Dodaj do ulubionych

Hoya i goły pęd

05.06.12, 14:58
Mam hoyę , której 3 odnóżki mają zwarty pokrój, gęste liście. Z jednego pędu, który jest długi wyrósł goły, półmetrowy pęd a listki ( na razie malutkie) są co 10-15 cm.Wygina się jakby chciał złapać jakąś podporę . Stoi na parapecie a nie zwisa i nie wiem, co z nim zrobić. Nawet jak listki urosną, to i tak będzie goły i długi .Uciąć czy dać jakąś drabinkę ?
Obserwuj wątek
    • moo-n Re: Hoya i goły pęd 05.06.12, 17:58
      Hoja tak rośnie, że najpierw puszcza długi, prawie goły pęd, a listki wyrastają później. Pozawijaj go wokół podpory zanim elastyczny, bo potem łamią się kruche ogonki świeżych liści.
      • prim.asol Re: Hoya i goły pęd 09.06.12, 15:28
        zawinęłam w luźną pętlę ale wczoraj zauważyłam niestety złamany pęd w miejscu łuku :(
        Obcięłam, bo i tak by nie rósł dalej ale może można wykorzystać i jakoś ukorzenić to, co zostało ? Jak można zrobić nową hoyę z pędu ?
        • kropka Re: Hoya i goły pęd 09.06.12, 16:03
          można. odetnij suchą końcówkę i wsadź pęd do ziemi. Podlewaj i czekaj cierpliwie. Ukorzeni się i dobije do reszty rosliny. mam hoję od ponad 30 lat. Przechodziła rózne kataklizmy: remonty, przeprowadzki, małe dzieci, a raz nawet została mocno przetrzebiona przez papugę. Zawsze wtykam złamane pędy do doniczki i zawsze dochodzi do siebie. Dziś zarasta pół werandy. To liana, nic jej nie rusza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka