artekb1 22.05.04, 08:22 Otrzymalem to w prezencie niestety bez opisu czy ktos z Was ma to w ogrodzie jak sie z tym obchodzicie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marbor1 Re: Heuchera XL 22.05.04, 09:05 Heuchera inaczej żurawka. Pochodzi z ciepłych regionów Ameryki Północnej. Ma dosyć wysokie wymagania. Nie może być sadzona w miejscu, gdzie rosną ekspansywne rośliny, bo mogą ją zagłuszyć. Nie znosi suchych gleb piaszczystych. Rośnie dobrze w glebie wilgotnej. Może rosnąć w słońcu lub półcieniu. Zurawkę łatwo jest rozmnażać przez siew nasion. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Heuchera XL 22.05.04, 09:27 Heuchera nie jest az taka wymagajaca, mam kilka. lubi ziemie zyzna ale z dobrym drenazem, wiecej niz mniej slonca. Ale sa tez gatunki co dobrze znosza cien. XL nie wiem co to moze znaczyc, X chyba ze jakas krzyzowka? Do ktorej najbardziej podobna? www.daytonnursery.com/Encyclopedia/Perennials/Heuchera.htm www.landplanfran.com/page/page/237388.htm Venus ps. mozesz duzo Heucher znalezc pod "Coral Bells" (koralowe dzwoneczki) Odpowiedz Link Zgłoś
kamea7 Re: Heuchera XL 22.05.04, 10:19 Potwierdzam opinie Venus, roslina ta nie jest az taka wymagajaca. Mam 3 rodzaje: czerwona cala ze srebrzystym nalotwm na lisciach, cala czerwona i czerwona z zielonymi listkami na wierzchu. Kwiaty moze nie sa az tak atrakcyjne, no moze te czerwone, ale liscie sa piekne. Latalam z roslina kilka razy po ogrodku i przesadalam w rozne miejsca- rosnie dobrze w cieniu, w sloncu...Ma tendencje do wypietrzania sie i musisz przesadzic co 3-4 lata zeby dobrze "siedziala" w ziemi. na zime przykrywaj stroiszem, poniewaz lisci nie traci jesienia, a na wiosne jak znalazl"gotowe "listki w roznych kolorach. Pozneij bedziesz sukcesywnie obcinal stare liscie, bo wiosna mlode rosna blyskawicznie. Oczywiscie, jesli roslina zadomowi sie u Ciebie. Ladnire sie komponuje z roslinami o srebrnym/szarym kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś