Dodaj do ulubionych

choruje czy nie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.12, 20:03
mam 2-letni żywopłot z wiązu turkieskiego (ulmus pumila celer).
O ile w pierwszym roku wegetacji nie było żadnych problemów, to w tym roku już raz miałem "najazd" jakiś zielonych gąsieniczek, które mi ogołociły prawie doszczętnie zewnętrzną stronę żywopłotu, a teraz na paru krzakach pojawiły się centryczne brązowo-żółte plamy na liściach. Nie widzę żadnych owadów czy innych żyjątek więc mam pytanie co to jest i czy mam podejmować w związku z tym jakieś działania? C:\Users\Właściciel\Desktop\D documents\ZDJECIA\a Lubicz\2012-08-01_17.51.13[1]
Obserwuj wątek
    • alicja_gawrys_redakcja chory wiąz 13.08.12, 14:04
      Gąsienniczki, które objadły liście wiązu, na pewno dawno skryły się w ziemi przeistoczyły w poczwarki. Ponownie mogą pojawić się w następnym roku. Wtedy trzeba je przydybać, gdy znów będą żerować na młodych liściach i opryskać jednym ze środków kontaktowych (np. Decisem).
      Co do plam na liściach, to trudno zaocznie postawić diagnozę. Poprosimy o zdjęcie chorego liścia, przesłane pod adresem:magnolia@agora.pl. Chory liść można też zapakować do koperty i w wysłać do redakcji Magnolii; Czerska 8/10, 00-732 Warszawa.
      W kopercie powinien tez być krótki opis objawów choroby, nazwa rośliny i notka o warunkach, w jakich rośnie.
      Alicja Gawryś, red. Magnolia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka