Dodaj do ulubionych

Oczko wodne

19.04.13, 12:08
Mam koło domu oczko wodne ( raczej staw 3x2 ) było czyszczone rok temu a w tej chwili po zimie woda w nim jest koloru jasno brązowego ( gliniastego ). Co może być tego przyczyną? Czy znów muszę wypompowywać wszystką wodę? Rybki jak podpłyną wyżej to je widać, ale woda jest zamulona. Co robić?
Obserwuj wątek
    • gitta Re: Oczko wodne 19.04.13, 12:48
      Prawdopodobnie zanieczyszczenia sa pochodzenia gruntowego, moze izolacja nie jest szczelna. Nastepnie to systematyczne oczyszczanie oczka z glonow nic o tym nie piszesz.
      Jak wyglada dopowietrzanie masz zamontowane jakieś ustrojstwo?
      • halina.mart Re: Oczko wodne 19.04.13, 12:57
        Mam filter wody, ale oczyszcza ją tylko w lecie - możliwe, że izolacja oczka ( folia ) gdzies pękła i podsiąka woda gruntowa. Mam nadzieję, że roślinki obudzą się do życia i muł opadnie.
        • dar61 liścia lot swobodny 19.04.13, 14:14
          Muł opadnie, byle dotleniła się woda, rybkom nic się nie stanie.

Czy drzewa/ krzewy liściaste w okolicy {Halino.martańsiej} nie występują? Do stawku liści nie gubią? Te - nie są łowione siatką, szczególnie przed zimą, by przyducha podlodowa zimą rybek nie gubiła? Niewiarygodne :\
          Filter siatki, podbieraka nie zastąpi.
          Niska roslinność wokół oczka powinna bez kłopotu zapobiegać wpłukiwaniu tam gleby, jeśli tylko jest tam sadzona.

U nas niewymienianie wody w ogrodowym oczku-poidełku pomnożyło tam stworków. Zrezygnowaliśmy z dorocznego wymieniania wody, kilkukrotnego. Ale podbieraczek gęsty leży tuż obok w krzaczkach na stałe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka