Dodaj do ulubionych

fikus dębolistny

11.09.11, 19:47
wyrósł mi pod sufit, ale dolne partie gałęzi gołe, bez liści, tylko na górze pióropusz.
pytanie - można obciąć gałęzie i ukorzenić, czy raczej nie przeżyje tego zabiegu??
a jeśli można, to jak?
wstawić do wody i czekać na korzenie, czy raczej ukorzeniaczem posypać i do ziemi?
Obserwuj wątek
    • bez19 Re: fikus dębolistny 12.09.11, 11:31
      Mimo, że nie skorzystam z Twojej oferty odnośnie całowania, to radzę odłożyć sprawę figowca do wiosny - teraz żadna metoda nie zadziała.

bez
    • noname2002 Re: fikus dębolistny 12.09.11, 11:35
      Na pewno się rozgałęzi, mój właśnie bardzo ładnie to zrobił po przycięciu.
      • doral2 Re: fikus dębolistny 12.09.11, 16:17
        nie o to mi chodziło.
        chcę obciąć górę i górę ukorzenić.
        dól do wywalenia, sam łysy badyl.
        • doral2 Re: fikus dębolistny 12.09.11, 18:38
          ok, znalazłam i doczytałam.
          można obciąć i do wody wstawić, albo posypać ukorzeniaczem i do ziemi wsadzić.
        • noname2002 Re: fikus dębolistny 12.09.11, 20:29
          Ten łysy badyl szybko zamieni się w rozgałęzione drzewko, natomiast sadzonka może się ukorzeni a może nie. Ale Twój wybór.
          • doral2 Re: fikus dębolistny 12.09.11, 20:51
            łysy badyl od trzech lat tylko łysieje. nie cięłam od góry.
            • kasiek-kd Re: fikus dębolistny 20.09.11, 11:54
              dziewczyna ma rację - ukorzenianie sadzonek zrobionych ze szczytów pędów u fikusa debolistnego nie udaje sie dobrze nawet wiosna i z pomocą ukorzeniacza;
              natomiast dolny badyl przycięty do 30-50 cm puszcza liczne, piękne, zdrowe pędy z tzw oczek spiących
    • pingwinek13 Re: fikus dębolistny 29.11.11, 22:57
      Ja mam ten sam problem :( U góry jest piękny i cały czas rośnie ( niedługo sąsiedzi z góry go zobaczą :)) a na dole ponad 70 cm suchego pnia. Szczerze mówiąc myślałam że jak go obetnę to góra puści korzenie w wodzie ale z tego co piszecie to jedyna możliwość że urośnie nowy:( Szkoda bo jest naprawdę wielki i piękny...
    • dar61 fikus obsychający 30.11.11, 09:42
      Łysieniu takich tropikalnych gatunków sprzyja ponoć [za] mała wilgotność powietrza w mieszkaniach.
      Albo łysienie - albo grzybek pod sufitem?

Ogłowiony fikus ładnie odbije, ale z czasem znów mogą jego odgałęzienia gubić liście[?].
      Postawienie donicy takich tropikańców w podstawkę wypełnioną kamieniami z nalaną tam wodą daje odparowywanie wody w okolicy roślin wilgociolubnych i ich dowilżanie bez podtapiania im korzeni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka