irsila 08.09.13, 07:56 Czy taki bluszcz, który rośnie w ogródku, nadaje się do mieszkania? Czy to jest to samo? Ma tendencję do wypuszczania długich pędów raczej niż do płożenia się. Typowy, o liściach ciemnozielonych z białymi żyłkami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Bluszcz Hedera helix 08.09.13, 09:33 Nadaje się, ale do pomieszczeń chłodnych. W normalnie ogrzewanych mieszkaniach usycha w zimie. Za to kiedyś z powodzeniem hodowałam go w pracy, ale tam były zupełnie inne warunki, niż w mieszkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
irsila Re: Bluszcz Hedera helix 09.09.13, 12:12 Czyli do mieszkania nie. Dziękuję za podpowiedź. Niepotrzebnie bym szczepka brała, ukorzeniała, niech sobie w ogródku rośnie, do bukietu czy dekoracji utnę jakie kawałki w razie potrzeby i wystarczy a jakby wówczas korzonki wypuściły, to do ziemi włożę jako eksperyment. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Bluszcz Hedera helix 09.09.13, 12:50 Bluszcz bardzo łatwo się ukorzenia. Zresztą taki płożący miewa korzenie w różnych miejscach pędu, a jak utnie się nawet kawałek bez korzeni, wsadzi w ziemię i podlewa, to szybko wypuszcza. Można też ukorzeniać w wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
irsila Re: Bluszcz Hedera helix 09.09.13, 14:38 Ten ogródkowy to zalążki korzonków ma, wiem, widzę. Jednak kiedyś wzięłam szczepki od takiego bluszcza pokojowego i nie przyjęły mi się. Nie miały namiastki korzonków, były golutkie. Odpowiedz Link Zgłoś