Dodaj do ulubionych

problem z hibiskusem ogrodowym

14.05.12, 16:42
Poradźcie bo nie wiem co robić. Dostałam jakis miesiąc temu 5 krzaków hibiskusa, dosyć duzych ok.1 m. Trzy z nich wypuściło listki, dwa nadal bez oznak życia. Uciełam kawałek gałązki i w środku są zielone. Czy to możliwe żeby nadal spały,, jeśli tak to jak je pobudzić do życia.
Obserwuj wątek
    • enith Re: problem z hibiskusem ogrodowym 14.05.12, 17:43
      U mnie w ogrodzie wszystko już jest zielone, a hibiskusy dopiero co wypuszczają pierwsze malutkie listki, więc uważam je za rośliny późno ruszające wiosną. Ponieważ mieszkam w cieplejszym klimacie, niż Polska, nie zdziwiłabym się, gdyby jeszcze przyszło ci trochę poczekać, aż ruszą te twoje. Są żywe, więc daj im czas. Przyspieszyć ich wegetację mogłaby tylko Matka Natura, więc uzbrój się w cierpliwość :-)
      • branka8 Re: problem z hibiskusem ogrodowym 14.05.12, 20:18
        Hibiskus nigdy nie startuje tak szybko.
        By ruszyły temperatury w dzień powinny być przez tydzień powyżej dwudziestu stopni C.
        Ponieważ są świeżo posadzone to w tym roku rusza z opóźnieniem.
        Normalnie zaczynaja się zielenic na poczatku czerwca.
        Więc musisz się uzbroić w cierpliwość w przyszłym roku będzie lepiej jeśli wiosna będzie cieplejsza. Tak to z ciepolubami bywa:-)
        • eurytka Re: problem z hibiskusem ogrodowym 15.05.12, 05:51
          Sama nie mam ale widzę u innych,
          dopiero niedawno zaczęły liście wypuszczać
          a stare już są.
          • mamaadamka dzięki za odpowiedź, czekam dalej 15.05.12, 08:50
            uzbrajam się w cierpliwość i czekam
        • babcia47 Re: problem z hibiskusem ogrodowym 15.05.12, 10:54
          mieszkam coprawda w południowo-zachodnim zakątku Polski ale na hibiskusa nigdy nie czekam do poczatku czerwca, choc startuje duzo później niż inne drzewa i krzewy. Fakt, ze rosnie od strony południowej i słońce, nawet gdy w cieniu temperatury są duzo niższe, moze nagrzewac je do duzo wyższej, ale zazwyczaj pierwsze liscie pojawiaja się na przełomie kwietnia i maja..w połowie maja, gdy ziemia się podgrzeje pojawiaja się masowo samosiewy. w połowie kwietnia zazwyczaj widac juz które gałązki przemarzły lub zamarły, wtedy kazdy pęd przycinam na dwa-trzy oczka, co wspomaga bujne kwitnienie..hibiskusy kwitna na tegorocznych przyrostach. To, ze tak późno startuja jest ich zaleta, bo nie szkodza im przymrozki. Swoich nigdy niczym nie osłaniam, dwa razy, w dwóch pierwszych latach po posadzeniu małej siewki przypadkowo zostały "wypielone" (raz ja wyrwyrwałam, raz młoda psica, za kazdym razem sadziłam spowrotem) ..po trzech latach dały pierwsze kwiaty. Jak pisałam daja duzo samosiewów..niektóre posadziłam w zywopłocie i po dwóch latach zakwitły, mimo, że własnie w tym roku je przesadziłam jaszcze zanim pojawiły sie listki..ale dwie sadzonki faktycznie zamarły całkowicie tej zimy, bo mateczna jest juz całkiem zielona podobnie jak "siostrzyczki rosnace obok..te dwie nie mają lisci, choc drewno wyglada "normalnie" na nieprzesuszone czy przemarzniete..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka