karo369 15.12.12, 23:15 Dlaczego moje ryby w oczku wodnym jeszcze nie śpią? Mają pompkę dotleniającą, zrobiona jest też poduszka powietrzna ze styropianu, nie karmię ich już.Śnieg po pas a im się "bawić"chce... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edziakrys Re: Oczko wodne zimą 17.12.12, 19:07 Z tego co wiem to rybki to nie niedźwiedźie i nie śpią w zimie ;) Mój tato z płytszego stawku przenosi do wanny w bud. gospodarczym a w głębokim sobie pływają całą zimę; robi tylko przeręble i dolewa wody kiedy w zimie jej ubywa. A, no i dokarmia . Odpowiedz Link Zgłoś
karo369 Re: Oczko wodne zimą 20.12.12, 21:58 Kiedy temperatura na dworze jest niższa niż +10 stopni to ryb się już nie dokarmia aż do wiosny :) "Idą" spać tzn. powinny już iść spać, a moje za cholerę nie chcą lulu :) Odpowiedz Link Zgłoś
zygmunt.1 Re: Oczko wodne zimą 27.01.13, 10:12 Mają pompkę dotleniającą, zrobiona jest też poduszka powietrzna ze styropianu Mam pytanie co do tej poduszki powietrznej,bo mam u siebie coś podobnego ale ciekawi mnie jak Ty masz to zrobione? Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Oczko wodne zimą 28.01.13, 09:55 Ja mam złe skojarzenia z przeszłości, rybki mi padały przez zimę. Robiłem przerębel i nic. Teraz mam rybki w domu w akwarium. Pozdrawiam Przemysław Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
andemia Re: Oczko wodne zimą 28.01.13, 13:47 W przypadku oczka wodnego zamarzającego do dna musimy naszych wodnych ulubieńców zabrać do domu. Wyławiamy z oczka ryby i delikatne rośliny wodne. Na zimę umieśćmy je w piwnicy lub garażu w napowietrzanych zbiornikach wodnych. Zbiornikiem może być wanna, akwarium lub beczka. Wskazane jest także prócz napowietrzania zamontowanie filtracji wody. Ryb zimą zaleca się nie karmić gdy temperatura wody spadnie poniżej 10°C. Niektórzy podaja rybom co dwa tygodnie trochę żywego pokarmu np. rurecznika lub larw ochotki. Nie powinno się podawać rybom płatków czy innych pokarmów firmowych - ryby mogą tego nie strawić przy niskiej temperaturze. Więcej o oczku wodnym TUTAJ Odpowiedz Link Zgłoś
karo369 Re: Oczko wodne zimą 04.02.13, 13:03 zygmunt.1 napisał: > Mają pompkę dotleniającą, zrobiona jest też poduszka powietrzna ze styropianu > > > Mam pytanie co do tej poduszki powietrznej,bo mam u siebie coś podobnego ale > ciekawi mnie jak Ty masz to zrobione? Dwa kawałki styropianu.w jednym na środku wycięty otwór dość duży a na nim drugi styropian więc miedzy lustrem wody a drugim styropianem jest tzw.poduszka powietrzna która u mnie nie zamarza... Odpowiedz Link Zgłoś
zygmunt.1 Re: Oczko wodne zimą 10.02.13, 07:37 Mamy dokładnie tak samo zrobione z tym styropianem.Na początku przymrozków obciążam pierwszy czterema kostkami brukowymi aby się zanurzył w wodę i żeby zostało ze 2-3 cm nad powierzchnią wody.Po zamarznięciu zdejmuję obciążenie i przykładam drugi styropian cały i obciążam ponownie kostkami aby w przypadku ponownej odwilży całość nie wypłynęła,a tak mieliśmy tej zimy. Nie używam żadnych napowietrzaczy a rybki sobie bez problemu zimują. Dawno,dawno jak jeszcze miałem małe plastikowe oczko 160 l i 40 cm głębokości przyłożony na nim styropian z tym otworem i drugim całym przy minus 20 stopniach woda nie zamarzła i rybki przeżyły ale pewno się męczyły z ciasnoty. Zawsze zarzucam na ten styropian taką folię aby zimą można było tam luknąc do otworu,bo jak tego nie ma to woda dostanie się miedzy styropiany i zamarznie.Mozna też przez ten otwór wylać trochę wody wtedy zrobi się poduszka powierzchnia na całej tafli oczka i głębiej woda już nie zamarza.Wiosną fajny jest widok bo w tym otworze siedzą już takie ospałe żabki Odpowiedz Link Zgłoś