31.08.04, 14:48
Witam,
Mam pytanie w jakiej odległości należy sadzić od siebie żywotniki zachodnie
kolumnowe ( tak sie chyba nazywają). Chcę uzyskać żywopłot ale zależy mi aby
każda roślinka miała wystarczająco miejsca i tworzyła raczej odrębne drzewka
niż gęsty szpaler pogniecionych tuj.
Dziekuję i pozdrawiam
K.
Obserwuj wątek
    • joasia72 Re: Tuje 31.08.04, 19:03
      Witam, na gęsty żywopłot trzeba sadzić w odstępach około 60cm, ale np. samotnie
      rosnaca Tuja Zachodnia "Malonyana" może mieć średnicę 80cm a tuja
      zachodnia "Smaragd" nawet 150cm, która często też jest sprzedawana jako
      kolumnowa. Ja "Smaragd" sadziłam w odstępach 120 cm.
      Pozdrawiam
      Joanna
      • pauli7 Re: Tuje 31.08.04, 20:50
        Tuje Smaragd sadzi sie co 80 cm zeby uzyskac zwarty szpaler; posadzone co 100cm
        tez sie zejda, ale bedzie to dluuugo trwalo; jesli chcesz miec luzno, to 120-
        150cm powinno byc w sam raz:)
        pzdr
        • kathtea Re: Tuje 01.09.04, 08:10
          dzięki wielkie:)) wyszło mi, ze posadze sobie co 120 cm i jak rozumiem beda sie
          dotykały po pewnym czasie ale nie beda sobie przeszkadzały:)) tak?
          pozdr.
          k.
        • badziunia Re: Tuje 05.09.04, 14:56
          Ja tez mam zamiar posadzić żywopłot z żywotników, myślałam o odmianie Smaragd.
          Zależy mi na tym, żeby był gęsty i szybko zaczął nas zasłaniać od sąsiadów
          (strasznie uciążliwi i zaraza nie z tej ziemi). Tylko czy 80 cm to nie za dużo?
          My jesteśmy gotowi zainwestować nawet w większe, już odhodowane okazy, żeby
          tylko szybciej nie oglądać tych za siatka. A może inna odmiana?
          Dodam, że myslę o żywopłocie strzyżonym i wysokim, w jednym miejscu nawet 3 m,
          pozostała część, jakieś 1,60. A może odm. Brabant byłaby lepsza?
          • joasia72 Re: Tuje 05.09.04, 16:30
            Witam, jeżeli chcesz mieć dość zwarty żywopłot to faktycznie raczej 50-70cm. Ja
            chciałam raczej szpaler, dopiero po kilku latach stykające się gałązki.
            Wybrałam Smaragd bo ma trochę ciemniejszy kolor. Za to Brabant jest chyba
            trochę tańszy.
            Pozdrawiam
            Joanna
            • pauli7 Re: Tuje 05.09.04, 21:35
              Brabant jest tanszy, ale ma slabszy kolor (zwlaszcza zima) i brzydszy pokroj.
              Tzn zalezy od potrzeb:) ale lepszy jest na ciety zywoplot(wtedy jest supper, bo
              sie zageszcza ladnie) a na taki szpaler, to Smaragd jednak jest najlepszy...
              pozdrowionka
              P.
              • badziunia Re: Tuje 08.09.04, 10:07
                Dziękuję za porady. Szczerze mówiąc nie zauważyłam, by Brabant był tańszy.
                • andzia31 Re: Tuje 08.09.04, 11:48
                  Co wy macie z tymi sasiadami nie rozumie?!?
                  Ja do swojego to bym nawet plot rozebrala:-)
                  • aszar.kari Re: Tuje 27.09.04, 21:58
                    Wyciagam watek zeby nie zaczynac nowego.
                    Moje pytanie - czym nawozic i kiedy. Moj zywoplot rosnie na kompletnie
                    beznadziejniej glebie - glina, ochydna, mulista, nieprzepuszczajaca wody gdy
                    wiecej popada. Taka ziemie mamy w calej naszej okolicy i z tym musimy zyc,
                    rosliny tez :) Oczywiscie, sadzac krzaki wsypalismy w dziury dobra ziemie i
                    nawoz ale tylko nieliczne przyjely sie dobrze. Od 3 lat wymieniamy co jakis
                    czas kolejne krzaczki, ktore sobie nie daly rady. Tych kilka, ktore przetrwaly
                    i rosna bardzo ladnie daja nam nadzieje, ze jednak w koncu caly plot bedzie
                    dobrze rosl. Czym i kiedy powinnismy nawozic te nasze rosliny zeby im pomoc jak
                    najbardziej wydajnie i efektywnie?
                    Z gory dziekuje,
                    Aszar
                    • aszar.kari Re: Tuje 29.09.04, 17:26
                      To moze i ja sie doczekam pomocy :)
                    • joasia72 Re: Tuje 29.09.04, 21:07
                      Witaj, będac na twoim miejscu spróbowałabym rozlużnić trochę podłoże dodając
                      piasku. Ale nie powinnaś rozgrzebywać korzeni. Nie jestem pewna czy posypywanie
                      piaskiem po wierzchu coś da. Jak będzie wnikał w podłoże to można podsypać
                      jeszcze. Co do nawożenia to teraz jesienią nie powinnaś używać żadnych nawozów
                      zawierających azot bo rośliny będa bardziej narażone na zmarznięcie. No
                      ewentualnie trochę kompostu. Na wiosnę możesz użyć nawozu mineralnego np.
                      długodziałąjcy Osmocote lub specjalny granulowany nawóz organiczy do iglaków.
                      Gdybyś chciała się pobawić w następnym roku możesz sama przygotować gnojówki
                      roślinne i kompost.
                      Powodzenia
                      Joanna
                      • aszar.kari Re: Tuje 01.10.04, 18:44
                        To znaczy mam je zostawic do wiosny tak jak sa? Obawiam sie, ze kilka znow moze
                        pasc :( Narazie mamy piekna pogode, lato bylo okropnie mokre ale to akurat bylo
                        dobre dla roslin, teraz codziennie +20C, zanim przyjda przymrozki to pewnie
                        jeszcze co najmniej miesiac - myslisz, zeby narazie niczym nie nawozic?
                        Wielkie dzieki za odpowiedz,
                        Aszar
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka