Dodaj do ulubionych

perz w trawie

19.08.12, 16:28
Jak wykończyć to paskudztwo??? Przed zasianiem wyrwaliśmy wszystko, dokładnie przekopaliśmy i wygrabiliśmy co sie dało. 2 tygodnie byliśmy na wakacjach i w tym czasie trawa (i perz) bardzo urosły. Skosiliśmy już parę razy i niestety perzu jest masa, miejscami kompletnie zdominował trawę. Jak się go wyrywa to widać że rozrasta się na boki. Czy jest na to jakiś preparat?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: perz w trawie 19.08.12, 16:54
      Różne wątki typu "ratunku, coś w trawniku" tu bywały, ale wątek "ratunku, trawa w trawie", nieodmiennie mnie rozczula.

Preparat owszem jest. Tyle że załatwi trawę razem z perzem, bo perz też trawa. Jest jeszcze wyjście drugie, ująć motyczkę w białą dłoń, oraz trzecie - polubić i kosić razem z trawą. W końcu to trawa i to trawa...
      • horpyna4 Re: perz w trawie 19.08.12, 17:11
        Też początkowo walczyłam z perzem, co bylo dość beznadziejne w mojej glinie. I wcale nie pozostawał tylko w trawniku, wyłaziły mu rozłogi wszędzie łącznie ze skalniakiem. Ale jeden kolega z pracy twierdził, że po kilku latach podlewania, nawożenia i koszenia znikł mu perz z trawnika. Nie wierzyłam, ale u mnie też po paru latach znikł, chociaż nie nawoziłam. Tylko kosiłam i podlewałam.
        • turnesolka Re: perz w trawie 19.08.12, 22:27
          U nas też oryginalnie glina. Będziemy kosić, nawozić, podlewać... nie mogę na do paskudztwo patrzeć. Najgorsze jest w cieniu bo wykańcza wszystko panaszy się a od spodu gnije
      • turnesolka Re: perz w trawie 19.08.12, 22:27
        Oj skubię i wyrywam ile tylko się da ale to jest walka z wiatrakami. Motyką to w trawniku za bardzo nie da rady.
        • horpyna4 Re: perz w trawie 20.08.12, 07:14
          Musisz po prostu cierpliwie czekać. U mnie teraz nie ma śladu po perzu, a początkowo była mieszanina gliny z perzem.
          • wrexham Re: perz w trawie 20.08.12, 11:38
            ja się do perzu przyzwyczaiłam; ale może pomożecie mi z innym dziadem - wygląda jak trawa tylko jest w kępie i bardzo "mięsista"; zagłusza wszystko co jest dookoła; kwitnie takimi "pałkami"; szlag mnie trafia; ktoś kiedyś o tym pisał, ale zapomniałam jak się nazywa;
            • kocia_noga Re: perz w trawie 20.08.12, 12:23
              Mam to, mam to! W trawniku jeszcze-jeszcze, jak się regularnie kosi, ale mi wysiała się wszędzie, a jak ucapi się korzeniami!
              • wrexham Re: perz w trawie 20.08.12, 14:29
                u mnie jest piach, więc dość łatwo to wyrwać, póki jest względnie małe; ale faktycznie wysiewa się na potęgę i już się zaczynam poważnie obawiać, że zostanę tylko z tym dziadostwem... (i ze skrzypem i z perzem jeszcze)
                jak to się nazywa wiesz? w sumie nie wiem po co mi nazwa, ale lepiej znać swojego wroga z imienia i z nazwiska, a to ma nazwę dwuczłonową - tyle pamiętam...
            • adwarp Re: wrexham 22.08.12, 09:02
              to się nazywa chwastnica jednostronna i jedyny skuteczny środek w walce to...widelec:(

https://images30.fotosik.pl/15/3cd9c2c0c8a8b225med.jpg

jak ktoś zna lepszy, to chętnie skorzystam:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka