04.10.11, 08:09
:-?Dzień dobry wszystkim. Jest jeszcze piekna pogoda, idealna na prace w ogrodzie.
W związku z tym mam pytanie - czy stosujecie humus i z jakim efektem? Czy naprawdę jest tak skuteczny jak piszą o nim? :-?
Obserwuj wątek
    • Gość: alicja_gawrys_reda Re: HUMUS IP: *.agora.pl 04.10.11, 10:16
      Humus, czyli próchnica powstaje z rozkładu obumarłych części roślin i szczątków drobnych zwierząt. W lesie stanowi powierzchniową, najcenniejszą warstwę gleby. Jest bardzo bogata w skałdniki mineralne, a poza tym ma doskonałą porowatą strukturę, idealną dla rozwoju korzeni. Zatrzymuje w sobie sporo wody, ale jest także dobrze napowietrzona.
      W próchnicę warto wzbogacać zarówno gleby piaszczyste (zwiększa ich żyzność i zdolność kumulowania wody), jak i gleby gliniaste (rozluźnia je i napowietrza).
      Duzo próchnicy zawiera kompost, powstały z ogrodowych odpadów (ściętej trawy, zgrabionych liści, chwastów itp.).
      Jeśli nie mamy kompostu, możemy zastosować preprat Rosahumus. Sprzedawany jest w postaci proszku, który rozpuszcza się w wodzie. Uzyskaną zawiesiną można sryskiwać, albo podlewać ziemię wokół roślin, rosnących w ogrodzie. Poprawa ich kondycji jest w doczna w tym samym roku.
      Wszelkie formy próchnicy można mieszać z glebą w ogrodzie zarówno przed posadzeiniem roślin, jak i po.
      Humus, próchnica - jak najbardziej na tak!
      Alicja Gawryś, redakcja Kwietnika
      • berberys22 Re: HUMUS 25.10.11, 11:49
        stosowałam humus i zauważyłam widoczną różnicę. nie spodziewałam się aż tak dobrych efektów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka