem..." [kropka]

C.01 Spalanie [nie: spalenie] liści, zadymianie gri... opiekaczem, ogłuszanie nagłośnieniem paradyskotekowym z parapetu okna:

Prawo ochrony środowiska", art. 363:

...Wójt, burmistrz lub prezydent miasta może, w drodze decyzji, nakazać osobie fizycznej, której działalność negatywnie oddziałuje na środowisko, wykonanie w określonym czasie czynności zmierzających do ograniczenia negatywnego oddziaływania na środowisko...

Jeśli twój sąsiad uparcie spala liście na działce i zadymia okolicę, możesz wezwać strażniczkę miejską [strażniczki w porównaniu do strażników są mniej przekupne, są dociekliwsze] lub policjantkę, lub inspektorkę ochrony środowiska - i poprosić o interwencję na podstawie tego art. 363.
      Dotyczy to każdego przypadku. Przepis ten umożliwia wydawanie odpowiednich nakazów w przypadku uciążliwości powodowanej np. przez sąsiada, który spala liście w ogródku czy hałasuje podczas zabaw pod chmurką.

forumprawne.org/prawo-karne/30724-palenie-smieci-smrody.html
      wiadomosci.gazeta.pl/kraj/1,34309,2934458.html
      forumprawne.org/prawo-nieruchomosci-lokalowe-budowlane/67257-palenie-smieci-w-piecu-co-w-sezonie-letnim.html
    • that_monkey_in_red Re: spalanie resztek traw,chwastów na wsi 13.08.11, 10:24
      a sąsiadka autochtonka, czy przyjezdna?
      przeprowadziliśmy się trzy lata temu na wieś i przyjęliśmy tutejsze zasady, a więc... u nas panuje wolność!, każdy pali kiedy chce i nikt na nikogo nie kabluje... czasem nas ktoś zadymia, innym razem my zadymiamy sąsiadów:)
      • mik-36 Re: spalanie resztek traw,chwastów na wsi 29.08.11, 20:19
        Dziękuje wszystkim za dobre rady ,skorzystam.W tym roku udało mi się spalić moje skromne odpadki w ciągu kilku minut,bo spalał słomę dzierżawca sąsiadki.We wsi wszyscy spalają co chcą,nawet wypalają trawę.Moja sąsiadka zresztą też ,przy okazji niszczy mój płot.Wykorzystuje tylko moja nieobecność,ale w tym roku zrobiłam zdjęcia.Mam pecha,że moi sąsiedzi to tzw wiejska elitka budżetowa.Pozostali są normalni.Ja natomiast wracam do domu rodzinnego,który odziedziczyłam po rodzicach
    • bei Re: spalanie resztek traw,chwastów na wsi 30.08.11, 10:54
      forum.gazeta.pl/forum/w,43732,127964093,128019492,Re_Ognisko_w_ogrodzie.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka