nothing-nic 22.09.12, 19:52 Corocznie jabłoń kwitnie i zaraz po tym zrzuca kwiaty i nie owocuje. Jest to malinówka, szczepiona, 6 lat, pryskana prawidłowo,nasłonecznione stanowisko,podlewana.nothing Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thea19 Re: nie owocowanie jabłoni 22.09.12, 20:34 owocowanie drzew owocowych regulowane jest przez prawidlowe coroczne ciecie (wykonywane pod koniec zimy i po czerwcowym opadzie zawiazkow).ot cala filozofia Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: nie owocowanie jabłoni 23.09.12, 08:08 eeeetam. Pomaga ale nie warunkuje. Dzikich przydroznych jabloni nikt nie tnie a w tym roku uginaja sie pod owocami. U mnie jablonie akurat owocuja ale mam ten sam problem z renkloda. Myslalam, ze to wina braku pszczol ale reczne zapylenie pedzelkiem tez nie pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: nie owocowanie jabłoni 23.09.12, 09:12 no pacz pani! tak mnie na wykladach uczyli, na cwiczeniach i terenowkach rowniez. mylili sie? poza tym mowa tu o uprawnych odmianach a nie dzikich. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ad: nieowocowanie jabłoni 23.09.12, 11:49 I{Thea}i{Szadoka}maracjęOwocujenaszajabłońszczepionacorokualenienakażdejswejczęścikoronybotozależyodpogodywczasiekwitnieniaiwzrastaniaowoców-onajestciętacorcznie-naszajabłońmawobrębieswejkoronyprzezemniewszczepionedwieinneodmianystądcorokumamyzawszenadwyżkijednejodmianydozjedzeniaalenigdynieowocujątrzyodmianyjednocześnietheend Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Ad: nieowocowanie jabłoni 23.09.12, 17:26 o kurka wodna...... Darze,gdzies spacje zapodzial? a co do owocowania jeszcze, to niektore odmiany owocuja co 2 lata, nie pamietam ktore, bo pomologia to nie moja dzialka. o! autor watku raczej nie szczepil sobie badylkow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nothing-nic Re: Ad: nieowocowanie jabłoni 07.10.12, 23:32 Dzięki za podpowiedzi. Przytnę gałęzie, ale na innych drzewach też nie przycinałem, a owocowały dość dobrze. Obawiam się, że przyczyna może być zupełnie inna. Nie wiem jaki wpływ ma nadmiar azotu, gdyż stosuję świeży nawóz ptasi w dość dużych dawkach. Hoduję duże gołębie(kingi) ,około 100 sztuk, a każdy po 1 kg.Zresztą można je zobaczyć na mojej stronie www.kestrel.sunphoto.ro nothing Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ad: przenawożenia i podtruwania jabłoni 08.10.12, 11:24 1 kg?! Byłoby niezłe pieczyste ;-) Nawożenie ptasim pomiotem w nierozcieńcznej jego postaci szkodzi drzewom. Bardzo! Bo to koncentrat, przez same ptaki odcedzany dla odzysku wody. Uczą o tym przystosowaniu do lotu już w szkole :-) Jeśli już, to warto rozcieńczać ów świeży nawóz wodą 1:10. Lepiej - pryzmować go w kompoście wraz z odpadami roślinnymi - i użyć go dopiero po jego przeleżeniu się tam w 2, 3 roku, jako już dojrzałego. Tylko deszcze ratują tak intensywnie zasilane jabłonie... Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: nie owocowanie jabłoni 24.09.12, 09:34 To jakim cudem ja mam jablka? Jablonki jeszcze sekatora nie widzialy... moze w tym roku sie za nie zabiore... Odpowiedz Link Zgłoś
komanchu Brak zapylacza...? 27.09.12, 09:56 Do zawiązania owoców z kwiatów potrzebna jest obecność w pobliżu zapylacza, czyli drzewka innej odmiany jabłoni. Zrób rekonesans i zobacz, jakie jabłonie rosną w sąsiedztwie. Dobrymi zapylaczami dla Malinówki będą - Antonówka, Spartan, Lobo, Koksa, Gloster, Papierówka. Dorywczym rozwiązaniem będzie zerwanie z innej jabłoni kilku kwitnących gałązek i wstawienie ich w naczyniu z wodą pod kwitnącym drzewkiem Malinówki. O ile w okolicy są pszczoły, to zrobią swoje. Jeśli to nie pomoże, to znaczy, że nie brak zapylacza jest problemem. Ale Malinówka ma tendencję do owocowania co drugi rok, więc uzbrój się w cierpliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
saluti Re: Brak zapylacza...? 12.10.12, 18:28 Ja zas postanowilam wyciac nasza jablonke, ma chyba juz 8-10 lat. Kupilismy dom 4 lata temu i sprobowalismy moze 4 jablka. W ogrodzie mamy jeszcze 5 innych jabloni ktore daja bardzo dobrze, pszczoly sa, bo sasiad jest pszczelarzem, przycinana byla przez kogos co sie zna na sprawie. Mam tez podobna historie z duza czeresnia, teraz machnelam reka i sadze nowe drzewka. Wydaje mi sie, ze czasami nie ma co sie ludzic, w pobliskim sadzie posadzili cala armie jablonek i PO ROKU daja po kilka jablek. Odpowiedz Link Zgłoś
lubelak111 Re: nie owocowanie jabłoni 07.05.16, 12:47 mam pytanie w sprawie gali na m7 drzewka mają 6 lat i wcale nie owocują Odpowiedz Link Zgłoś
izawawa Re: nie owocowanie jabłoni 07.05.16, 21:37 Już przecież ktoś raz napisał: Drzewa owocowe potrzebują zapylaczy. Dokup odpowiednie drzewko. niepodlewam.blogspot.com/2013/11/zapylacze-dla-jaboni.html Odpowiedz Link Zgłoś