Dodaj do ulubionych

Grudnik - ma pąki

26.09.11, 21:26
stał całe lato na balkonie i ciągle tam stoi..., widzę,że ma pąki kwiatowe:), czy powinnam go przenieść do domu?
czytałam,że takiej "zapąkowanej" rośliny nie powinno sie przestawiać, bo to grozi opadnięciem pąków:(

no, ale nie może tak stać na tym balkonie całą jesień, poza tym wolalabym kwiatami cieszyć sie w domu.
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: Grudnik - ma pąki 27.09.11, 05:47
      U mnie też i też się zastanawiam. Zostawię na zewnętrznym parapecie, niech kwitnie.
    • e28chru Re: Grudnik - ma pąki 27.09.11, 07:43
      A ja myślę, że jeśli zrobisz to delikatnie i zachowasz te same kierunki świata to dlaczego nie miałoby się udać?
      • horpyna4 Re: Grudnik - ma pąki 27.09.11, 08:17
        Moja ciotka obracała toto w różne kierunki i nic nie opadało. Śmiała się, że to przesądy.

Ale prawda jest taka, że rośliny nie są do końca przewidywalne. Nie mówiąc o tym, że są osoby, którym świetnie się udają, a inne potrafią zamordować roślinę samą swoją obecnością... może to i nieracjonalne, ale jest powiedzenie "co z tego, że ja nie wierzę w duchy, kiedy one są". Ciotce wszystko rosło jak głupie, chociaż wcale o rośliny nie dbała.
        • mamap Re: Grudnik - ma pąki 27.09.11, 08:42
          U mojej Mamy grudnik kwitl,kiedy chcial-na Wielkanoc i jesienia. W kilku kolorach. U Mamy wszystko kwitlo wspaniale-duzo slonca, poludnie i zachod. Ja miesiac temu wynioslam grudnika z pokoju wnuczki na parapet zewnetrzy (brzydki byl,3 galazki,spadek po poprzednich wlascicielach mieszkania),bo zal bylo wyrzucic. Po 2 tygodniach zobaczylam paczki. Przenioslam na bardziej widoczne miejsce pod krzaczkiem zeby na niego deszcz nia padal. Kwitnie pieknie! kwiatki bialo-rozowe,nie widzialam wczesniej takiego. Przeprosilam go,ze mial isc do pojemnika na kompost.
          • bakali Re: Grudnik - ma pąki 27.09.11, 13:36
            Nic nie opadnie. Zanim zakwitnie minie ok. 2 tygodni, zabierz go już do domu, żeby nie zmieniać mu warunków kiedy będzie miał kwiaty. Podlej nawozem dla roślin kwaśnolubnych i podziwiaj :) nie wiem skąd ta opinia o delikatności grudników, dla mnie to roślina prawie niezniszczalna.
            • yoma Re: Grudnik - ma pąki 27.09.11, 16:31
              Zupełnie niezniszczalna. Jak byłam jeszcze głupia i myślałam, że grudnik to taki kaktus, zostawiłam rzeczonego na całe lato za południowym oknem, na patelni i praktycznie bez wody. Przeżył i zakwitł...
    • baba06 Re: Grudnik - ma pąki 27.09.11, 20:29
      dziękuję za odpowiedzi:) grudnik wraca do domu:),
      swoją drogą dobrze było moim roślinom na balkonie, rozrosły się jak szalone..., fikus benjamin, który był malusieńkim benjaminkiem ma teraz liście jak kobieca dłoń:), gdzie ja go teraz postawię? ten mały miał swoje miejsce, ten wielkolud już tam się nie zmieści:(
      • bakali Re: Grudnik - ma pąki 27.09.11, 21:32
        No i właśnie to jest coroczny problem każdego z nas, co jesien zastanawiamy się gdzie pomiescic rozrośniety busz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka