lamia68 26.04.13, 07:57 Jaką odmiane ogórków polecacie wysiać ? Na co zwracać uwagę przy zakupie nasion ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagusia333 Re: ogórki gruntowe 26.04.13, 15:46 Ja od lat sieję Parys F1.Siałam inne, ale nie rosły u mnie dobrze i chorowały, te zaś wyrywam bujne, bo już nie mam co robic z ogórkami. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 ogórek gruntowy 'Dar' 26.04.13, 15:55 Zachwalam gruntowe odmiany ogórków kępiastych - plonują podobnie [ciut mniej=zaleta!] do tych rozłogowych, a się mniej panoszą po ścieżkach - np. odmianę jw. Są efemerydą w sklepach, szybko wyprzedawaną. Od lat tylko takie siejemy, ale już nie sprawdzaliśmy, jak nadają się te odmiany do kiszenia/ kwaszenia. A to ponoć ważna wieść :-) Przy zakupie, jak zawsze, warto zwrócić uwagę na info o roczniku. Warto kupować nasiona otoczkowane antygrzybowo [+ mikroelementami=nawozem]. Po siewie warto zaś tak uformować miejsce, gdzie rośnie siewka, by nie stagnowała tam woda >> minikopczyk, wysepka z wgłębieniem na wodę wokół. +++ Ogórek z miodem sposobem na nadczynność żuchwy. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 ogórki z gruntu tłumne 28.04.13, 21:33 Proszę nie bać się tłumu - niechże {wuwuwu} o opisze to tu! Odpowiedz Link Zgłoś