Dodaj do ulubionych

winorośl i róża

23.04.12, 10:08
Czy przy winorośli mogę posadzić różę pienną, czy na winorośl źle wpłynie ta róża.
Obserwuj wątek
    • branka8 Re: winorośl i róża 23.04.12, 18:34
      Mozesz posadzic roze tylko do wykonanego dołka nasyp ze 20 litrów ziemi do róż.
      Następnie wymieszać ja trochę z rodzima ziemia i posadz róże.
      Rozom tak posadzonym może zaszkodzić tylko mróz przeciagi lub złe zabezpieczenie przed zima.
      Z winogronami jest tak samo młode sadzonki powinno się odkrywać na zimę.
    • dar61 Róża i winorośl 23.04.12, 22:14
      To zależy, z której strony świata będzie posadzona róża u {Wajasy}.
      Jeśli totalnie zacieni jej winorośl, możę ona osłabnąć i nie owocować.
      Jeśli zaś pozwoli {Wajasa} jej rosnąć tak, by przerastała na wysokość sąsiednią, zacieniającą ją różę, to kłopotu nie będzie.
      Skąd tak sądzę?

Piszę to mając o dwa metry pod oknem jedną z czterech 30-letnich winorośli u ściany domu [zimą, Szanowna {Branko8}, nigdy nieokrywanych].
      Od 10 lat ma jedna z nich zacieniającą ją wiśnię, odległą o circa 4-5 metrów.
      Kilka lat temu nie było kłopotu, bo wiśnia była niższa. Dziś - mimo jeszcze bezlistnej tej wiśni - dwie najdalsze karpy winorośli mają już spore „wiosnorośle", trzecia ma je małe, a ta 4. skrajna, wiśnią zacieniona totalnie latem, dopiero budzi pąki. Wszystkie są cięte zimą na pseudoguyotty.
      Ta skrajna 4. już od kilku lat nie daje ani jednego grona owocu, choć kwitnąć próbuje. Ma słabiutkie wiotkie przyrosty. Pojawiają się na nich znów tarczniki, kiedyś przez nas wytepione. Wolę nie wiedzieć, co się jej korzeniom dzieje ze strony korzeni wiśni. Wiśni, którą ogłowiłem byłem, by nie pędziła w górę, a która za to popędziła wszerz ...

Sumując: kondycja Waszych winorośli zależeć będzie odległości od sąsiadów konkurentów o słońce, strony świata ich sąsiedztwa i sposobu cięcia/ braku cięcia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka