Dodaj do ulubionych

ile czasu na kilkowanie?

17.05.13, 20:52
nie przezylo zimy kilka egzemplarzy - czarna malwa, jedna z dwoch
margerytka, jedna z dwoch
czerwony lubin, jedyny, jaki mialam
z naparstnic kilku ostala sie jedna

wiec teraz jakos musze dziury w ogrodku pozapelniac, teraz jednoroczne, docelowo byliny

wysialam dzwonki, orliki i naparstnice, ile czasu czekac na nie?
na razie 8 dni i ani sladu
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: ile czasu na kilkowanie? 17.05.13, 22:25
      A masz opakowania? Powinna byc informacja "wschody po ... dniach w takich a takich warunkach". Ja ostatnio siałam nemezje, po tygodniu już je widać. Naparstnice i orliki siałam w ubiegłym roku, ale w marcu i na parapecie wewnątrz domu, chyba z 2 tygodnie wschodziły. No ale warunki inne. A nie wolałaś jakiejś mieszanki "szybkiej" typu last minute?
      • roseanne Re: ile czasu na kilkowanie? 18.05.13, 01:09
        na szybko mam niezapominajki, ktore i tak musze mocno przetrzebic, bo sie rozsialy, jak glupie

na opakowaniu bylo tylko kiedy wysiewac w domu lub do gruntu i tyle
        • kocia_noga Re: ile czasu na kilkowanie? 18.05.13, 07:36
          A nie lepiej kupić coś gotowego?
          Ja mam właśnie taką dziurę po pierwiosnkach viala, i pójdę kupić coś jednorocznego, już podrośniętego i kwitnącego, pełno takich w sprzedaży. Wczoraj grzebałam w ziemi tam, gdzie miałam tabliczki z napisem "viala", bo późno wychodzą. Zaczęłam ostrożnie grzebac w ziemi i dogrzebałam się szczątków jednego, reszta zniknęła po prostu. Wolę więc swój ból złagodzić czymś od razu wesołym i pewnym. Z czasem kiełkowania to też nie jest tak zawsze, jak piszą na opakowaniach, można czekać i czekać i się niedoczekać.
        • budzik11 Re: ile czasu na kilkowanie? 18.05.13, 11:19
          Legutko ma taką mieszankę "Mieszanka roślin jednorocznych, kwitnących już po kilku tygodniach od wysiewu. Polecana do obsiewu nawet do połowy lipca, wolnej nie zagospodarowanej przestrzeni w ogrodzie, miejsc z których usunięto przekwitłe już rośliny lub po zbiorze wczesnych warzyw.": https://esklep.legutko.com.pl/img/p/335-878-large.jpg

Swoją drogą, to szkoda, że nie napisali szczegółów, jak np. jakie rośliny wchodzą w skład mieszanki. Na zdjęciu poznaję tylko nasturcję i chyba nagietka.
          • kocia_noga Re: ile czasu na kilkowanie? 18.05.13, 11:23
            O, całkiem fajny pomysł.
          • roseanne Re: ile czasu na kilkowanie? 18.05.13, 13:55
            malutkie naprowadzenie, wspominalam kilkakrotnie, jestem w montrealu :-)
            polskich nasion nie dostane
            to wszystko co sadze, sieje, jest dostosowane do mojego klimatu
    • roseanne Re: ile czasu na kilkowanie? 30.05.13, 18:25
      no i dalej nic

wzeszly ladnie rownoczesnie posiane w innych pojemnikach: rukola, buraczki i maciejka

lubin nadal nic
      • dar61 mało ... 30.05.13, 22:21
        ... słów - dużo treści:
        >> tam <<
        • dar61 Więcej ... 30.05.13, 22:39
          ... słów o stratyfikacji:
          >> tam <<
          oraz o siewie na zielono:
          >> tam <<.

W rewanżu - proszę pozdrowić mych krewniaków spod Mątriolu.

Dar61
          • roseanne Re: Więcej ... 31.05.13, 02:57
            alez oczywiscie :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka