carterka 27.05.04, 19:12 Witam Jak zrobic cos takiego jak na ostatniej fotografii? www.griffioenwassenaar.nl/akties/main.htmPozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carterka Re: Jak zrobic cos takiego? 27.05.04, 19:55 Oczywiscie poprawny link to: www.griffioenwassenaar.nl/akties/main.htm Odpowiedz Link Zgłoś
haw5 Re: Jak zrobic cos takiego? 27.05.04, 23:29 Witam-ja tez bym bardzo chciala wiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
jamyszka To może tak? 28.05.04, 13:03 carterka napisała: > Jak zrobic cos takiego jak na ostatniej fotografii? Hmmm... Wygląda mi to na dzieło zrobione na jakąś wystawę, więc o dość krótkotrwałej żywotności. I są to kwiaty powtykane w kulę zawieszoną w koszyku metalowym. kula może być ukształtowana z gotowego materiału kwiaciarskiego. W warunkach domowych, ukształtowałabym ją z mieszaniny torfu, ziemi i skrawków gąbki. Zawiązałabym rajstopami i włożyłabym do koszyka metalowego. I dopiero wtedy powpinałabym kwiaty :) hmmm... Może rzeczywiście tak zrobię na najbliższą imprezkę ogrodową?? Pozdrawiam i thx za linka:)) JM Odpowiedz Link Zgłoś
carterka Re: To może tak? 28.05.04, 18:07 Hej. Dzieki za pomysł, ale wydaje mi się, że to jest zrobione ze skalniaków. Czy one też "zadziałają" przy Twoim sposobie? Pozdrawiam Carterka Odpowiedz Link Zgłoś
jamyszka Re: To może tak? 28.05.04, 18:53 carterka napisała: > Hej. > Dzieki za pomysł, ale wydaje mi się, że to jest zrobione ze skalniaków. Czy one > > też "zadziałają" przy Twoim sposobie? Nie wiem:( Sposób wymyśliłam patrząc na zdjęcie. Chyba trzeba zaryzykować, jeśli bardzo zależy Ci na skalniakach:) Pozdrawiam :) JM PS Rajstopy wykorzystuję też do zawieszania domków dla skorków (plastykowe doniczki, luźno wypełnione suchą trawą i powieszone do góry dnem na różach i krzakach) oraz do suszenia cebul i bulw. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: To może tak? 28.05.04, 22:11 O ta kula z sempervivum? Widzialam taka w ogrodzie Van Dusen w Vancouver, Ca. Super! Otoz do tego sa specjalne umm.. koszyki? www.oregonwireproducts.com/photos/thumb/owpPic096_t.jpg www.englishcreekgardens.com/images/English_Wire_Planters/Round_the_Corner_Hayrack_Basket_P.gif cos w tym rodzaju, male roslinki Sempervivum utyka sie tak aby utworzyc kule. Musisz tez miec jakas siatke albo plastikowy worek aby ziemia sie nie wysypywala, porobic w niej dziury. Mysle ze pomysl z rajstopami jest dobry. Te na zdjeciu to chyba sempervivum Rosularia www.houseleeks.freeserve.co.uk/semps/ros.htm Sprobuj!! Venus Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: To może tak? 28.05.04, 23:07 Myślę, że do takiego metalowego koszyczka można użyć siatki plastikowe, w jakie pakowana jest włoszczyzna. Wypełnić należy je torfem. Na zdjęciu kula porośnięta jest rojnikami [nie znam nazwy łacińskiej], które fantastycznie nadają się do tego typu kompozycji. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
carterka Re: To może tak? 29.05.04, 18:48 Hej Wszystkim bardzo dziekuję za odpowiedzi. Może mi się uda zrobić to cudo :). Pozdrawiam carterka Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: To może tak? 29.05.04, 19:14 Takie koszyki są bardzo popularne np: w GB - układa się w siatkowej konstruukcji koszyka płaty mchu czy specjalnej włókniny a w otwory wsadza rośliny skalne lub kępy bylin. Rosliny rozrastają się maskując podkład. Odpowiedz Link Zgłoś