amityr 03.05.15, 13:45 Kto z Was używa otrąb EM i czy rzeczywiście są takie dobre w działaniu . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirzan Re: EM-y 03.05.15, 20:20 Słuch marny. Te otręby,nazywają się bokashi. Używałem,nawet jadłem,ale tylko tyle,aby spróbować.Dodawałem EMy do gnojówki roślinnej w ogrodzie,fermentacja zmieniła się. Miało mniej śmierdzieć,było odwrotnie,może coś zmajstrowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: EM-y 04.05.15, 08:31 W gnojówce przebiegają inne procesy niż w kompostowaniu z udziałem tlenu. Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: EM-y 04.05.15, 09:11 Oglądałem program ogrodniczy w tv i były strasznie zachwalane. Nawet jak po załatwieniu się w wychodku posypie się takimi otrębami , to podobnież nic nie śmierdzi. Zalecano do fermentacji przy robieniu gnojowicy z pokrzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: EM-y 04.05.15, 09:12 W EM-ach są cztery szczepy bakterii. To co wydalą jedne , zjadają następne. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: EM-y 04.05.15, 21:54 Nie warto kupować EMów na granulkach ceramicznych. Nie wywołują fermentacji, inne produkty, fermentują,sprawdzone własnoręcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
irsila Re: EM-y 08.05.15, 17:46 W ostatnim odcinku Maja w ogrodzie, reklama tego była. Za moich czasów, w wychodku wystarczało posypać piaskiem i wapnem. Kompost zaś i bez tego da radę, wystarczy trochę żywą ziemią te odpadki posypywać. Jakieś czerstwe okruchy chleba dać i będzie tak samo pachniało jak te tam emy. Odpowiedz Link Zgłoś