Dodaj do ulubionych

balkon na wiosnę-pyta laik

19.11.12, 12:54
Witam wszystkich-jestem kompletnym laikiem, co do "organizowania" zieleni na balkonie-chcę mieć balkon w klimacie łąki-trawy, małe drzewka może brzózki, lawenda i ... no właśnie co? poproszę o poradę doświadczonych jak i co sadzić,kiedy, gdzie i tak dalej. Przez kilka lat kupowałem małe iglaczki-nie wytrzymywały sezonu, czasami przetrwały zimę, ale zaraz po przyjściu ocieplenia padały-miałem też raz surfinie-tragiczny koniec-wyjechaliśmy w lato na dwa dni i jak wróciłem to było po wszystkim.... może jakieś podpowiedzi co sadzić, tzn konkretne nazwy traw, bylin i pnączy i jak to pielęgnować? dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • dvoicka Re: balkon na wiosnę-pyta laik 21.11.12, 19:11
      zacznę od skierowania cię na "sąsiednie" forum ogrody na balkonie
      ja sama doświadczenie balkonowe mam niewielkie i zgoła inne od Twojego, bo hodowałam na balkonie z pewnymi sukcesami pelargonie, winobluszcz, maciejkę, poziomki i zioła, ale doradzić mogę co następuje:
      - poinformuj jakie warunki panują na balkonie - czy jest osłonięty, w jakiej porze dnia jest tam słońce, czy w ogóle itp., czy masz tam duże skrzynie albo miejsce na nie (raczej tak, skoro myślisz o drzewkach) i czy często zdarzają się tam okresy suszy (takie jak przy surfiniach), jaka to część Polski i czy to w ogóle Polska?
      - spróbuj ustalić przyczynę wcześniejszych niepowodzeń, bo to ułatwia uniknięcie kolejnych :)
      czy drzewka rosły w za małych donicach i przemarzały im korzenie?, czy miały za dużo słońca?, czy może, co podobno zdarza się częściej (i chyba zdarzało się moim poziomkom) roślinkom udawało się przezimować w dobrym stanie a potem przesychały na wiosnę?
      - możesz też wypatrywać (w necie, w sklepach, na balkonach innych) roślinki, dowiadywać się jakie warunki im odpowiadają i próbować im stworzyć takowe.
      na trawach i drzewach się nie znam (grab, który nam się wysiał na balkonie oddaliśmy teściowej), z lawendą mam doświadczenie niewielkie - z tego co wiem, w warunkach balkonowych trzeba ją zabezpieczyć przed mrozem.
      • marcinblonie Re: balkon na wiosnę-pyta laik 21.11.12, 21:52
        Witam, balkon jest południowy, osłonięty z jednej strony-mieszkam na mazowszu, obecnie nie mam na nim nic-tzn żadnych doniczek, skrzynek i tak dalej. Zależy mi na roślinach, które są wytrzymałe na przerwy w podlewaniu-czasami wyjeżdżam na dwa dni i wtedy może się zdarzyć, że nie ma kto podlać. W lato bardzo silnie operuje tam słońce, zdarzało się, że rośliny były palone dosłownie przez słońce. Poprzednie rośliny, które zimowały na balkonie, miały owijane doniczki i stały na grubym styropianie. Chyba nie umiem jednak hodować roślin skoro padały po kolei.... dziękuje za odpowiedź, poszperam jeszcze na polecanym forum o balkonach-pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka