Dodaj do ulubionych

Donice na taras

13.03.13, 10:30
Zastanawiam się nad zakupem metalowych donic na taras ze stali nierdzewnej, bardzo fajnie wyglądają co myślicie o takiej donicy? allegro.pl/donica-stalowa-stal-nierdzewna-kwadratowa-i3086160649.html
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: Donice na taras 13.03.13, 11:23
      Ładna.
      • lellapolella Re: Donice na taras 13.03.13, 11:37
        Droga;)
        Powiedziałabym tak, to zależy od tarasu: czy jest kryty, otwarty itp.
        Mam donice stalowe i rzadko ich używam, bo w czasie upałów bardzo się nagrzewają a kiedy jest zimno, kiepsko izolują od chłodu korzenie.
    • thea19 Re: Donice na taras 13.03.13, 12:14
      donica jak donica ale cena niewspolmierna do wymiarow doniczki. stanowczo za drogo biorac pod uwage, ze nie kupuje sie takiej jednej a kilka.
      mam zamoznych klientow ale bym tego nie polecila za te pieniadze
    • enith Re: Donice na taras 13.03.13, 15:04
      Pasować będzie do architektury nowoczesnej, w ogródku typu wiejskiego raczej się nie sprawdzi ;-)

Faktycznie droga i też obawiałabym się nadmiernego rozgrzania latem i wychłodzenia zimą. Ja jednak preferuję glinę/ceramikę, bo mimo, że ciężkie jak diabli są takie donice (zwłaszcza pokaźnych rozmiarów), to dobrze znoszą i lato, i zimę.
      • papi881 Re: Donice na taras 13.03.13, 17:35
        Ja chciałabym włożyć tam jakieś sztuczne krzaczki, do metalowych mebli ogrodowych by wyglądała całkiem fajnie, nie musi być ze stali nierdzewnej, np stalowa czarna do czarnych stalowych mebli jak znalazł, pewnie cena też niższa takiej zwykłej czarnej...hmm
    • doral2 Re: Donice na taras 13.03.13, 19:41
      yyyy, tyle kasy za kawałek blachy??
      a w życiu!!
      • papi881 Re: Donice na taras 14.03.13, 06:04
        To zależy od tego kto i ile może wydać kasy.
        • thea19 Re: Donice na taras 14.03.13, 08:10
          nawet jak ktos ma kase to zazwyczaj tez ma zdrowy rozsadek. taka donice mozna kupic duuuzo taniej. nie ma w niej zadnych magicznych technologii wiec cena z kosmosu. zeby ona miala metr na metr to bym jeszcze zrozumiala ale pudelko 40cm????
        • marimaris Re: Donice na taras 13.05.13, 09:16
          link nie działa - ile kosztowała?
    • krab_ik Re: Donice na taras 14.03.13, 21:17
      wg mnie te ładniejsze www.meble-ogrodowe-dekkor.com.pl/html/wazony.php
    • kuku-na-muniu8 Re: Donice na taras 15.03.13, 11:35
      Mnie się jednak o wiele bardziej podobają donice drewniane takie jak tutaj. Nie trzeba koniecznie kupować nowych, a i tak będą się ładnie prezentować:)
    • indi_a Re: Donice na taras 19.03.13, 23:04
      Moze takie?

fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,143334056.html
      • kocia_noga Re: Donice na taras 20.03.13, 08:26
        Sama od jakiegoś czasu zastanawiam się nad donicami. Chodzi mi o zagospodarowanie różnych śliczności, których mi żal wyrzucić, takich jak piękne drobne optoczaki wyszlifowane przez piasek, które kiedyś namiętnia zbierałam nie mogąc oprzeć się ich urodzie; następnie różne pestki, szypułki kaki itp, potem muszelki, które w hurtowej ilości kupiłam kilka lat temu nad morzem i na końcu różne koraliki. Wszystko to w szklanych wazonach ozdabia regał, ale pora zmienić dekorację. Wymyśliłam że przykleję to do dużych donic, w których będę trzymać czojsję i wawrzyn na tarasie, a jak się okaże, że przeżyła w zimnej szklarence, to i rozplenicę japońską Rubrum. Najpierw myślałam o własnoręcznym sporządzeniu donic z betonu ( pudło kartonowe, na spód wylewamy beton, wkładamy tam metalową siatkę, wsadzamy mniejsze pudło, dajemy siatkę na boki i zalewamy betonem, jak stężeje pozbywamy się kartonu), ale twój pomysł wydaje się łatwiejszy. Zaopatzrenie się w odpowiednie plastikowe pojemniki, okrecenie ich zamoczonymi w betonie i poskręcanymi paskami pościeli (ci u mnie dostatek, bo kota drze pościel pazurkami), a potem posmarowanie tego czytmś, do czego będzie można przykleić ozdópki. I właśnie w tym miejscu się zastanawiam, czym.
        • baba-baba Re: Donice na taras 20.03.13, 09:39
          A dajcie kobicie spokój.To typowe jak ktoś ma kasę to kupuje niepraktyczne g.... i jeszcze wsadza sztuczne rośliny,porażka.
          • indi_a Re: Donice na taras 20.03.13, 10:09
            Niekoniecznie trzeba kupować nowe pojemniki czy skrzynki wystarcza stare.
            Dla rośliny ważne jest by miała wystarczająco dużo ziemi.
            Jak wyglada pojemnik jest jej wszystko jedno.
            W zeszłym roku stare donice odswiezylam zaprawa gipsowa zabarwiona na odpowiedni kolor i nie musiałam niczego nosić poza kilogramem gipsu.
            Plastikowe pojemniki maja te zaletę ze są lekkie a malować czy dekorowac
            to mozna cała zimę:-)
            Plastikowe kwiaty kupują często minimalisci kwitnie cały rok tyle tylko, ze nie wiednie na zimę.
            Moi sąsiedzi maja cos takiego w połączeniu z naturalna zielenią z daleka wyglada to nawet dobrze. Z bliska koszmarne.
            • kocia_noga Re: Donice na taras 20.03.13, 12:55
              Plastikowe kwiaty? To do mnie?
              • kocia_noga Re: Donice na taras 20.03.13, 12:59
                A, doczytałam wątek.
                Rany. Ostatnio bywałam na różnych imprezach typu wesela i studniówki; ból zębów gwarantowany. Nie wiem, jak w innych częściach Polski, ale w tych moich stronach każde wnętrze zepsute koszmarnymi plastikowymi wiechami. To samo w urzędach, na poczcie, w restauracji i kto wie, gdzie jeszcze. Znaczy - ludziom się podoba.
    • jan-wroclaw Donice na taras, balkon, ogrodowe 23.03.13, 20:42

Polecam donice orexdesign.pl
      • kocia_noga Re: Donice na taras, balkon, ogrodowe 23.03.13, 20:50
        Metal jest tylko z zewnątrz, w środku jest normalna plastikowa lub ceramiczna doniczka, ale fakt, to nie jest dobry materiał dla roślin. A te świecące moim zdaniem STRASZNE.
    • thea19 spamuj gdzie indziej 25.03.13, 15:27
      technorattan to zaden cud. mam 4 takie wysokie i szalu nie ma - za to na zewnatrz zarabiscie zbieraja kurz w tych zakamarkach
      zakupilam jeszcze tez wysokie z trawy morskiej czy innego hiacynta i badziwie sie przewraca bo nozki donicy w formie kulek o srednicy chyba z poltora cm wchodza w te trawe i doniczka leci. obciazenie dna solidnym kamieniem dopiero zalatwilo sytuacje. neistety malo to mobilne sie zrobilo
      • solejrolia Re: spamuj gdzie indziej 25.03.13, 16:00
        ja też nie lubię technoratanu.
        takie ni pies, ni wydra (w sensie, że ani to plastyk, ani ratan) i strasznie drogie, moim zdaniem nie warte swojej ceny.
    • kocia_noga Re: Donice na taras 25.03.13, 18:05
      Tylko talerz na jajka spełnia moje oczekiwania cenowe.
    • rafi_neti Re: Donice na taras 14.05.13, 13:40
      Ja osobiście wolę ceramikę, ale jeśli ten styl pasuje Ci do całości dekoracji, to czemu nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka